Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)
Úvodní stránka » Pálenky z agáve » Tequila

Tequila

Tequilu můžeme nazvat exotickým drinkem s historií stejně starou, jako je země, ze které pochází. V Mexiku se s ním pojí mnoho příběhů, dobrodružných románů, legend i bajek.

Podle staré legendy byla prvním objevitelem medové vody z rostliny Maguery žena – indiánka Mayahuetl. Její manžel, indiánský sedlák Patecatl, potom kvasil tuto medovou vodu pro potěšení bohů, kněží a válečníků. Mayahuetl byla podle starých textů první, kdo nabídl vyrobený nápoj králi indiánských kmenů Montezumovi. Indiáni té doby (1300 – 800 př. n. l.) používali k rituálním účelům nízkoalkoholický nápoj, zvaný pulque, avšak s destilací pulque začali až první dobyvatelé a misionáři. Tequila a mezcal patřily dlouhou dobu na roveň halucinogenním houbám, které byly užívány pro očištění a povznesení duše nebo pro zmírnění bolesti. Indiáni dokázali agáve zpracovat beze zbytku. Z kořenů se vyrábělo mýdlo, koncový trn s vláknem na konci listu používaly Indiánky k šití, listy jako krytinu či jako potravu pro dobytek, usušenými lodyhami se topilo a ze středu agáve se vyráběly pulque (nízkoalkoholický nápoj) a tepache (nealkoholický nápoj). Tequila získala své jméno podle jednoho z měst, ve kterém je vyráběna. Město Tequila (stát Jalisco) bylo založeno roku 1656 několika osadníky. Ti v kraji obdrželi dostatek půdy a začali budovat své farmy a domy. Později bylo území předáno majoru Juanu Lopezu Villasadovi, který již měl zkušenosti s pěstováním cukrové třtiny a modré agáve. Současně s nárůstem počtu obyvatel se i zvyšovala výroba tradiční tequily. Během druhé poloviny 20. století se tequila stala světoznámým drinkem a přinesla tak slávu malému mexickému městu s 15.000 obyvateli.

Tequila je silný destilovaný alkoholický nápoj vyráběný především v okolí města Tequila v mexickém státě Jalisco, 50 km od Guadalajary. Jedná se patrně o jedno z nejdivočejších brandy , proč ? bohužel na ten pravý důvod zatím ještě nikdo nepřišel .Vyrábí se pouze z mexického druhu Agave - Tequilana, zvané také Weberova modrá agáve. Existuje kolem 400 druhů agáve, ale jen modrá agáve obsahuje nejméně hořkého chlorofylu a proto je vhodná na výrobu tequily. Nejběžnější druhy tequily obsahují 38 až 40 % alkoholu.

ccccPodle mexických zákonů se může tequila vyrábět pouze v pěti oblastech. A to v celém státě Jalisco, kde je nejvíce rozšířen výskyt Weberovy modré agáve a většina produkce tequily pochází právě odsud. Dále pak v určitých oblastech států GuanajuantoMichoacánNayarit a Tamaulipas

kkkNa každé láhvi tequily by mělo být označení NOM a číslo. Název NOM znamená zkratku „Normas Official Mexicana“ mexický patentový úřad (NOM) který mimo jiné zakazuje používání hmyzu anebo larev v případě tequily a čtyřmístné číslo, které potvrzuje shodu s mexickým standardem – Official Mexican Standards symbol CRT (Consejo Regulador de Tequila) výroba kontrolována úřadem pro tequilu symbol DO a dvojmístné číslo doklad o souladu použití názvu tequila s geografickým původem a technickými požadavky označení DGN (Direction General de Normas) objevuje se jen výjimečně, používá mexická vláda jako známku kvality a původu. Je to ochranná známka tequily daná mexickým zákonem. Číslo připojené ke zkratce NOM uvádí místo, kde byla tequila vyrobena.

Tequila musí být ze zákona minimálně 2x destilována a jen pravá tequila ze 100 % agáve smí být označena na etiketě “100% Puro de Agave, 100% de Agave, 100% Agave Azul”. Dne 27.5.1997 byla tequila na zasedání Evropské Unie v Bruselu uznána jako typický nápoj, který se může vyrábět pouze v příslušné oblasti dané země jako tomu je u koňaku, šampaňského, single malt skotské či italské grappy.

