Pálava (zkratka Pa) je moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě bílých vín. Křížením získala Pálava po svých genetických předcích přednosti Tramínu červeného i Müller Thurgau. Je aromatická, mohutná, kořenitá po tramínových odrůdách a zároveň svěží, ale bez hořké dochuti typické pro Müller Thurgau.
Hrozny jsou kónické, mírně křídlaté, šedočervené bobule mají poněkud oválný tvar a tuhou slupku. Chuť bobulí je tramínově kořenitá. Mrazuodolnost je střední, odolnost proti houbovým chorobám nižší. Vyžaduje vlhčí, živné půdy v dobrých polohách.
Pálava je bílé víno zlatožluté barvy, má výraznou vůni Tramínu, plné, kořenité, harmonické tělo a příjemnou kyselinu. Po Tramínu cítíme růže s vanilkovými tóny, muškát a koření. Chuť je plná, harmonická, s tóny hřebíčku, medu, vanilky, zralého ovoce a s dlouhotrvající dochutí.
Původ a rozšíření: Pálava nese jméno po malebné krajině v okolí obce Pavlov. Název Pálava pravděpodobně pochází z historického označení obce Pavlov, která dala jméno i nedalekému pohoří se stejnojmenným vrchem. Mnohem později, až v roce 1976, byla vyhlášena CHKO Pálava a v roce 1988 bylo toto území zahrnuto i do světové sítě biosférických rezervací UNESCO.
Pavlovské vrchy (běžně označované jako Pálava), rázovitá dominanta jižní Moravy mezi Dolnomoravským a Dyjskosvrateckým úvalem, jsou nejmenším moravským pohořím, ležícím uprostřed prastaré kulturní krajiny s nejdelším osídlením v českých zemích. Kdysi dávno, ve starší době kamenné, zde žili a tábořili lovci mamutů, jejichž pozůstatky tvořené mamutími kostmi, zbytky ohnišť, obydlími a dokonce i uměleckými počiny v podobě stylizovaných sošek žen, zvířecích plastik z pálené hlíny a slonoviny patří k nejstarším vůbec.
Bělostné vápencové skály, kvetoucí kosatce na sluncem ozářené skalní stepi, vinohrady na úbočích, dubové háje a suťové lesy v kombinaci se suchým a teplým podnebím, to vše dává pálavské krajině jedinečný, u nás nevídaný, středomořský ráz.
A právě zde zahájil v roce 1953 Ing. Josef Veverka ve Šlechtitelské stanici vinařské ve Velkých Pavlovicích šlechtění Pálavy zkřížením odrůd bílých vín Tramín červený a Müller Thurgau. Přes obtíže nelehkých 50. let 20. století a nucený přechod do šlechtitelské stanice v Perné u Mikulova pokračoval Veverka ve své práci, během které sledoval několik tisíc semenáčků, potomků semenáče č. 0104, aby v roce 1977 dosáhl zápisu nové odrůdy Pálava do Státní odrůdové knihy České republiky.
Období sklizně: zrání odrůdy je středně pozdní. Pálava plodí pravidelně a sklizně jsou vyšší nežli u Tramínu. Hrozny dosahují velmi dobré cukernatosti a je možné získávat přívlastková vína vyšších stupňů.
Charakteristika odrůdy: listy jsou malé až středně velké s 3-5 laloky mělké až střední hloubky, na rubu s hustým ochlupením, na povrchu zvlněný, kožovitý. Barva listů je sytě zelená. Řapík listu je krátký až středně dlouhý, lehce narůžovělý s uzavřeným výkrojem bez průsvitu nebo s oválným průsvitem. Olistění je hustší.
Obojetné (oboupohlavní) hroznovité květenství je pětičetné, samoopylovací (samosprašné), žlutozelené barvy. Hrozen je střední, dosahující průměrné délky 10-15 cm, průměrné hmotnosti 169g, někdy s 1-2 křidélky na středně dlouhé stopce, kónický, středně hustý.
Bobule jsou středně velké (13 – 15 mm), mírně oválné, světle červeno-šedé barvy, slupka je pevná, dužina šťavnatá, aromatická, kořenitá, s muškátovou vůní.
Fenologie: doba rašení oček je raná, v první polovině dubna (dříve, než Tramín červený), kvete středně pozdně, ve druhé dekádě června. Zaměkání začíná ve druhé polovině srpna, sklizňová zralost ve druhé dekádě října.
Choroby a škůdci: odrůda je náchylná na padlí révové (Uncinula necator), neboť keře jsou dosti husté (zálistky), ostatními houbovými chorobami je napadána průměrně. V ročnících s nepříznivým podzimním počasím hrozny napadá plíseň šedá (Botrytis cinerea). Odolnost proti škůdcům je v běžných mezích.
Poloha a půdy: na polohu má vyšší nároky, neboť dřevo pomaleji vyzrává. Vyhovují jí středně těžké, výživné, záhřevné půdy dostatečně zásobené vodou. Na suchých stanovištích bývají hrozny řídké, sklizně nižší a kolísavé. Patří do nejkvalitnějších, teplých a bezmrazových poloh na jižně exponované svahy.
Stolování: podává se podobně jako Tramín k silněji kořeněným jídlům, k paštikám, ke sladkým úpravám masa, k ovčím či kozím sýrům.
kompletní nabídku Pálavy v naší vinotéce neleznete ZDE
Rozšířené vyhledávání produktů
Zvolili jste detailní vyhledávání , to znamená , že o tom co je dobré opravdu víte své ... proto Vás upozorňujeme ,že jste opustili pole pro zákazníky ,kteří si neví rady sami se svými zdivočelými chyťovými pohárky a raději vnímají pochutiny dle nejrůznějších článků z médií od renomovaných až po ty ,které by možná stálo za to zakázat ... Děkujeme Vám že máte vlastní názor , jste tu správně ... Nyní můžete postupně zadávat jednotlivá kritéria a nalézt to co opravdu hledáte ....
V současné době nabízíme zejména :
1) Zřízení a vedení Vašeho privátního archivu případně Vašeho sklepa pravidelnými účelnými dodávkami vín v ideální kondici i ceně
2)Poradenství v oblasti investic do vína
Milí uživatelé , tato část vinotéky je zatím ve fázi tvorby bez detailního náhledu ... Držte nám prosím palce ať se to podaří našim milým IT mužům dotáhnout v čase reálném .... Pokud máte zkušenosti s IT muži ve své profesi tak prosím nezoufejte , jistě nejsou všichni stejní ... a navíc resetnout si počítač už umíme každý sám ... nicméně jsou věci mezi nebem a zemí ... :-)
DIOS TRADING spol. s r.o.
IČO: 49444204
DIČ: CZ49444204
Zapsaná v obchodním rejstříku v Brně, oddíl C, vložka 12149
Husova 593
664 42 Modřice u Brna
zobrazit na mapě
Sklad Brno
Tel.: +420 602 518 692
Fax.: +420 545 232 631
vinotekadios@centrum.cz
Sklad Praha
Tel.: +420 775 998 049
Fax.: +420 739 583 622
vinotekadios@centrum.cz