Kuba vešla ve známost jako "Ostrov rumů" díky kombinaci světoznámé cukrové třtiny ( kterou jako první dovezl na ostrov roku 1493 Kryštof Kolumbus ), příznivého karibského klimatu, úrodné půdy a unikátního know-how kubánských "Maestros Roneros" (mistrů výroby rumu). Námořníci, bukanýři a místní obyvatelé s oblibou používali místní výjimečnou cukrovou třtinu k výrobě fermentovaného nektaru a nápoje jménem " tafia " ( raný předchůdce rumu ).
V 19. století se kvalita významně zvýšila díky zavedení měděných destilačních přístrojů a díky prvním pokusům o zrání rumu. Za to můžeme děkovat muži jménem Pedro Diago, který je dnes znám jako otec kubánského rumu. Byl to on, kdo přišel s nápadem ukládat "ohnivou vodu" či pálenku do nádob, které zakopával pod zem. Druhá polovina 19. století byla svědkem výroby světlejšího a kultivovanějšího rumu, který je znám jako " Ron Superior ".
Tento rum byl vyvinut na přání Španělské koruny, která chtěla delikátnější rum, jenž by " uspokojil královský dvůr a ostatní evropské elity ". Druh rumu El Ron Superior je otcem dnešního kubánského rumu: lehký, jemný, delikátní, svěží a výjimečný jak samotný tak jako součást koktejlů. Jeho popularita byla tak závratná, že roku 1860 již bylo na Kubě více než 1000 lihovarů.
Kuba se nachází na severu karibské oblasti jižně od východní části USA, v místech, kde se stýkají vody Karibského moře, Mexického zálivu a Atlantického oceánu. Jméno Kuba pochází z domorodého cubanacán, což znamená centrální místo. Kuba byla objevena již při první cestě Kryštofa Kolumba dne 28.10. 1492. V roce 1511 Diego Velázquez de Cuéllar založil první španělské osídlení v Baracoa, Havana následovala v roce1515. Z Kuby pochází mnoho slavných rumů. Mají zde původ např. značky Matusalem, Havana, Bacardi a Santiago de Cuba. Říká se, že ve dnech koloniální slávy zde bylo přes 1000 palíren. Kubánský rum ale trpěl nízkou kvalitou, a proto se španělská vláda rozhodla podpořit pokrok k vyšší kvalitě rumu. Toto využil i Don Facundo Bacardi Masso, který se přistěhoval ze Španělska na Kubu do města Santiago de Cuba v r. 1843. Jeho experimenty s destilačními technikami, filtrování uhlím a kultivování speciálních druhů kvasnic pomohly vyrobit jemnější a hladší rum, který byl následně ještě vylepšován zráním v sudech z amerického dubu. Don Facundo založil společnost Bacardi y Compaňia v roce 1862. Dnes je proslavena po celém světě zejména výrobou lehčích rumů. Pro zajímavost: Kubu proslavil také slavný milovník rumu Ernest Hemingway. Měl rád rum čistý a také v podobě koktailů mojito nebo daiquiri.
Mezcla 13 je vynikající a jedinečný kubánský rum na popíjení, vytvořený podle tradice Vigia Bodega,...
Mezcla 13 je vynikající a jedinečný kubánský rum na popíjení, vytvořený podle tradice Vigia Bodega,...
Vigia je Gran Reserva s jedinečnou chutí kubánského rumu, vyrobené s cukrovým sirupem a stárnoucí 1...
Ron Varadero silver je vynikající bílý rum, vzniklý směsicí šťávy z cukrové třtiny a pálenky, což ...
Vynikající rum excelentní kvality , který stárne více než patnáct let v sudech z Amerického dubu a ...
vynikající rum velmi dobré kvality , stárne minimálně 7 let v sudech z Amerického dubu. Barva je tm...
Ron Varadero je autentický rum, za jehož kvalitou stojí specifické přírodní podmínky. Subtropická t...
Tento velmi speciální rum je skutečnou klasikou kubánské výroby rumu: suchý, rozhodující a dokonale...
Když se rodina Esteveze stala v roce 1999 majiteli vinařství Valdespino, sám Miguel Valdespino jim ...
Výrazná vůně kokosu a vanilky, se zřetelnými stopami citrusů a sušeného ovoce. Pro kubánský rum cha...
Aroma svěžích ovocných tónů hroznů a mirabelek s lehkým dotekem květin, kokosu a maracuji. Výjimečn...
Ve vůni jemný Ron Vacilon Anejo 5 Anos Rum z Karibiku odhaluje neodolatelné sladkosti. Vanilka je do...
Destilace leden 1999 - lahvování 24.2.2017 , vyzrávání v ex-bourbon cask, naplněno celkem 326 kusů