Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)
Zobrazit položky k porovnání (1)

Kracher

dd

Alois Kracher (1959–2007): Vizionář

Po celém světě byl známý jednoduše jako „Luis“ Znal ho téměř celý svět. Kdekoliv byli lidé milující skvělá vína, alespoň jeden z nich mohl mluvit o Aloisi Kracherovi a jeho energii, oddanosti a nekonečnému proudu nápadů, které patřily tomuto nejznámějšímu vinaři Rakouska. Luis přišel do oboru relativně pozdě. Vystudoval chemii a v době, kdy se rozhodl vstoupit do otcova vinařství v roce 1989, mu bylo už 30 let. Pro rakouské víno bylo toto období velmi obtížné(ještě se vzpamatovávalo ze skandálu z roku 1985) a obzvláště sladká vína utrpěla velkou ránu. V této situaci se Luis poprvé projevil jako opravdový vizionář. Bez ohledu na přetrvávající negativismus vytvořil nový styl dezertních vín – styl, který se nezaměřuje na sladkost, ale na ovocnost, jemnost a rovnováhu vín. Trval také na individuální vinifikaci jednotlivých vinic bez jakýchkoliv změn jejich skutečné povahy. Ročník 1991 se stal mezinárodní senzací. Vína získávala ocenění za oceněními. Kracher byl také několikrát jmenován v Londýně „Vinařem roku“. Magazín Wine Advocate známého amerického kritika Roberta Parkera dal vínům nejvyšší skóre. Obzvláště v USA se sladká vína Kracher stala kultovními – a Luis se stal zvláštním ambasadorem nově obnovené rakouské vinařské kultury.

Vína z vinařství Kracher představují tu nejlepší třídu. Žádná jiná sladká vína nezískala takové celosvětové uznání a jen některá se přiblížila vysokým hodnocením, která vína Kracher průběžně získávají v mezinárodních soutěžích. Po celém světě se stal Kracher synonymem pro ušlechtilá sladká vína nejvyšší dokonalosti.

ssŠéf vinařství: Gerhard Kracher

Gerhard Kracher působí od roku 2007 jako mladý energetický šéf vinařství, které převzal po předčasné smrti svého otce Aloise Krachera Jr. Spolu se svou matkou Michaelou Kracher pečlivě dohlíží na veškeré procesy ve vinařství. Přestože je Gerhard mladý, má za sebou bohaté zkušenosti ze sklepů i vinic. Je správným občanem Burgenlandu, oddaný Seewinkelu a zároveň otevřený světu – světoběžník, který miluje kalifornskou kuchyni a způsob života jižní Francie. Zatímco přesně ví, co dluží tradici svého domu, nikdy nepřestává hledět do budoucna, hledá nové nápady, zajímat se o nové trendy a inovace.

SEEWINKEL: PŘÍRODNÍ PARK A RÁJ

Jezero Neusiedler se rozkládá ve východní části Rakouska, podél hranice s Maďarskem. Na východním břehu jezera se nachází národní park Seewinkel, přírodní ráj s mnohými krásami.

PODNEBÍ: PANNOIAN

Horká suchá léta, velmi studené zimy, na déšť bohatá jara a dlouhé příjemné slunečné podzimy: to je „pannonijské“ podnebí typické pro Seewinkel, stejně jaké východní Maďarsko. Nicméně Neusiedler má i své typické klimatické podmínky, mikroklima, které je ve světě jedinečné: obrovská plocha vody snižuje letní sucho a na podzim vytváří husté večerní mlhy, které vydrží do doby, než se rozplynou s ranním sluncem. Tyto podmínky jsou ideální pro rozvoj „Botrytis cinerea“, houby známé také jako ušlechtilá plíseň, která umožňuje výrobu ušlechtilých sladkých vín.

VINICE

Vinice Kracher se rozkládají mezi Illmitzem a pobřežím jezera Neusiedlersee, přičemž některé dokonce leží na chráněném území národního parku. Na první pohled je oblast zcela plochá, ale při bližším pohledu jsou rozpoznatelné jemně zvlněné kopce s výškou 1–1,5 metrů. To má zásadní vliv na růst hroznů a zvláště na tvorbu plísně, protože na podzim se zde usazuje vlhká mlha. Zhruba 1/3 oblasti se skládá z písečných a oblázkových půd, přičemž 2/3 půdy obsahuje štěrkovité sedimenty umožňující dobrý odvod vody a hluboké zakořenění rostlin. Vinice jsou vysázeny hustě. Boj o živiny je pro révu dobrý: hlouběji zakoření a má nižší výnos hroznů, zatímco samotné hrozny jsou více koncentrované.

TAJEMSTVÍ SLADKOSTI: UŠLECHTILÁ PLÍSEŇ A MRÁZ

Vína z vinařství Kracher jsou sladká přirozeně. Sladkost a rozdílnost vůní a chutí není vytvořena technikami ve sklepeních, ale pochází pouze z přírodní koncentrace hroznového extraktu. Tato koncentrace může být dosažena dvěma způsoby: ušlechtilou plísní nebo mrazem.

Sladká vína z hroznů napadených ušlechtilou plísní - vína s označením Auslese, Beerenauslese a Trockenbeerenauslese bývají téměř vždy vyrobena z hroznů napadených houbou Botrytis Cinerea. Houba způsobuje, že hrozny ztrácí vodu a smrsknou se do podoby rozinky – plné cukru, kyselosti a chuťové koncentrace. Během fermentace zůstává část přírodních cukrů ve víně a může dosahovat obsahu 130g na litr nebo i více. Současně houba propůjčuje vínu aroma a chuť připomínající toustový chléb nebo Panettone. Práce s botrytizovanými hrozny vyžaduje dostatek intuice a citu. Hrozny musí být sklizeny ve správný čas – když jsou scvrklé, ale ještě před tím, než se v nich rozvine příliš těkavých kyselin. Aby se toho dosáhlo, musí se hrozny přísně vybírat – to odráží pojem (Auslese- „výběr“). Gerhard Kracher prochází v době sklizně vinicemi až osmkrát, aby zachytil ten správný moment sklizně pro každý hrozen.

Ledové víno - Abychom vytvořili ledové vínu, musí být hrozny v době sklizně a při lisování zmrzlé. Výsledky mrazu mohou být do určité míry podobné těm od plísně: voda v hroznech se redukuje – v tomto případě krystalizuje – a mošt je přirozeně koncentrovaný. Ledová vína obvykle nevykazují tóny Bortytis a ovocnost je čistší, přímější a svěžejší, nejsou ale tak komplexní jako jejich botrytizovaní sourozenci. Gerhard Kracher vyrábí svá sladká vína ve dvou stylech, obě pouze jako vína jednoodrůdová, ne směsi.

Při ochutnávkách po celém světě pějí novináři na vína Kracher ódy. Stuart Pigott, britský spisovatel o víně žijící v Německu bájil už v roce 1996 v Los Angeles Times o „dokonale zralé chuti, hedvábné bohatosti a skvělé eleganci“ vín Kracher. Bruce Sanderson napsal do časopisu Wine Spectator: „Ročník vín Kracher 2000 – to jsou úžasná vína, která v sobě kombinují svěžest, sílu a botrytický charakter.“ Roger Voss napsal do Wine Enthusisat: „Ochutnávka ve vinařství Kracher ve Vás zanechá pouze superlativy.“ A Ray Isle napsal to magazínu Food & Wine, že vína Kracher jsou jedny z nejlepších dezertních vín, které kdy ochutnal. Řada vín Trockenbeerenauslesen (výběr z cibéb) je na vrcholu pyramidy – tzv. královská třída – kde se botrytis a ovoce snoubí v dokonalé harmonii. Kracher produkuje také Auslesen (výběr), Beerenauslesen (výběr z bobulí) a pokud to ročník dovolí i ledová vína a Spätlesen (pozdní sběr) s jasnou a čistou ovocností.


Cena od - do
Řadit dle: názvu ceny
Cuvée Spatlese 2020 Burgenland Prädikatswein Alois Kracher  0.375 l

Cuvée Spatlese 2020 Burgenland Prädikatswein Alois Kracher 0.375 l

Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 45% Pinot Blanc, 45% Chardonnay a 10% Welschrie...

221,49 Kč
268,00 Kč s DPH
 
  
Zweigelt 2018 Burgenland Alois Kracher  0.75 l

Zweigelt 2018 Burgenland Alois Kracher 0.75 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Zweigeltrebe vypěstovaných na vinicích r...

287,60 Kč
348,00 Kč s DPH
 
  
 
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru