Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Mexiko

Mexiko jsou nejen pro turisty mariachí, tequila a pivo. Avšak víno – o tom leda zpívají zklamaní machos a přitom do sebe házejí jednu tequilu za druhou…Pravdou je, že domácí konzumace vinných moků je téměř zanedbatelná. Nicméně, mexické víno si razí cestu do světa.

Mexiko se nepočítá k tzv. novým vinařským  zemím. A je k tomu důvod: Nejstarší  dodnes funkční vinařství celé Ameriky,  Casa Madero v mexickém státě  Coahuila, bylo založeno již v ro ce 1597.  Byli to španělští conquistadoři, kteří vysadili  poblíž Parras první keře Vitis vinifera.  Říká se, že horliví misionáři potřebovali  mešní víno a díky víře tak vznikly  nejstarší sklepy kontinentu. Ale již velmi  brzy bylo jasné, že toto víno nelze omezit  na církevní obřady.

Conquistadoři  a kolonisté byli na víno zvyklí ze svých  domovů. Takže po dobu kolonie byla  „Nueva Espaňa“, jak se tehdy Mexiko  jmenovalo, hlavním odběratelem vína  a pálenky z Pyrenejského poloostrova.  Přes 50 vrchovatě naložených lodí vyplouvalo  rok co rok do Mexika, aby udržovalo  novou kolonii v náladě.

Javier a San -  ta Gertrudis v jižní Baja California byli  první, kteří zde začali víno vyrábět. Jejich  produkce rostla a počátkem 17. sto -  letí byla země v produkci vína soběstačná.  Padres, kterým kromě spasení  nebyly cizí ani podnikatelské cíle, poznali  optimální podmínky regionu  a produkovali nektar pro pozemské  požitky. Půdy v Baja California měly  ideální podmínky pro pěstování vinné  révy. Blízkost k Tichému oceánu zajišťuje  mírné, téměř středomořské podnebí  s dostatečnými srážkami.  Zlepšením způsobu pěstování již brzy  vyrobili tolik vína, že nadbytky mohli  odprodat např. lovcům velryb, kteří  zde pravidelně přistávali.

Réva se dnes pěstuje v osmi z 32 mexických  spolkových států. Tradiční odrůdy  španělských misionářů a také jejich  následovníků byly Missión, Rosa  del Peru a Palomino. Jednoduchým  stolním vínům dominují i v současnosti  slabě kyselinkové hrozny Missión, další  révou je modrá Criolla, jedna z nejstarších  mexických rév. Její vína jsou rustikální  a lehká. Nicméně kvalitní vína se  kvasí výlučně z evropských odrůd.  Teprve před několika desetiletími byly  z Evropy přivezeny ušlechtilé odrůdy.  Jedním z průkopníků byla španělská  firma Pedro Domecq, které patří kolem  poloviny vinic v údolí Valle de Guadalupe  (Baja California).

Co se týče rozlohy vinic, Mexiko je  s 50 000 ha na 4. místě v Americe. S produkcí  1,5 mil. hl se řadí na 18. místo ve  světě (2005). Z 14,4 mil. lahví směřuje  2,4 mil. na export, nejvíc (76%) do USA.  Nyní se réva pěstuje v osmi vinařských  regionech, z nichž nejvýznamnější,  i když z hlediska vysazených ploch nikoli  největší, je region Baja California. Vyrobí  se zde kolem 85 % mexického vína.

Vinařská oblast Ensenada – Baja  California / Na severu země, na  1 300 km dlouhém poloostrově mezi Tichým  oceánem a Cortézovým mořem,  se rozprostírá rozlehlá vinařská oblast  Baja California. Jediná hlavní silnice Carretera  transpeninsular spojuje sever s jihem  poloostrova, od hranice s USA až po mys  Cabo San Lucas. Je to téměř 1 700 km  samoty – hezké, ale horké. Přístav oblíbeného  mořského střediska Ensenada  byl založen již před 400 lety a sloužil  k zásobování katolických misí a statků.  Dnes se zde nakládá bavlna, potraviny  a víno. Pitoreskní pobřežní městečko  s prehistorickými jeskynními malbami  v okolí stojí za návštěvu. Vzhledem ke  VÍNO B&G 9–10/2013 21  své poloze a přístavu se stalo přírodním  místem pro skladování a překládání  vinné produkce z celého okolí.