cccVýroba tequily začíná v době zrání rostliny modrý agave. To je kolem 8 až 12 roku po vysazení rostliny. Zralost rostliny určuje „ Jimador“. Jimador je mexický dělník, který očišťuje listy od jádra rostliny. Zralost agave je velmi důležitá. Jestliže je rostlina příliš brzy sklizena, obsahuje příliš málo cukru k výrobě tequily. Jimadorova úloha je značně zodpovědná, jenom on rozhoduje, kdy je rostlina připravená a svoji mačetou známou jako „coa“ očišťuje jádra. Jádra neboli „pinas“ (pinas přeloženo ze španělštiny jako ananas) váží v době sklizně 40 až 70 liber. Pinas jsou dopravovány k lihovaru, kde se rozřežou a poté opékají. To probíhá v tradičních pecích zvaných „hornos“. Moderní lihovary používají obrovské pece pro zvýšení výroby a snížení energií. Ze 7 kil (15 liber) se průměrně vyprodukuje 1 litr tequily. Upravené a opečené pinas jsou lisovány. Takto získané štávy kvasí v tankách nebo v sudech. Některé lihovary používají tradiční metodu k výrobě oblíbeného nápoje. V této původní metodě „artesian tequila“  jsou jádra agave rozdrcena kameným kolem „tahona“. Nerozdrcená vlákna jsou přidávány do sudů, pro získání osobité příchuti. Do drti se přidají kvasinky. Vylisované šťávy kvasí a kvasinky působí na cukry modré Agáve a přeměňují je na alkohol. Množství a druh kvasinek je bedlivým tajemstvím každého lihovaru. Vymačkané džusy kvasí 30 až 48 hodin a poté jsou dvakrát destilovány. První destilace produkuje druhořadý alkohol, ohnivou bezbarvou kapalinu. V tuto chvíli se už nemluví o mezcal, ale tequile. Všechny typy tequily začínají tímto destilovaným lihem. Každá značka tequily se jmenuje v závislosti na oblasti výroby.

U tequily rozeznáváme 2 kategorie a 8 typů:

1. kategorie 100 % čisté modré Weberovy agáve

  • Extra Añejo - zraje minimálně 3 roky v sudech o max. obsahu 600 litrů. Tequila se v klasifikaci objevila poprvé 28. října 2005.
  • Añejo - zraje minimálně 12 měsíců ve státem zaplombovaných sudech o obsahu maximálně 600 litrů.
  • Reposado uleželá tequila - musí zrát ze zákona minimálně 60 dní většinou ve velkých sudech např. o obsahu 30 tis. litrů, ale jsou i vyjímky – Porfidio Reposado zrálo ve 100 litrových sudech.
  • Blanco nebo také Silver či Plata - je ze zákona dvakrát destilována a vyrábějí se z ní jak Añejo, tak i Reposado tequily. Převážná většina Blanco tequil nezraje v sudech, ale i tady existují výjimky, může ležet maximálně 60 dnů v sudech
  • Reservas – vyjímečná pálenka jdoucí napříč večkerými pravidly, zpravidla speciální tequila například v single barelu nebo tequila s chilli papričkami

2. kategorie Mixto 51 % agáve + 49 % cizích cukrů (melasa)

  • Aňejo mixto mixto zraje minimálně 12 měsíců v max. 600 l sudech.
  • Reposado mixto zraje minimálně 60 dní v sudech tequila
  • Blanco mixto nezrající
  • Gold (zlatá) je to tequila Blanco dochucená většinou karamelem a je do ní přidáváno barvivo. Má to simulovat zraní v sudu. Je to nejméně kvalitní tequila a hodí se převážně pouze do míchaných nápojů.

Chcete vědět jak poznáte, že pijete opravdu tu pravou tequilu? Jooo to na první pohled je opravdu složité rozpoznat, ale pokud se svěříte do péče odborníka , rád vás provede tajemstvím tohoto bájemi opředeného nápoje. Pokud se do hledání pustíte sami hledejte na etiketě některou z následujících informací: 

  • NOM - (označení pro Normas Official Mexicana) a čtyřmístné číslo, které potvrzuje shodu s mexickým standardem – Official Mexican Standards. Čistotu a autenticitu produkce kontroluje a osvědčuje pouze mexický úřad pro tequilu a mezcal.  Každý produkt, který chce na etiketě nést označení tequila musí být vyroben:
    • ve stanovené oblasti – ve státě Jalisco, v jehož srdci leží hlavní město tequily – Tequila.
    • předepsaným způsobem - 51% zkvasitelných cukrů musí pocházet ze schválené modré agáve
    • ze schválené suroviny – Weberovy modré agáve 
  • CRT - (Consejo Regulador de Tequila) výroba kontrolována úřadem pro tequilu
  • DOT + číslo - doklad o souladu použití názvu tequila s geografickým původem a technickými požadavky
  • DGN - (Direction General de Normas) objevuje se jen výjimečně, používá mexická vláda jako známku kvality a původu

Sledujte proto co kupujete – je velký rozdíl mezi opravdovou tequilou a alkoholem s příchutí tequily. I mezi jednotlivými značkami těch „pravých“ tequil jsou velké rozdíly. Nezbývá než jen nakoupit pár láhví a testovat a testovat….

