Muškát moravský (zkratka MM, v ČR používané synonymum MOPr = zkratka ze jmen rodičovských odrůd Muškát Otonel a Prachttraube) je moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě bílých vín, která byla vyšlechtěna ještě v bývalém Československu, Šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích na Moravě, kříženec odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube.
Odrůda je bujného růstu, má středně velký list a její hrozen je střední až velký. Bobule je středně velká, kulatá, zelenožlutá, s výrazným muškátovým aroma. Zrání bobulí je rané. Je to odrůda vhodná do hlinitých půd, kde dává plnější vína. Obsah kyselin je nižší, a proto je nutné pro výrobu suchých vín sklízet hrozny zavčas, aby vína nebyla plochá. Tam, kde je možné hrozny ochránit před ptactvem, vosami a plísní šedou, je možné docílit zajímavá výběrová vína.
Acidita je nižší, proto je nutné pro výrobu suchých vín sklízet hrozny včas, aby vína nebyla plochá, popřípadě zvýšit aciditu již v moštu přídavkem kyseliny vinné v povoleném množství. Tam, kde lze hrozny ochránit před ptactvem, vosami a plísní šedou, je možné získat zajímavá vína v kategoriích výběrů. Zpracování hroznů na kvalitní víno s muškátovou vůní je náročné na umění vinaře jak ve vinici, tak ve sklepě. Jedině vína dostatečně reduktivní povahy, s příjemnými kyselinkami, mají šanci na přízeň konzumenta. Při nevhodných manipulacích jsou vína tenká, plochá, s nepříjemnými tóny kyseliny mléčné.
Původ: odrůda českého původu vyšlechtěná na Šlechtitelské stanici Polešovice ing. V. Křivánkem křížením dvou bílých odrůd Muškát Ottonel x Prachtraube. Kříženec byl zkoušen pod označením MO x PR 23/33. Do Listiny povolených odrůd byla zapsána v roce 1987. Je zapsána v Listině registrovaných odrůd na Slovensku.
Pěstování: vzhledem k ranému není odrůda náročná na polohu, nevyhovují však výsušné půdy. Na píscích dává plochá vína. Podnože dle typů půd. Vzhledem k růstu keřů se doporučují bujněji rostoucí podnože. Vhodnější jsou větší tvary s dlouhými tažni. I když roste bujně, nesmí se přetěžovat, jinak se snižuje kvalita vína. Pro dosažení kvalitní suroviny, nesmí výnos překročit 10 t/ha. Termín sklizně je dán obsahem kyselin, nejpozději při 8 g/l je nutné hrozny sklidit. Víno se používá do směsí známkových vín.
Charakteristika odrůdy: list je středně velký, tvar čepele pětiúhelníkový, pětilaločnatý se středně hlubokými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je slabě puchýřovitá. Hrozen je středně velký až velký, středně hustý s krátkou stopkou. Bobule je středně velká, kulatá. Barva bobule je žlutozelená. Doba rašení oček je raná. Růst je středně bujný s polovzpřímenými letorosty. Sklizňová zralost začíná v první polovině září. Proti napadení plísní révovou i padlím je odrůda méně odolná, proti napadení plísní šedou je středně odolná. Proti poškození mrazy je středně odolná.
Charakteristika vína: používá se k výrobě tokajských vín, která nejsou prodávána odrůdově čistá, ale jsou to vždy směsi tokajských odrůd.
Fenologie: doba rašení oček je raná až středně raná (ve 3. dekádě dubna), stejně tak kvetení, odrůda kvete ve 2. dekádě června, květy rozkvétají postupně, nesprchají, zaměkání začíná v první polovině srpna. Sklizňová zralost začíná v polovině až koncem září, sklízí se současně s odrůdou Müller Thurgau.
Choroby a škůdci: hrozny nemají sklon k hnilobě. Proti napadení plísní révovou (Plasmopara viticola) a padlím révovým (Uncinula necator) je odrůda méně odolná, proti napadení plísní šedou (Botrytis cinerea) středně, je napadána roztoči a sviluškami.
Poloha a půda: vzhledem k poměrně ranému zrání není odrůda náročná na polohu, je to plastická odrůda, je vhodná i pro méně teplé vinařské oblasti, nevyhovují jí však výsušné půdy, vyžaduje hlubší půdy. Nesnáší suchý podzim. Na píscích a štěrcích dává plochá, málo extraktivní vína.
Stolování: jemně muškátové víno je vhodné jako aperitiv k předkrmům z husích jater nebo k plodům moře, hodí se i k mírně sladkým dezertům. Suché víno je vhodné k jemné paštice.
kompletní nabídku Muškátů v naší vinotéce neleznete ZDE