Poloostrov má na severu u Ensenady  v Národním parku Sierra de San Pedro  Martir vulkanické pohoří s 3 096 m vysokým  „špičákem“ Picacho del Diablo.  Mezi nejkrásnější místa na poloostrově  patří poušť Desierto Central poblíž Cataviňa.  V chráněné přírodní reservaci  Parque Natural del Desierto Central  rostou různorodé exotické kaktusy,  které tvoří typický ráz krajiny. A pak,  kolem Ensenady začínají údolí s desítky  a desítky kilometry vinic…

Terroir / Oblast, kde se hrozny pěstují,  se nazývá Ensenada. Na severu zahrnuje  údolí Guadalupe, San Antonio  a na jihu Santo Tomás a San Vicente.  V Baja California roste réva vinná v údolí až do nadmořské výšky 2 500 m. Půdy  jsou vulkanického původu smíchané  s pískem, štěrkem a vápencem.

U pobřeží regionu Baja California protéká  studený mořský proud a mořské  větry, které foukají směrem k vinicím,  jsou osvěžující. Udržují teploty a vlhkost  na takové úrovni, že lze udržet  šťávu v hroznech. Tyto klimatické podmínky,  ale i geografie regionu propůjčí  každému údolí vlastní mikroklima, kte -  ré spolu s určitými charakteristikami  půdy umožní širokou škálu odrůd bílých  i modrých, k nimž patří mimo jiné  Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon  Blanc, Barbera, Cabernet, Syrah, Merlot,  Cabernet Franc, Colombárd Malbec,  Petit Verdot, Nebbiolo, Zinfandel,  a dokonce Tempranillo. Díky zahraničním  investicím do technologie a zařízení  začíná být mexické víno plně konkurenceschopné  vůči zbytku světa.

Bodegas de Santo Tomás / Jižně od  oblasti Ensenada leží v údolích vinice  a bodegy Santo Tomás, Cavas Valmar  a (Valle) San Vicente. Jsou to nejznámější  vinařské oblasti a zároveň mexic ké  značky vína. Jezuité zde v 18. století  osadili první plochy v Misión de Nuestra Seňora de Guadalupe del Norte poblíž  San Antonio de las Minas (Valle de  Guadalupe) a zásobovali vínem jiné misie  a kolony v horní Kalifornii. Misie  a vinné révy se stěhovaly na sever. V ro ce  1791 založil dominikán Fray José Loriente poblíž dnešní Ensenady „Mision de  Santo Tomás de Aquino“. Toto vinařství,  dnes Bodegas Santo Tomás, prospívalo  až do roku 1857, kdy za prezidentství  Benita Juáreze byly schváleny zákony,  podle nichž církev musela postoupit téměř  celý svůj majetek. Vinice v Santo  Tomás byly prodány a opětovně prodávány.  Podnikaví muži přicházeli  a opět odcházeli. Ke konci 19. století  byly založeny Bodegas de Santo Tomás,  nejstarší vinařství v regionu. Během prvních  let se víno nelahvovalo a bylo prodáváno  v obcích regionu. Brzy poté, na  přelomu století, byla správa vinic přestěhována  do města Ensenada.

V této době se víno z velké části vyrábělo  z odrůdy Missión. Situace v údolí se  téměř neměnila. V roce1904 přišla skupina  ruských emigrantů-pacifistů, tzv.  molokánů, kteří zde v údolí zakoupili pozemky.  Asi 100 rodin tvořilo komunitu,  jež začala kultivovat údolí a ta ké pěstovat  révu. K nim se připojili další osadníci. Vinice  se rozrostly. A když později Rusové  odešli, vinice zůstaly. Vedle již etablovaných  Bodegas de San to Tomás se objevila  nová jména mexických vinařství.  

