V oblasti Wachau, mezi nekonečnými skalnatými vrcholky a prudkým proudem Dunaje, se nachází městečko Spitz, kde už po pět generací žije ve starém stavení, původně z 13. století rodina Hirtzbergerů – jeden z nejlepších výrobců bílých vín nejen v Rakousku, ale i ve světě. Za věhlasem této rodiny stojí usilovná práce především posledních tří generací, jejíž nejvýraznější osobností je sám Franz Hirtzberger, který povznesl toto vinařství od konce 70. let mezi naprostou světovou špičku. Přestože se jedná o malé rodinné vinařství a víno vyrábí s využitím některých moderních znalostí, jsou stále věrni historii a tradici svých vinic. Striktní zelené práce ve vinici a výrazná redukce sklizně, která se v případě kategorie smaragd pohybuje okolo 35 hl/ha, jsou naprostou samozřejmostí a nutností. Jako u mnoha jiných vinařů se i zde dozvíte, že základem dobrého vína je kvalitní hrozen a technolog ve sklepě už v podstatě nemůže nic zkazit. Jakmile se však ponoříte do více než 800 let starého sklepa pokrytého vrstvou ušlechtilé plísně, z části vedoucího pod nejlepší vinicí – Singerriedel, pochopíte, že to není tak úplně pravda. Několik desítek let staré dubové sudy velkých objemů, pouze deskové filtry, zbavující víno jen hrubých nečistot, absence čiřidel a umělých kvasinek, to je jen krátký náhled pod pokličku tradičního vinaře. Nevyhýbají se takovým vymoženostem techniky, jako je teplotu regulující nerezový tank, ale pouze potud, pokud mu to nezamezí vyrábět vína jako před sto a více lety. Vinařství Hirtzberger je často zmiňováno jako zástupce tzv. „velké čtyřky“ (Knoll, Prager, Pichler a Hirtzberger), tzn. jeden ze čtyř vinařů, který svými kolekcemi vín pravidelně převyšuje své kolegy z Wachau. Tento značný rozdíl můžeme spatřovat především v té nejvyšší kategorii vín – Smaragd. Zde se dostává Hirtzberger do jiné dimenze, především díky plnosti, opulentnosti a hloubce, která společně s obvykle vysokou kyselinou stojí za velmi dlouhým potenciálem ke zrání. Speciálně u Veltlínského zeleného jsou mnohdy záměrně potlačeny klasické odrůdové znaky a spíše než odrůdou se můžeme kochat jednoduše „velkým bílým vínem“, které nás pravděpodobně přežije. Vinařství Franz Hirtzberger hospodaří v současné době na přibližně 12 ha vinic, z nichž nejznámějšími jsou Singerriedel (Ryzlink rýnský) a Honivogl (Veltlínské zelené).
Pátá generace rodiny Hirtzberger se zde stará o 20 ha vinic, které byly osázeny v údolí Wachau již ve 13. století. Charakter všech vín se vytváří ve vinici, kde k jednotlivým parcelám přistupují se speciální péčí, provádějí krátký řez, pečlivé vedení, přísné probírání a výběr před a během sklizně. Nepřikládá se nějak zásadní význam starým keřům, ale spíše se soustředí na „drastické“ redukce a několikastupňový ruční sběr a procházení vinice několikrát v průběhu sklizně, aby mohli zaručit, že jsou vybírány pouze ty nejlepší hrozny. Mošt kvasí v ocelových tancích pouze s přispěním přírodních kvasinek. Další zrání probíhá v tradičních velkých dřevěných sudech. Cílem mají být vína minimálně „ohnutá“, co nejpřesvědčivěji vyjadřující konkrétní místo původu, odrůdu a ročník. Zvláštností je sklep, kde všechna tato vína vznikají. Je zanořen do kopce jednoho z klenotů oblasti Wachau – vinice Singerriedel, kde vznikají každoročně jedny z nejlepších ryzlinků v celém Rakousku.
Vinařství patří mezi 5 nejlepších vinařů v regionu Wachau. Vína jsou Robertem Parkerem pravidelně hodnocena nad 90 bodů, např. Riesling 2006 s 98 body.
“Naším cílem je víno nejvyššího charakteru a čistoty. Užíváme prakticky stejné osvědčené postupy jako předchozí generace, a tak se nám daří tvořit pravdivá vína odrážející místo původu – jedinečný terroir Wachau”
Franz Hirtzberger