Jedná se o náhorní plošinu a zároveň jednu z 11 vinařských oblastí v provincii Castilla y León a nachází se podél toku řeky Duero. Ribera del Duero je kromě toho také autonomní obec podléhající církvi a králi a je počítána kvinařským oblastem rozprostřených podél řeky Duero. Region je charakteristický skalnatým plochým terénem, jeho centrem je město Arande del Duero, i když nejznámnější vinice se nacházejí kolem měst Peñafiel a Roa de Duero.
Historie vína v Ribera del Duero začala před více než 2000 lety, jehož důkazem je nedávný nález 66-ti metrové mosaiky Bacchuse – boha vína v Baños de Valdearados. Ribera del Duero je hlavně domovem vín z červené odrůdy Tinto Fino (místní název pro Tempranillo). Víno se v tomto regionu vyrábělo tisíce let, ale vinohradnictví, tak jak ho známe dnes, se zde pravděpodobně dostalo díky benediktským mnichům z města Cluny v Burgundsku v 12. století. Do 70-tých let minulého století se v regionu vyráběla především jednoduchá růžová vína z odrůdy Garnacha a to ve východní části oblasti. To se začalo měnit díky Alejandra Fernándeze, který začal vyrábět více koncentrovaná červená vína s plným tělem s ovocnou chutí z odrůdy Tempranillo. Postupně se začaly přizpůsobovat další vinařství a v 90-tých letech minulého století jich také mnoho nových vzniklo. Vína z oblasti Ribera del Duero mají mnoho společného s víny z oblasti Rioja. Vína jsou sice osobitá, což je výsledkem výrazných rozdílů v terroir, ale v obou regionech se vyrábějí vína z podobných odrůd, s vysokým potenciálem zrání a s komplexními vinifikovanými procesy jejichž výsledkem jsou intenzivní a vysoce dlouhověká vína. Vína jsou ceněna především pro svou dlouhověkost a kvalitu hroznů a oblast Ribera del Duero vyrábí některá velmi dobrá vína k archivaci.
Klasifikace Denominación de Origen (D.O.) zde byla založena 21. července 1982 sdružením vinařů s cílem propagovat kvalitu svých vín a stanovit regulační standardy pro jejich výrobu. Vína z oblasti Ribera del Duero se nyní těší větší popularitě a to díky značnému zájmu o tento region významných vinařů z jiných regionů.. Půda se zde skládá ze čtvrtohorních sedimentů, které obsahují jemné čočkové vrstvy písčitých naplaveni a jílovitých písků střídající se s vrstvami
Ribera del Duero se rozprostírá na rozsáhlé náhorní plošině severně Iberian Peninsula. Pokrývá jižní pláně provincie Burgos, dále pokračuje západně do Valladolid, přes jižní a východní části provincií Segovia a Soria. Jak už napovídá jméno oblasti, rozkládá se v šířce až 35 km a v délce asi 115 km proti proudu řeky Duero, počínaje ve Valladolidu. Region začíná už některými přítoky řeky Duero a dále protíná oblastijako jsou Toro a Ruedau, aby nakonec překlenul známé vinařské oblasti Portugalska, Douro a Porto.
Geologicky vzato se tato oblast skládá z třetihorních sedimentů, sestávajících se z čočkovitých vrstev naplaveného nebo jílovitého písku, eventuálně vrstev vápence, karbonů vápence a pevných křídových vrstev.Údolí řeky Duero se formovalo v epoše zvané Miocén a má rovinatý, kamenitý a jemně vlnitý terén.Nadmořská výška této oblasti kolísá mezi 750 a 911 metry nad mořem. Údolím byla vystavěna mezinárodní dálnice N122.
Ribera del Dueroje je oblastí s mírným až nízkým počtem srážek (450 mm ročně) a je vystavena poměrně extrémním klimatickým podmínkám; dlouhá a suchá léta s teplotou až 40 °C jsou následována tuhými zimami, kdy teploty mohouklesnout až na -18 °C. Kromě toho jsou obvyklé i výkyvy v rámci ročního období samotného. Klimatickou zónu můžeme charakterizovat jako kontinentální a středomořskou s více než 2.400 hodinami slunečního svitu ročně.
Vinice se rozprostírají na přibližně 120 km². Většina z nich leží na území provincie Burgos, z čehož asi 5 km² náleží Valladolidu a 6 km² Sorii.
Plocha vysázených vinic: 20.500 hektarů
Počet vinařství: 240
Množství vyprodukovaného vína: 60 mil. litrů