V 60. letech byly Bodegas de Santo  Tomás prodány skupině Grupo Pando.  Provoz byl rozšířen a v různých údolích  Ensenady přikoupeny nebo vysázeny  nové vinice. V Baja California se  v 70. letech snažil Dimitri Tchelistcheff  (syn legendárního vinaře Andrého Tchelistcheffa z Nappa-Kalifornie)  jako technický ředitel v Bodegas Santo  Tomás zavést nové vinařské techniky.  Až později, více než 110 let po založení Bodegas, byl otevřen nový produkční komplex s fascinující architekturou  na původních vinicích v údolí Valle de  Santo Tomás. V tomto moderním výrobním  závodě se špičkovou technologií  probíhá zpracování hroznů – od lisu  až k fermentačním cisternám z nerezové  oceli pomocí gravitace. Uvnitř  cylindrické budovy se nachází modernistická  architektura na různých úrovních,  jejichž nejnižší úroveň je spojena  tunely s kavernózními sklepy. V každém  sklepě je přísnými kontrolami zajištěna  optimální teplota a vlhkost pro  zrací proces. Víno zraje v nejlepších  dubových sudech. Bodegas Santo Tomás  má 355 ha vlastních vinic a díky  dokupování dalších hroznů produkuje  kolem 1 020 mil. lahví vína ročně.  Vinařství vlastní ve všech třech údolích  vinice, takže můžou sklízet hrozny nejvyšší  kvality v celé pěstitelské oblasti. „Dá  se říci, že vinařství této oblasti při výběru  svých odrůd pracují podle francouzského  konceptu terroir,“ říká mi při návštěvě  muzea vína na Bodegas Santo Tomás Laura Zamora, jedna z nej uznávanějších  enoložek v Mexiku. „Je také zajímavé, že  produkce vína ve stylu Bordeaux má velký  vliv na produkci vína zde v Baja. Několik  vinařů vystudovalo na této prestižní francouzské  univerzitě. Všechny zmíněné  faktory vedou k tomu, že Baja California  může jména svých údolí, jako Valle de  Guadalupe a Santo Tomás, přidat do seznamu  špičkových poloh jako Napa, Sonoma,  Barossa a Rhône…“  

V jejich úsilí vyrábět skutečné špičková  vína se Bodegas de Santo Tomás rozhod -  la vyvinout prémiové značky Duet to,  Unico a Sirocco. Tato vína řadí Santo  Tomás k vinicím světové třídy. 

Cavas Valmar / Vinice v sousedství  Bodegas de Santo Tomás byla založena  roku 1983, a přestože má jen poměrně  malé vinice, vyrábí přes 36 000 lahví  excelentního vína Cabernet Sauvignon,  Tempranillo, Chardonnay a Chenin  Blanc, které se pije v Mexiku a USA.  

Údolí (Valle) Guadalupe / Velmi  dobře známé je 25 km dlouhé údolí  Guadalupe asi 40 km severně od Ensenady  na severu poloostrova.  

V posledních letech se zde v údolí usadila  početná malá vinařství, jejichž produkce  je sice omezená, zato vysoké  kvalitní: Značky jako Canto Rodado, Navegante,  Don Jaíme Vinart, Cicuta, Tres Mujeres,  Cruz, M3, Palabras, La Niňa L’Blanc  nebo Alximia patří k dobře známým  v baja-kalifornském středozemí. Momentálně  je zde přes 40 vinařství. 

Vinařství Adobe Guadalupe, založené  roku 1997, má na 20 ha vinic, kde pěstuje  révy Cabernet Sauvignon, Merlot,  Cabernet Franc, Syrah, Nebbiolo, Malbec,  Tempranillo, Voignier a Granache.  Jejich produkce dosahuje 60 000 lahví.  Kuriozitou je, že pět etiket, které vyrábí,  je pojmenováno po pěti archandělech.

