Havana Club je značka, která vznikla roku 1878 pod vedeníma pana José Arechabala v Santa Cruz del Norte v severovýchodní části Kuby. Po velké Kubánské revoluci v roce 1959 byla společnost kubánskou vládou znárodněna. Rodina Arechabalových emigrovala do Španělska a poté do Spojených států Amerických. Od roku 1994 je tento známý rum vyráběn pod hlavičkou společnosti Havana Club International, což je klasický Joint venture, kterou vlastní stejným dílem kubánský stát a francouzká společnost vyrábějící alkoholické nápojes dlouhou tradicí - Pernod Ricard.
Havana Club je značka pod kterou se vyrábí několik alkoholických rumových nápojů. Je to jediný kubánský rum, který je mezinárodně uznáván. Jeho výrobní proces a následné několikaleté skladování sudů s již hotovým nápojem se i v dnešních dnesch stále odehrává ve městě Santa Cruz del Norte, které leží v severovýchodní části Kuby. Za pravý a velice kvalitní kubánský rum se Havana Club považuje kvůli pečlivosti výroby, jakou prochází. Ta se skládá z mnoha částí, které musejí být naprosto přesně dodrženy již po mnoho a mnoho let, aby byla zachována vysoká kvalita a také dodržena tradice, s jakou se rum značky Havana Club od roku 1878 vyrábí.
Vše začíná u cukrové třtiny (hlavní suroviny), která musí být velice pečlivě vybírána. Důležité je také to, jak dlouho rum bude zrát. Každý druh zraje jinak dlouho, ale tento čas musí být přesně dodržen (např. Havana Club Añejo Blanco zraje 18 měsíců). Neméně důležité bezespoeru bude i to, kde rum zraje - jsou to dubové sudy z amerického bílého dubu, ve kterých byl předtím bourbon. Jelikož Kuba nabízí výjimečnou kombinaci výhodného klimatu a úrodné půdy, díky čemuž produkuje jednu z nejlepších cukrových třtin na světe, značka Havana Club si může vybírat jen tu nejlepší čerstvou melasu či "mieles" (na Kubě se jí říká "med"). Směs této melasy, kvasnic a nejčistší vody se nechá několik dní fermentovat. "Baticion", což je název této fermentované směsi, se destiluje v kolonách, čímž vzniká čistá a ohnivá "aguardientes" (ohnivá voda), která v sobě obsahuje příslib budoucího rumu. Po destilaci prochází tato "aguardientes" - skutečná duše rumu Havana Club - fázemi zrání, směšování a výběru a stává se "madre" ("matka", rumová báze). Tato báze se poté smíchá s čerstvým destilátem z cukrové třtiny, čímž vzniká "ron fresco" (čerstvý rum), který se poté nechá zrát a dále se míchá až do doby, kdy Maestro Ronero rozhodne, že už je ideální pro zvolenou třídu rumu. Tento poslední akt míchání se nazývá "toque" - poslední dotyk. V průběhu fází zrání je zásadní výběr sudů, jelikož dřevo dodává tekutině barvu, aroma a celistvost. Maestro Ronero vybírá staré sudy z bílého dubu, které umožní rumu dýchat, a mladé sudy kvůli jejich tříslovinové povaze. Umění Añejamiento ("zrání"), které je založené na několikanásobném zrání a míchání je základem rumů Havana Club a uplatňuje se s největším ohledem na kubánské tradice. Všechny rumy značky Havana Club jsou vyzrálé, proto také nesou jméno Añejo ("vyzrálý") - od mladých světlejších rumů ke skutečně vyzrálým a velmi vyzrálým rumům: Añejo Blanco, Añejo 3 Años, Añejo Especial, Añejo Reserva, Añejo 7 Años, Cuban Barrel Proof a Máximo Extra Añejo. Recepty na výrobu těchto rumů jsou přísně střeženým tajemstvím, které znají pouze vysoce postavení Maestros Roneros. Všechny recepty však sdílejí stejné základní vlastnosti, které odlišují rumy značky Havana Club od ostatních rumů.
" Maestros Roneros " (doslova "mistři výroby rumu") jsou strážnými anděly, kteří dohlížejí na rum značky Havana Club. Jsou zodpovědní za každý krok v procesu výroby rumu, od výběru cukrové třtiny až po konečné stáčení. Dohlížejí na zrání a míchání rumů s vášní, trpělivostí a přesností, jakož i s oddaností kubánské tradici výroby rumu. Jsou nositeli tajemství největšího z kubánských pokladů: tajemství rumu, který vděčí za svou výjimečně vysokou kvalitu nejvznešenější tradici a těm nejlepším přísadám. K tomu, aby se někdo stal skutečným Maestro Ronero, je třeba kolem 15 let tréninku - procesu, ve kterém nejzkušenější Maestros Roneros předávají své znalosti svým nástupcům. Každý Maestro Ronero nechává své výtvory zrát a tím umožňuje budoucím generacím použít jejich výtvory k vytvoření ještě lepších směsí vyzrálých rumů. Dnes Primer Maestro Ronero značky Havana Club, Don José Navarro, a jeho tým následují každý krok tohoto unikátního procesu, čímž zajišťují dodržování kubánské tradice výroby rumu a nepřekonatelnou kvalitu rumu Havana Club. "Rum nevzniká magickou kombinací," vysvětluje Don José Navarro. "Je to kulturní odkaz, který se předává od jednoho Maestro Ronero k druhému, z jednoho srdce do druhého, od jednoho Kubánce k dalšímu."
Co se týče výstupní kontroly, tak je vše samozřejmě sledováno mnoha odborníky, kteří využívají ty nejmodernější přístroje. Přesto má ale poslední slovo Master Destillero, strážce tajemství tradic. Pod značkou Havana Club se prodává více druhů rumu. Jednotlivé druhy se liší jednak ingrediencemi, které jsou do rumu Havana Club přimíchávány, ale také dobou, kterou v sudech každý z těchto nápojů zraje. Například asi nejznámější Añejo Blanco zraje přibližně dva roky, Aňejo Reserva pět let a jednoznačně nejdražší a nejcennější je Maximo Ron Extra Aňejo, který v sudu zraje celých 30 let. A od této doby zrání se také odvíjí cena, za kterou jsou na trhu dostupné. Dnešní značka Havana Club, přední značka kubánského rumu jak na Kubě, tak po celém světě, nadále ztělesňuje dědictví a vedoucí postavení kubánské tradice výroby rumu. Díky unikátnímu know-how svých Maestros Roneros udržela značka Havana Club naživu umění "añejamiento" : umění destilace, zrání a směšování prémiových rumů. Jméno Havana Club zachycuje kubánské dědictví výroby rumu a unikátní atmosféru metropole Havany. Značka Havana Club je úzce svázaná s kubánskou kulturou a Kubánci jsou na ni pyšní jako na skutečnou národní ikonu.
oficiální české stránky značky : www.havana-club.cz