Appleton Estate je nejstarší nepřetržitě fungující třtinovou plantáží a palírnou na Jamajce. Rumy unikátního charakteru se zde vyrábějí již více než 265 let. Destilace probíhá malosériově v měděných destilačních kotlích, rumy poté zrají v sudech z amerického bílého dubu, ve kterých byl předtím uložen bourbon. Rumy Appleton míchá Joy Spence, první žena na světě, která získala titul master blender, a která nedávno oslavila 40 let v Appleton Estate. Appleton Estate 15 Y.O. Black River Casks je pojmenovaný po Black River, řece, která pramení v Appleton Estate a následně se vydává na 33 mil dlouhou cestu ostrovem, během níž přibírá několik přítoků, a poté vyústí do moře. Tato řeka hrála zásadní roli v historii jamajského rumu a výrobě cukru. Nassau Valley, místo, kde řeka pramení, je zdrojem vody i pro rumy Appleton Estate.
15letá edice vyzdvihuje terroir Nassau Valley a jeho důležitost pro rumy Appleton Estate, jejichž výroba probíhá od začátku do konce právě na tomto místě. Od cukrové třtiny, která se pěstuje v zeleném, bohatém údolí Nassau, přes jemnou, pískovcem filtrovanou vodu z Black River, jež je srdcem rumů, až po zrání v horku Jamajky, rum zachycuje duch místa a vášeň lidí, kteří jej vyrábí. Black River Casks má typické charakteristiky rumů Appleton, s tóny pražených mandlí a jemných lískových oříšků, které následují tóny intenzivní pomerančové kůry, bohaté vanilky a jemných náznaků středně pražené kávy a melasy. V závěru se projevuje delikátní koření, jemné ovocně dřevité tóny a smetanový, dlouhotrvající dozvuk.
Tento blend vzácných, ručně vybraných kotlíkových a kolonových rumů zrál v tropickém podnebí Jamajky minimálně 15 let. Některé rumy, které tvoří finální blend, však pochází až z 50letých sudů. 15leté zrání v tropickém podnebí odpovídá přibližně 45 letům v mírném klimatu. Joy Spence doporučuje láhev po otevření nechat chvilku odpočívat, aby se rum mohl nadechnout, a následně rum vychutnávat samotný nebo s několika kostkami ledu.
Appleton Estate je nejstarší nepřetržitě fungující třtinovou plantáží a palírnou na Jamajce. Rumy unikátního charakteru se zde vyrábějí již více než 265 let. První záznamy o výrobě rumu na Appleton Estate pochází z roku 1749. Věří se ale, že kořeny destilerie sahají až do roku 1655, kdy Angličané získali nadvládu nad Jamajkou. Komplexní aromatické rumy Appleton Estate představují jedinečný styl, který lze nalézt jen na Jamajce a jen v Appleton Estate. Rumy jsou vyráběny na jednom pozemku v malé geograficky vymezené oblasti Nassau Valley, což znamená, že jsou to rumy, o kterých se dá tvrdit, že odráží tzv. terroir oblasti. Destilace probíhá malosériově v měděných destilačních kotlích, které představují tradiční výrobu rumu na Jamajce. Jde o speciální typ kotlů, které byly vyrobeny přímo pro Appleton a nelze je najít jinde. Kotlíková destilace dává vzniknout plnějším, chuťově výraznějším rumům, které udávají charakter všem blendům, spolu s typickým tónem pomerančové kůry. Ten je výsledkem unikátního tvaru kotlů, ale také faktem, že kotle nemají jen měděnou povrchovou úpravu, ale jsou vyrobeny 100% z mědi. Rumy zrají v sudech z amerického bílého dubu, které jsou označeny jako „ Number ne Select", tedy nejvyšší možná kvalita. Jde o vypálené sudy, ve kterých byl předtím uložen bourbon. Rumy Appleton míchá Joy Spence, první žena na světě, která získala titul master blender. Vášeň pro vytváření rumových blendů v ní probudil její předchůdce Owen Tulloch, který byl v tomto ohledu jejím mentorem. Joy se připojila k Appleton Estate v roce 1981 na pozici hlavní chemičky. Titul master blender získala v roce 1997.V roce 2016 oslavila 35 let ve světě destilátů, v roce 2017 slaví výročí 20 let na pozici master blender. Její um a vášeň pro toto řemeslo, ale také mimořádné charisma, se odráží v každí láhvi rumu Appleton Estate.