Jednou z famózních vinic v údolí je  Monte Xanic – „Květina, která rozkvete po prvním dešti“. Na ploše 100 ha  sklízí hrozny z odrůd Cabernet Sauvignon,  Merlot, Malbec, Cabernet Franc,  Syrah, Chardonnay, Chenin Blanc,  Anglianico a Semillon a další, které dají  600 000 lahví ušlechtilých moků.  

Místní enolog Hans Backhoff je jedním  z nejuznávanějších v Baja a také v Mexiku.  Poblíž vinic se nachází nedávno  otevřené moderní muzeum vín.  

Casa Bibayoff / Věrný svému ruskému původu založil David Bibayoff  v roce 1992 vinice, které v údolí připomínají  ruské tradice z počátku 20. století. David vlastní 35 ha vinic, které  dávají hrozny na 36 000 lahví vína  (Chenin Blanc, Zinfandel, Cabernet  Sauvignon, Nebbiolo, Colombard  a také Muskatel).  Když se u něj zastavíte na degustaci,  můžete spatřit malé muzeum připomínající  molokánské aktivity v údolí.  

Casa Pedro Domecq / Jedna  z nejznámějších mexických značek,  Casa Pedro Domecq, se v Baja California  usadila v roce 1972. Na asi 500 ha,  které se rozprostírají v údolí Guadalupe,  San Antonio de las Minas a San  Vincente a kde se pěstují révy Cabernet  Sauvignon, Barbera, Merlot, Cabernet  Franc, Syrah, Nebbiolo, Zinfandel,  Tempranillo, Granache, Chardonnay  a Chenin Blanc, Sauvignon Blanc a Riesling, mají snad nejlepší polohy v údolí  a vyrábějí 4 mil. litrů ročně. 

Jejich  úspěch tkví v jemné kyselince a plné,  zakulacené a laskavé chuti. V porovnání  s kvalitou, kterou nabízejí, jsou vzhledem  k ceně velmi dobrou koupí.  Ruta del Vino / Údolí Valle de Calafia,  Valle de Guadalupe a Valle de San  Antonio de las Minas tvoří srdce Ruta  del Vino, vinné stezky po Baja California.  Tento region má vynikající turistickou  infrastrukturu. Milovníci vína zde  jistě najdou celou řadu malých usedlostí,  útulných vináren, moderních vinařství  a elegantních a vynikajících restaurací –  vše, co si labužníci dokážou představit.  Některé tradiční haciendy jako L.A. Cetto ve Valle de Guadalupe nabízejí exkluzivní degustace, během nichž majitel  a vinař Angelo Cetto hrdě prezentuje  přes 130 cen, kterými bylo jeho vinařství  vyznamenáno.

Při skleničce ušlechtilého moku v elegantní  vysoce položené zahradě statku  se můžete pokochat výhledem na svěží  zelené vinice. Na programu jsou také  výlety do údolí Guadalupe, kde se můžete  z první ruky dozvědět podrobnosti o pěstování a výrobě. Vinaři v Baja  California jsou hrdí na vysokou kvalitu  svých bílých a červených vín, která, jak  říkají, mohou držet krok s dobrým  francouzským vínem. Je čas vytvořit si  svůj vlastní názor. 

L.A.Cetto

L.A.Cetto

Don Angelo Cetto emigroval  z Itálie v roce 1926 a začal vyrábět  víno v Tijuaně a Tecate. Později  jeho syn Luis Agustín Cetto konsolidoval  vinnou produkci v údolí Guadalupe  a Luis Alberto Cetto pokračuje jako  třetí generace v tradici vinařství rodiny.  Dnes je to více než 1 000 ha vinic,  které dávají 26 mil. l vína, půl na půl:  červená a bílá vína. Vinařství používá  nejmodernější technologie pro výrobu  svých vín a zachování konstant...Více informací
 
 
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru