Nejvýznamnější vinařská oblast celé Lombardie je bezesporu Valtellina se svými sekty Franciacorta , která se nachází v podhůří Rétských Alp v údolí řeky Addy poblíž švýcarských hranic. .Lombardie je dnes díky Milánu nejprůmyslovějším regionem Itálie, který u nás asi jen málokdo bude vnímat jako skutečně vinařský kraj. Přesto disponuje téměř 30.000 hektary vinic, z nichž více jak polovina spadá do vyšší kategorie a zahrnuje 2 apelace kategorie Docg a 16 Doc. Zbytek patří vínům kategorie Igt.
Lyžařům, mířícím do Bormia a okolních destinací v údolí Alta Valtellina, bude jistě známo víno Valtellina Doc či Valtellina Superiore Docg. V prvním případě víno spíše jednoduché, v tom druhém už ale o poznání zajímavější. Vždy se však jedná o odrůdu Nebbiolo (zde nazývanou Chiavennasca), která může být doplněna max. 20% jinými odrůdami (u Superiore max. 10%). Většinou jde ale o 100% Nebbiolo, které dozrává na strmých svazích alpských úbočí v nadmořské výšce kolem 600 metrů. Pro návštěvníky tohoto kraje úchvatná podívaná, pro zdejší vinaře mimořádná dřina. To nejlepší z Valtelliny Superiore najdete pod jmény několika prestižních vinohradů, jejichž jména vinaři hrdě (a nepřehlédnutelně) uvádějí na svých láhvích: Sassella, Grumello, Valgella a Inferno. „Pekelný“ žár letního slunce, jenž se tu opírá do jižně orientovaných teras, střídá noční chlad horského údolí. Právě v této kombinaci je zakleta atraktivita těchto vín, která jsou silná, skvěle vyzrálá, aromaticky bohatá, svěží, se zajímavou chuťovou linkou - jinou, než jakou nalezneme u jižních vín. Nezanedbatelný je také jejich potenciál, byť zdaleka nedosahuje takových hodnot, jako Nebbiolo u klasických vín z Piemontu.
Pýchou zdejších vinařů je rovněž Sfursat (či Sforzato), silné suché víno, vyráběné z částečně vysušených bobulí. A vzhledem k tomu, že Nebbiolo má světlou dužinu, můžeme ve Valtellině v malém množství nalézt také víno bílé.
Jestliže Valtellina Superiore na své širší objevení teprve čeká, lombardský sekt se jménem FranciacortaDocg získal sebevědomí a respekt expertů již před mnoha lety. Jeho vyznavači nepochybují o tom, že je to nejen nejlepší sekt Itálie, ale hned po Champagne také druhý nejlepší na světě. Franciacorta se vyrábí výhradně klasickou šampaňskou metodou a podobně jako v tomto regionu představují hlavní zdroj surovin pro její výrobu odrůdy Chardonnay a Pinot Noir. Na vzestupu jsou také suchá vína z této podoblasti, která nesou název Terre di Franciacorta Doc a nabývají bílé i červené podoby. Vždy vznikají z několika odrůd a v cuvée se tak setkávají světoběžníci Cabernet a Merlot spolu s místním Nebbiolem, Barberou a dalšími. Spojení neobvyklé, ale rozhodně ne špatné.
Největší lombardskou apelací je Oltrepo Pavese Doc, v jejímž jméně zaznívá jak řeka Pád (Po), tak název provincie Pavia. Na ploše přes 10.000 hektarů se pěstuje bohatá paleta různorodých odrůd, z nichž vznikají vína všech typů – i kvalit. Najdeme tu odrůdy dobře známé (Chardonnay, Pinot Grigio, Barbera, Cabernet Sauvignon…), stejně tak jako unikáty – Croatina, Vespolina aj. Obecně se dá říci, že s výjimkou Barbery se zpravidla jedná o vína k běžnému pití do 2-3 let.
Poslední známější apelací Lombardie je Garda DOC a Garda Classico DOC, které spolu s Garda BrescianoDOC (též Riviera del Garda DOC) „okupují“ levý břeh tohoto vyhlášeného jezera. V některých případech (např. Riserva z odrůdy Gropello či některé bílé Rieslingy) může jít o pozoruhodná vína, většina produkce však končí v podobě jednoduchých letních vín.
Ostatní vína z Lombardie nepřesahují objemem produkce a svým významem lokální prostředí. Jedná se o nepatrné apelace Botticino DOC a Cellatica DOC (pouze červená vína z odrůd Barbera, Schiava, Marzemino aj.), dále Capriano del Colle DOC, jež je tradičním zdrojem radosti pro obyvatele Brescie (bílé s převahou Trebbiano, červené s převahou Sangiovese a Marzemina), na jižním konci Lago di Garda ležící Garda Colli Mantovani DOC (dříve Colli Morenici), kde v červených převažuje Merlot a Rondinella a v bílých Trebbiano a Chardonnay. Následuje Lugana DOC (pouze bílé s převahou Trebbiano di Soave) aSan Martino della Bataglia DOC (pouze bílé s převahou Tocai Friuliano).
Do úplného přehledu tak už zbývá jen Lambrusco Mantovano DOC, příbuzné svým soukmenovcům z Emilia-Romagna, červené San Colombano DOC (též San Colombano al Lambro) s převahou Barbery a Croatiny a „bordeauxské“ Valcalepio DOC z Cabernetu a Merlotu. Zdejší bílé pochází naopak většinou z Pinot Bianco, Grigio a Chardonnay. Vůbec posledním přírůstkem do rodiny lombardských apelací je pakMoscato di Scanzo DOC, kde se produkuje sladké červené passito.
Vinařská oblast Lombardie zahrnuje : Valtellina, Valcalepio, Franciacorta (DOCG), Terre di Franciacorta, Cellatica, Capriano del Colle, Botticino, Riviera del Garda Bresciano, Lugana, Colli Morenici Mantovani del Garda, Lambrusco Mantovano, Oltrepo Pavese. Pěstované bílé odrůdy jsou Riesling Italico, Pinot bianco, Pinot grigio, Trebbiano di Lugana, Chardonnay a červené odrůdy Barbera, Croatina, Pinot nero, Cabernet Sauvignon, Merlot, Uva, Rara, Nebbiolo.