Historie vinohradnictví v regionu Charentes spadá do období Římanů. První vinohrady byly vysázeny kolem městečka Saintonge, později byly rozšířeny směrem k jihu do regionů Aunis a Angoulême. Město Cognac a okolní přístavy na řece Charentes se staly centrem obchodu s vínem. O vzniku Pineau des Charentes doposud kolují pouze legendy. Ta nejznámější praví, že vzniklo úplnou náhodou. V roce 1589 , kdy byl korunován král Jindřich IV., jeden z vinařů omylem vylil hroznovou šťávu do sudu s koňakem. O několik let později, kdy se k tomuto sudu vrátil, zjistil, že se uvnitř skrývá neobyčejně ušlechtilý nový nápoj. A tak se zrodilo Pineau des Charentes. Od té doby se nejrůznější vinaři snaží dosahovat stále vyšších kvalit a jedinečných chutí tohoto unikátního produktu.Již bylo zmíněno malé povědomí o tomto lahodném nápoji,který je oblíbený zejména v zemi původu a v Belgii. Důvodůje hned několik. Pineau bylo odjakživa pokládáno za nápoj prospeciální příležitosti, a proto byl vždy uchováván jako jakýsimalý poklad a jeho role přicházela pouze při příležitosti svateb či jiných významných rodinných okamžiků. Dalším problémem je složitý francouzský název, který se obtížně pamatuje. V překladu znamená Pineau des Charentes = hrozny z oblasti Charentes/ Charentské hrozny. Někteří kritici a i sami výrobci tvrdí, že důvodem je velmi slabý marketing a podpora prodeje mimo Francii. Pineau des Charentes spadá pod apelaci AOC od 12. října 1945.Tato skutečnost s sebou přinesla přísnější pravidla výroby, původu a typu odrůd révy vinné, prořezávání, upravila výnosy, míchání, „staření“, analytické standardy, daňovou povinnost,přepravu a také užití etiket. Pouze ti výrobci, kteří splní tato přísná pravidla, mohou své Pineau kvalifikovat a označovat jako AOC. Od 1. července 2008 nesmí být Pineau prodáváno, dokud neproběhne degustátorský test. Dnes, ve smyslu zajištění kvality, dochází ke kontrole celého výrobního procesu. Specifické klima a půda jsou hlavními elementy, které vytvářejí základ pro kvalitní Pineau. Vinohrady pro Pineau se rozkládají ideálně na půdách s obsahem vápence a jílu v oblasti Charente- Maritme a Charente, v malém množství v několika obcích v regionu Dordogne. Všechny tyto oblasti spadají pod kontrolovanou apelaci AOC. Celé oblasti prospívá přímořské klima ovlivněné Atlantickým oceánem. Zimy jsou v této oblasti spíše mírné, ačkoli jinovatka se může objevit i v pozdních květnových dnech. Průměrný úhrn srážek je mezi 800 – 1000 milimetry za rok se 130 - 150 dešťovými dny. Většinu však vyplňuje dostatečné množství slunce. Horké letní dny jsou v době sezóny doplněné přiměřeným stupněm vlhkosti, což jsou ideální podmínky pro dozrávání hroznů pro pozdější výrobu jak Pineau, tak koňaku. Pineau spadá do kategorie fortifikovaných sladkých vín z jedné oblasti; ze stejných hroznů se vyrábí jak Pineau, tak koňak. Pineau tedy pochází ze stejného terroir jako koňak. Vyrábí ho převážně ti producenti, kteří vyrábí také koňak a znají umění míchání mladého koňaku a nefermentovaného hroznového moštu. Sklizeň trvá cca 1 měsíc a začíná většinou na začátku září. Lisování bílých hroznů probíhá okamžitě po dovezení z vinohradu. Naopak červené hrozny se nechávají několik hodin macerovat, aby byla dosažena potřebná barva. Po lisování hroznové štávy dochází ke smíchání s koňakem (ten má v této fázi přibližně 60% alkoholu), který ji zakonzervuje a nedochází k fermentaci. Poté dochází ke „staření“ Pineau minimálně po dobu 1 roku. Konečné objemové procento alkoholu je cca 16 - 22%. Pineau des Charentes se staří exkluzivně v dubových sudech. Bílé Pineau zraje min. 18 měsíců, z toho min. 12 měsíců v sudu. Červené a růžové Pineau se staří min. 12 měsíců, z toho min. 8 měsíců v sudu. Staření (Zrání) v sudech je velmi významná součást výroby, která dává každému Pieanu jedinečný charakter. Staré a velmi staré Pineau se staří po dobu minimálně 5 – 10 let. Dle zákona se smí Pineau lahvovat pouze v regionu původu produkce. Ve Francii se o regulaci trhu a výroby Pineau des Charentes stará asociace - tzv. Comité National de Pineau des Charentes sídlící v Maison du Pineau ve městě Cognac. Byla založena v roce 1949 skupinou odhodlaných vinařů a velkoobchodníků s vínem, kteří identifikovali výhody plynoucí ze společných zdrojů. Asociace se zaměřuje na úpravy, analýzy a doporučení v oblasti právní, výrobní a propagační (reklama, marketing, podpora prodeje).
Růžové fortifikované víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a ...
Červené fortifikované víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Merlot vypěstovaných na vinicích...
Červené fortifikované víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a...
Červené fortifikované víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůd vypěstovaných na vinicích francouzské ...
Růžové fortifikované víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a ...
Bílé fortifikované víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Ugni Blanc, Folle Blanche a Colombard v...
Bílé fortifikované víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůd vypěstovaných na vinicích francouzské vin...
Bílé fortifikované víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Ugni Blanc, Colombard, Folle Blanche a...
Bílé fortifikované víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůd vypěstovaných na vinicích francouzské vin...
Bílé fortifikované víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Ugni Blanc, Folle Blanche, Montils a C...
Červené fortifikované víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a...
Bílé fortifikované víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůd vypěstovaných na vinicích francouzské vin...