Hartmann je jednou z těžších vinařských osobností k popsání, protože se neustále rozvíjí. Ve své snaze o vynikajících víno v Alto Adige Südtirol, Hartmann několikrát změnil svou strategii, ale jeho neochvějná vize, pro výrobu přírodního, nepřikrášleného regionálního vína nikdy nezeslábla.
Hartmann původně vystudoval Universitu v Geisenheimu, Německo. V letech 1994-2002 pracoval pro Kellerei Terlan (IT Cantina di Terlano) jako jejich enolog. V roce 2000 začal plánovat, že se stane nezávislým producentem vína a v roce 2002 konečně odešel z Terlana. Na počátku měl Hartmann rodinnou vinici v Girlan / Cornaiano z 0,65 ha osázenou Pinot Nero. Později byl schopný dlouhodobě si pronajmout, co cítil, že byla jedna možná z tří nejlepších viničních ploch v Alto Adige, která se nachází ve městě Merano jen severně od botanické zahrady. Uhnízděna na strmém kopci jako amfiteátr, těchto 3,6 ha změnilo Hartmannovo chápání, jak dosáhnout svých cílů. Vzpomínám si, jak byl nadšený, když mi ukázal vinici a jak nadšeně pracoval na zlepšení vinice, nahrazoval vinnou révu, přestavoval terasovité zdi. Přede dvěma lety, kdy se téměř upracoval k smrti a doslova málem spadl z útesu na svém traktoru, se rozhodl nájemní smlouvu ukončit. Toto mělo existenční důsledky jak pro Hartmanna, tak pro mě. Někdy mám tendenci se zamilovat do metodiky vína a stát se v tom směru dogmatickým. Jedním z mých dogma bylo, dokud mi Hartmann neukázal světlo, že velký výrobce vína vždy vlastní nebo dlouhodobě pronajímá vinice, z níchž čerpá hrozny pro své víno, a že víno vyrobené z nakoupených hroznů nikdy nemůže být tak dobré jako domácí produkt. Hartmann zpytoval duši a uvědomil si, že jeho síla je v pochopení toho, jak řídit vinice, a zároveň je Hartmann velmi talentovaný na vinifikaci vína. Ještě když měl Merano amfiteátr, začal hledat řešení, jak se uživit ze svého vinařského umění (pracuje jako externí přírodní vinařský poradce pro malá vinařství), tj. jak by mohl zvýšit výrobu lahví z velmi nízkého množství 10-15,000 lahví. Díky svému poradenství ho jeho hledání dovedlo k těsnější spolupráci s vinaři, kteří s Hartmannem de facto šli do společného podniku. Tak se vinařství Hartmann Donà skládá z pěti pěstitelů, kteří jsou na vinicích pod dohledem Hartmann Donà, stejně jako z Hartmanna, který má stále své malé pozemky, ale který může nyní soustředit svůj talent a energii na výrobu ještě lepších vín. Trvalo mi hodinu, než jsem spolkl své hrdé dogma, že velká vína nemohou být vyrobena z externích hroznů, když mi Hartmann představil další kapitolu v jeho životním příběhu, o které si myslí, že mu dá větší klid a radost.
Základní filozofií je s víny nic nedělat. Hartmann používá pouze malé dávky siřičitanů a pro svá jednoduchá vína někdy vybrané kvasinky. Je ovlivněn biodynamikou a v minulosti to bylo hodně jeho krédem. V současné době ve své Girlan Pinot Nero vinici stále používá všechny biodynamické přípravky, ale všiml jsem si, že přijal pragmatičtější a obecně méně jednostranný pohled na správu vinic. To mě zprvu také překvapilo, ale v poslední době moje vlastní nepružnost možná ustupuje ocenění výrobců, kteří jsou schopni se osvobodit od jakéhokoli nepružného pravidla, ať už konvenčního nebo biodynamického a chovají se k přirodnímu prostředí s nejvyšším respektem na více osobní úrovni. Musím ale zdůraznit, že to neznamená, že bych toleroval jakýkoliv typ zkoumání vinic, nebo přidávání přísad nebo změny vína v průběhu vinifikace. Hartmann vyrábí dvě řady vín, jednoduchou vinifikaci v nerezové oceli a středně složitou komplexní vinifikaci ve dřevě. Původně vyráběl pouze to druhé víno. Pak mu jeho italský distributor navrhl, že potřebuje jednoduché, ale kvalitní běžné Alto Adige víno, a Hartmann byl schopen zvýšit svou celkovou výrobu na 25.000 lahví za rok.
oficiální stránky vinařství : www.hartmanndona.it