Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Furmint vypěstovaných na vinicích maďarské vinařské oblasti Tokaj - blend z poloh Betsek, Urbán, Úrágya, Szent Tamás z katastru obce Mád a Hasznos z katastru obce Tállya - suché.
Szepsy je jedno z největších jmen maďarského vinaření. Jeho základní suchý Furmint jako cuvée z více vinic s podložími tuff, žlutý vápenec a písčité tvrzené jíly. Víno zrálo 8 měsíců ve 400 litrových dubových maďarských sudech (Zemplén).
Vůně je mladá, příjemná a srovnaná, plnější a středně intenzívní, minerálně-ovocná (bílý meloun, aloe), s náznakem bylin. Chuť navazuje, přidává se jemná citrusová linka. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a srovnané, přímočaré a podmanivě pitelné, v těle plnější,
s dlouhou perzistencí. Moc hezké víno s potenciálem dalšího zrání.
Rodina Istvána Szepsyho vyráběla tokajská vína v dnešním Bordogkeresztúru již v 18. století. Velkou katastrofou nejen pro rodinu, ale pro celé maďarské vinařství byla éra komunismu. Spousta mladých lidí utekla za hranice a vlastnictví vinohradů se postupně rozplynulo. Pouze Istvánův otec dokázal vyrábět soukromě malé množství vína až do své smrti v roce 1970.
István studoval vinařskou technologii mezi léty 1970 - 1975 a poté se stal technickým ředitelem vinařského družstva. V 80. letech mu bylo režimem umožněno vysázet 4,2 ha vinic. Po revoluci v roce 1989 se definitivně osamostatnil a v roce 1995 se dostalo na mezinárodní trh jeho první aszú.
V současné době se velikost vinařství ustálila na 22 hektarech vinic s převahou pěstování Furmintu a Lipoviny a malého množství Žlutého Muškátu.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může obsahovat i toto víno Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
Rodina Istvána Szépsyho vyráběla tokajská vína v dnešním Bordogkereszturu již v 18. století. Velkou katastrofou nejen pro rodinu, ale pro celé maďarské vinařství byla éra komunismu. Spousta mladých lidí utekla za hranice a vlastnictví vinohradů se postupně rozplynulo. Pouze Istvánův otec dokázal vyrábět soukromě malé množství vína až do své smrti v roce 1970.
István studoval vinařskou technologii mezi léty 1970 – 1975 a poté se stal technickým ředitelem vinařského družstva. V 80. letech mu bylo režimem umožněno vysázet 4,2 ha vinic. Po revoluci v roce 1989 se definitivně osamostatnil a v roce 1995 se dostalo na mezinárodní trh jeho první aszú. V současné době se velikost vinařství ustálila na 22 hektarech vinic s převahou pěstování Furmintu a Lipoviny a malého množství Žlutého Muškátu.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.