Oblast Wachau, která je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, přitahuje magicky v každé roční době - živou historií kraje podél Dunaje, mírným podnebím a vynikajícím bílým vínem.Mírně zvlněné kopečky, celé porostlé vinnou révou, středověký ráz zdejších obcí a pobřežní partie podél Dunaje se propojují do jednoho unikátního krajinného celku. Na 1350 hektarech vinic - převážně na strmých terasovitých svazích - se pěstuje především Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. Označení Steinfeder, Federspiel a Smaragd se užívá pro lehká, středně plná a plná vína, která se liší i obsahem alkoholu.
Zásluhou mírného podnebí, které příznivě ovlivňuje Dunaj, svahů s optimálním sklonem ke slunci a zvláštní kvalitou prastarých úrodných půd se ve Wachau daří vynikající vinné révě, které si cení znalci z celého světa. Kromě toho se na 33 kilometrů dlouhé trase podél Dunaje - od Melku až po Krems - nachází celá řada historických památek. Wachau je ale hlavně nejslavnější rakouská vinařská oblast, třebaže její vinohrady o celkové rozloze zhruba 1 350 ha představují pouze 3% viniční plochy této země.
První písemný důkaz, který zmiňuje výrobu vína ve Wachau pochází z 5.století, kdy zde pěstovali víno Římané. Po pádu Římské říše po několika barbarských nájezdech však byla výroba vína přerušena až do začátku 9.století, kdy vinohradnictví se stálo doménou mnichů. Také mnohým vinicím, které dnes existují, byly založeny mnichy ve středověku. Vrcholu vinohradnictví ve Wachau bylo dosaženo v 14.-16.stoletích, kdy plocha vinic ve Wachau, včetně Dolního Rakousa byla 10 krát větší než je dnes. Mnohem později, v 19.století, byly vinice zdevastovány, nejprve nájezdy Napoleonských vojsk, později epidemií „phyloxera“. Během 20.století se vinařský průmysl ve Wachau se začal pomalu vzpamatovávat a region pomalu začal získávat mezinárodní reputaci pro své suché Ryzlinky a Veltlínské zelené. V roce 1983 byla založena Vinea Wachau, asociace vinařů, kteří vyrábějí víno exkluzivně z hroznů pocházejících z území Wachau. Území je vymezeno zákonem a členové asociace jsou nekompromisně zaměřeni na kvalitu, původ a čistotu vína.
Zeměpisná poloha propůjčuje bílému vínu z Wachau, téměř bez výjimky suchému či polosuchému, zcela nezaměnitelný profil. Stejně jako oblasti Kremstal a Kamptal patří Wachau mezi nejchladnější vinařské regiony Rakouska. Počasí je zde ovlivněno několika vlivy, ke kterým patří chladný vlhký vzduch z lesa Waldviertel od severozápadu a zároveň teplejším vzduchem přicházejícího z Panonské pánve. Tyto vlivy tvoří kontinentální klima s velkými rozdíly teplot ve dne a dramatickým poklesem teplot v noci. Spolu se středním vlivem Dunaje má Wachau takové mikroklima, které díky konstantní cirkulaci teplého vzduchu, pomáhá během dne dozrávat cukrům a fenolům a udržuje kyselost a aroma díky chladným nocím. To vše vytváří bílá vína, která mají bohatý extrakt a vysokou aciditu. Když vrcholí léto, musí se příkré, terasovitě vybudované plochy dokonce zavlažovat, protože srážky zde často nedosahují 3500mm ročně, což je minimum, jaké vinná réva potřebuje. Ale chladné noci zmírňují následky sucha a kromě toho Dunaj přebírá přirozenou tepelnou regulaci.
Všem vinařům z oblasti Wachau se roku 1983 splnil sen: byla zavedena vlastní jakostní řada pro všechna vína, ve kterých se odráží zvlášť výrazný charakter místní půdy. Před mnoha stoletími byly do kamenných svahů podél Dunaje při namáhavé a těžké práci vysekány a pro zajištění vyzděny úzké terasy. Na těchto kamenných stupních chudých na ornici vyrůstají vína s nesrovnatelnou hrou aroma a vysokou elegancí. Leuthold I. z Kuenringenu (1243 – 1312) nazval tento významný kout svého panství, rozprostírající se v úzkém údolí Dunaje mezi Melkem a Kremsem, jehož krajinný ráz zanechá v každém neodolatelný dojem, VINEA WACHAU NOBILIS DISTRICTUS. Vinaři toto staré, zákonem vymezené označení vinařské oblasti opět oživili. VINEA WACHAU je společnost, která představuje jedinečnost přírodních podmínek i zvláštnosti plynoucí z náročnosti výroby vína v oblasti Wachau. Společnost VINEA WACHAU, založená v roce 1983, vytvořila pro klasifikaci místních vín tři kategorie. S ohledem na jedinečné klimatické a geologické podmínky byla v roce 1984 zavedena kategorie „Steinfeder“. V roce 1986 byla zavedeny kategorie „Federspiel“ a „Smaragd“. Tyto kategorie se používají výhradně u přírodních vín. Uvedená označení jsou chráněna obchodním právem a smějí být používána pouze členy společnosti VINEA WACHAU. VINEA WACHAU kontroluje kromě právních aspektů při produkci vína též jeho kvalitu, a to zejména jeho analýzou, množstevní kontrolou a komisní degustací. Od každého vína jsou ukládány vzorky v lahvích, které pak mohou být kdykoliv podrobeny kontrole. Víno z oblasti Wachau smí uvádět na trh výhradně členové společnosti VINEA WACHAU.
Toto jakostní dělení měla vyzdvihnout individualitu a originalitu špičkových vín z Wachau a tím podpořit hrdost a sebevědomí tohoto kraje. Od roku 1997 probíhá ve sdružení nezávislých vinařů Freien Weingärtnern Wachau program základního geologického a klimatického výzkumu s názvem Wachau 2010. Zároveň byly zmodernizovány lisovny a vinice byly rozšířeny tak, aby víno z jednotlivých tratí mohlo být zpracováno a vinifikováno odděleně. A konečně více než 700 vinařů bylo v rámci dlouhodobého programu na podporu kvality motivováno k výběrové sklizni.
Tradiční odrůdou Wachau je Veltlínské zelené, vyrábějí se z ní ta nejživější vína – se zeleným nádechem, vysokým obsahem alkoholu a téměř pepřovou příchutí. Veltlínskému zelenému se výborně daří v oblasti dolního břehu na spraši a písku, což je důvodem toho, že vinaři příkré a vysoko položené vinice na málo úrodné rule a žule rezervují pro Ryzlink rýnský – k radosti své klientely.
Zatímco se většina rakouských vín zatříďuje na základě zralosti a cukernatosti podle německého klasifikačního systému, vína z Wachau mají vlastní systém klasifikace: Steinfeder, Federspiel a Smaragd. Tyto vína jsou po celém světě ceněny jako vyslanci rakouské vinařské kultury. Toto členění je jedinečné nejen pro Rakousko, ale i pro celou Evropu. Především je to ale orientační pomůcka pro znalce vín, která rozděluje suchá bílá vína podle úrovně alkoholu do tří tříd.
Okolo 200 jednotlivých producentů vína v oblasti Vinea Wachau produkujících vína v kategoriích "Steinfeder" nebo "Smaragd" přijalo od května 2006 tzv. "Codex Wachau". Šest nejpodstatnějších pilířů "Codex Wachau" jsou:
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Riesling vypěstovaných na vinicích rakouské...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Gruner Veltliner ( u nás Veltlínské zelené ...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Riesling vypěstovaných na vinicích rakouské...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Gruner Veltliner ( u nás Veltlínské zelené ...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Riesling (u nás Ryzlink Rýnský) vypěstovaných na...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Gruner Veltliner (u nás Veltlínské zelené) vypěs...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Gruner Veltliner ( u nás Veltlínské zelené ...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Riesling vypěstovaných na vinicích rakouské...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Gruner Veltliner (u nás Veltlínské zelené) vypěs...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Gruner Veltliner (u nás Veltlínské zelené) ...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Gruner Veltliner (u nás Veltlínské zelené) ...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Gruner Veltliner ( u nás Veltlínské zelené ...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Riesling vypěstovaných na vinicích rakouské...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Gruner Veltliner (u nás Veltlínské zelené) ...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Riesling vypěstovaných na vinicích rakouské...