Tequilu můžeme nazvat exotickým drinkem s historií stejně starou, jako je země, ze které pochází. V Mexiku se s ním pojí mnoho příběhů, dobrodružných románů, legend i bajek.
Podle staré legendy byla prvním objevitelem medové vody z rostliny Maguery žena – indiánka Mayahuetl. Její manžel, indiánský sedlák Patecatl, potom kvasil tuto medovou vodu pro potěšení bohů, kněží a válečníků. Mayahuetl byla podle starých textů první, kdo nabídl vyrobený nápoj králi indiánských kmenů Montezumovi. Indiáni té doby (1300 – 800 př. n. l.) používali k rituálním účelům nízkoalkoholický nápoj, zvaný pulque, avšak s destilací pulque začali až první dobyvatelé a misionáři. Tequila a mezcal patřily dlouhou dobu na roveň halucinogenním houbám, které byly užívány pro očištění a povznesení duše nebo pro zmírnění bolesti. Indiáni dokázali agáve zpracovat beze zbytku. Z kořenů se vyrábělo mýdlo, koncový trn s vláknem na konci listu používaly Indiánky k šití, listy jako krytinu či jako potravu pro dobytek, usušenými lodyhami se topilo a ze středu agáve se vyráběly pulque (nízkoalkoholický nápoj) a tepache (nealkoholický nápoj). Tequila získala své jméno podle jednoho z měst, ve kterém je vyráběna. Město Tequila (stát Jalisco) bylo založeno roku 1656 několika osadníky. Ti v kraji obdrželi dostatek půdy a začali budovat své farmy a domy. Později bylo území předáno majoru Juanu Lopezu Villasadovi, který již měl zkušenosti s pěstováním cukrové třtiny a modré agáve. Současně s nárůstem počtu obyvatel se i zvyšovala výroba tradiční tequily. Během druhé poloviny 20. století se tequila stala světoznámým drinkem a přinesla tak slávu malému mexickému městu s 15.000 obyvateli.
Tequila je silný destilovaný alkoholický nápoj vyráběný především v okolí města Tequila v mexickém státě Jalisco, 50 km od Guadalajary. Jedná se patrně o jedno z nejdivočejších brandy , proč ? bohužel na ten pravý důvod zatím ještě nikdo nepřišel .Vyrábí se pouze z mexického druhu Agave - Tequilana, zvané také Weberova modrá agáve. Existuje kolem 400 druhů agáve, ale jen modrá agáve obsahuje nejméně hořkého chlorofylu a proto je vhodná na výrobu tequily. Nejběžnější druhy tequily obsahují 38 až 40 % alkoholu.
Podle mexických zákonů se může tequila vyrábět pouze v pěti oblastech. A to v celém státě Jalisco, kde je nejvíce rozšířen výskyt Weberovy modré agáve a většina produkce tequily pochází právě odsud. Dále pak v určitých oblastech států Guanajuanto, Michoacán, Nayarit a Tamaulipas
Na každé láhvi tequily by mělo být označení NOM a číslo. Název NOM znamená zkratku „Normas Official Mexicana“ mexický patentový úřad (NOM) který mimo jiné zakazuje používání hmyzu anebo larev v případě tequily a čtyřmístné číslo, které potvrzuje shodu s mexickým standardem – Official Mexican Standards symbol CRT (Consejo Regulador de Tequila) výroba kontrolována úřadem pro tequilu symbol DO a dvojmístné číslo doklad o souladu použití názvu tequila s geografickým původem a technickými požadavky označení DGN (Direction General de Normas) objevuje se jen výjimečně, používá mexická vláda jako známku kvality a původu. Je to ochranná známka tequily daná mexickým zákonem. Číslo připojené ke zkratce NOM uvádí místo, kde byla tequila vyrobena.
Tequila musí být ze zákona minimálně 2x destilována a jen pravá tequila ze 100 % agáve smí být označena na etiketě “100% Puro de Agave, 100% de Agave, 100% Agave Azul”. Dne 27.5.1997 byla tequila na zasedání Evropské Unie v Bruselu uznána jako typický nápoj, který se může vyrábět pouze v příslušné oblasti dané země jako tomu je u koňaku, šampaňského, single malt skotské či italské grappy.
Výroba tequily začíná v době zrání rostliny modrý agave. To je kolem 8 až 12 roku po vysazení rostliny. Zralost rostliny určuje „ Jimador“. Jimador je mexický dělník, který očišťuje listy od jádra rostliny. Zralost agave je velmi důležitá. Jestliže je rostlina příliš brzy sklizena, obsahuje příliš málo cukru k výrobě tequily. Jimadorova úloha je značně zodpovědná, jenom on rozhoduje, kdy je rostlina připravená a svoji mačetou známou jako „coa“ očišťuje jádra. Jádra neboli „pinas“ (pinas přeloženo ze španělštiny jako ananas) váží v době sklizně 40 až 70 liber. Pinas jsou dopravovány k lihovaru, kde se rozřežou a poté opékají. To probíhá v tradičních pecích zvaných „hornos“. Moderní lihovary používají obrovské pece pro zvýšení výroby a snížení energií. Ze 7 kil (15 liber) se průměrně vyprodukuje 1 litr tequily. Upravené a opečené pinas jsou lisovány. Takto získané štávy kvasí v tankách nebo v sudech. Některé lihovary používají tradiční metodu k výrobě oblíbeného nápoje. V této původní metodě „artesian tequila“ jsou jádra agave rozdrcena kameným kolem „tahona“. Nerozdrcená vlákna jsou přidávány do sudů, pro získání osobité příchuti. Do drti se přidají kvasinky. Vylisované šťávy kvasí a kvasinky působí na cukry modré Agáve a přeměňují je na alkohol. Množství a druh kvasinek je bedlivým tajemstvím každého lihovaru. Vymačkané džusy kvasí 30 až 48 hodin a poté jsou dvakrát destilovány. První destilace produkuje druhořadý alkohol, ohnivou bezbarvou kapalinu. V tuto chvíli se už nemluví o mezcal, ale tequile. Všechny typy tequily začínají tímto destilovaným lihem. Každá značka tequily se jmenuje v závislosti na oblasti výroby.
U tequily rozeznáváme 2 kategorie a 8 typů:
1. kategorie 100 % čisté modré Weberovy agáve
- Extra Añejo - zraje minimálně 3 roky v sudech o max. obsahu 600 litrů. Tequila se v klasifikaci objevila poprvé 28. října 2005.
- Añejo - zraje minimálně 12 měsíců ve státem zaplombovaných sudech o obsahu maximálně 600 litrů.
- Reposado uleželá tequila - musí zrát ze zákona minimálně 60 dní většinou ve velkých sudech např. o obsahu 30 tis. litrů, ale jsou i vyjímky – Porfidio Reposado zrálo ve 100 litrových sudech.
- Blanco nebo také Silver či Plata - je ze zákona dvakrát destilována a vyrábějí se z ní jak Añejo, tak i Reposado tequily. Převážná většina Blanco tequil nezraje v sudech, ale i tady existují výjimky, může ležet maximálně 60 dnů v sudech
- Reservas – vyjímečná pálenka jdoucí napříč večkerými pravidly, zpravidla speciální tequila například v single barelu nebo tequila s chilli papričkami
2. kategorie Mixto 51 % agáve + 49 % cizích cukrů (melasa)
- Aňejo mixto mixto zraje minimálně 12 měsíců v max. 600 l sudech.
- Reposado mixto zraje minimálně 60 dní v sudech tequila
- Blanco mixto nezrající
- Gold (zlatá) je to tequila Blanco dochucená většinou karamelem a je do ní přidáváno barvivo. Má to simulovat zraní v sudu. Je to nejméně kvalitní tequila a hodí se převážně pouze do míchaných nápojů.
Chcete vědět jak poznáte, že pijete opravdu tu pravou tequilu? Jooo to na první pohled je opravdu složité rozpoznat, ale pokud se svěříte do péče odborníka , rád vás provede tajemstvím tohoto bájemi opředeného nápoje. Pokud se do hledání pustíte sami hledejte na etiketě některou z následujících informací:
- NOM - (označení pro Normas Official Mexicana) a čtyřmístné číslo, které potvrzuje shodu s mexickým standardem – Official Mexican Standards. Čistotu a autenticitu produkce kontroluje a osvědčuje pouze mexický úřad pro tequilu a mezcal. Každý produkt, který chce na etiketě nést označení tequila musí být vyroben:
- ve stanovené oblasti – ve státě Jalisco, v jehož srdci leží hlavní město tequily – Tequila.
- předepsaným způsobem - 51% zkvasitelných cukrů musí pocházet ze schválené modré agáve
- ze schválené suroviny – Weberovy modré agáve
- CRT - (Consejo Regulador de Tequila) výroba kontrolována úřadem pro tequilu
- DOT + číslo - doklad o souladu použití názvu tequila s geografickým původem a technickými požadavky
- DGN - (Direction General de Normas) objevuje se jen výjimečně, používá mexická vláda jako známku kvality a původu
Sledujte proto co kupujete – je velký rozdíl mezi opravdovou tequilou a alkoholem s příchutí tequily. I mezi jednotlivými značkami těch „pravých“ tequil jsou velké rozdíly. Nezbývá než jen nakoupit pár láhví a testovat a testovat….