Centinela

Centinela

Tequila Centinela je vyráběna na vysočině, neboli v Los Altos mexického státu Jalisco. Casa Centinela byla založena v roce 1904  a byla první destilerií vyrábějící tequilu ve městě Arandas.Po více než století se výrobní proces nezměnil. Rodina vždy považovala všechny tradiční detaily výrobního postupu za důležité a starostlivě je opečovávala a i díky tomu je dnes Tequila Centinela odlišná od ostatních. Tato tradice začíná na polích Los Altos a prochází zdmi pecí ve kterých se zralá agáve pomalu ...Více informací
Don Julio

Don Julio

Don Julio Gonzáles - skutečná legenda Mexika, započal svoji pouť v roce 1942 ve regionu Jalisco, kde začal objevovat výrobu tequily a zavádět moderní standardy výroby. Odvážně tak hledal nové revoluční způsoby jak vyrobit a vylepšit tequilu. Od kultivace agáve až po lahvování konečného produktu. Založil palírnu La Primavera a strávil 40 let výrobou tohoto jedinečného nápoje. Jeho práce byla korunována úspěchem, který se dostavil v mimořádné chuti a mnohých ocenění na mezinárodní scéně. Obchodní ...Více informací
El Jimador

El Jimador

Tequila El Jimador je v Mexiku nejprodávanější tequilou již od roku 2000. Její výroba probíhá od roku 1994 v Casa Herraduře ve státě Jalisco a za dobu své existence byla vyznamenána celou řadou ocenění – jak novinářských, tak i profesních. V Casa Herradura, druhé nejstarší destilérce v Mexiku se tequily vyrábí již od roku 1870.Jméno El Jimador ctí muže, který sklízí rostoucí agáve s velkou hrdostí a péčí. El Jimador je hrdý, přátelský symbol mexické identity, který svádí lidi dohromady, aby si p...Více informací
Herencia Mexicana

Herencia Mexicana

Vyjímečná tequila produkovaná relativně mladou společností Destileria LA Fortuna S.A. de C.V. , která byla založena v roce 2002 s vizí představit světu původní „mexické dědictví“ proto zvolila i stejnojmenný název pro své produkty. Tequila Herencia Mexicana se vyrábí pouze ze 100% modré agáve, pěstované na ranči „Los Positos“. Ranč „ Los Positos“ byl založen již v roce 1865 Donem Miguelem Orozco Navarrem a dodnes patří rodině Orozců. Ranč se nachází v okrese Arnadas ve státě Jalisco, dokonalém m...Více informací
Herradura

Herradura

Mexická Tequila Herradura se vyrábí v lihovaru Casa Herradura ve státě Jalisco. Casa Herradura je druhá největší destilérka v Mexiku a vyrábí se v ní Tequila Herradura a tequila El Jimador. Patří mezi nejjemnější tequily.V srdci „tequilové země“ Jalisco leží historická vesnice Amatitán, odkud pochází tequila Herradura, pokládaná v Mexiku za jednu z nejprestižnějších značek. Rodí se v destilérii Casa Herradura, jejíž počátky se datují do roku 1870. Nyní je toto místo pro svou historickou jedinečn...Více informací
José Cuervo

José Cuervo

Tequila José Cuervo patří mezi nejznámější mexické tequily. Její výroba začala v roce 1795, tehdy José María Guadalupe Cuervo založil distilérku Fabrica La Rojeña. Tequila José Cuervo se vyrábí z nejkvalitnější a pečlivě vybírané Weberovy modré agáve. Po deseti letech pěstování a ošetřování nastává období zralosti, tehdy se osekají tuhé listy agáve, tak aby zůstala pouze nejšťavnatější část, srdce agáve, tzv. pina. Ta se poté dopravuje do palírny, kde je zpracována. Tequila José Cuervo nabí...Více informací
La Cofradia

La Cofradia

Tequila produkovaná stejnojmenou palírnou La Cofradia S.A. de C.V. v místě nazývaném Rancho Cofradia založenou v roce 1991. Cofradia znamená bratrství, název pocházející z doby dobývání, kdy se skupiny lidí dávali dohromady, aby vytvořit svou vlastní společnost s jednotným náboženstvím.Pan Ing. Carlos Hernandez Ramos CEO pracoval v továrně na tequilu, ale pak chtěl pokračovat sám a šel svou vlastní cestou, započal nákup a prodej vyrobené tequily. Postupně se rozhodl změnit základy svého podnikán...Více informací
Patron

Patron

Společnost Patrón Spirits se nemůže pochubit dlouho historií (zal. 1989), avšak nabízí zboží prvotřídní kvality. Její tequily jsou vyráběny výhradně z modré agáve a lahvovány do ručně foukaných a číslovaných lahví.Jedna z nejvíce prodávaných a světově rozšířených ultra-premium tequil. Patrón byla první Premium Tequila oceněná 5-ti diamantovými hvězdami American Academy of Hospitality. oficiální stránky výrobce : www.patrontequila.comVíce informací
Sauza

Sauza

Don Cenobio Sauza ( narozený 30.října 1842 - 15.února 1909), známý jako "otec Tequila", byl jedním z prvních a nejdéle fungujících výrobců pravého mexického klenotu. Cenobio Sauza se narodil na farmě v mexickém regionu Jalisco jako třetí dítě Hilaria Sauzy (zemřel 1857) a Doñi Margarity Madrigal Navarro. Pracoval na otcově farmě spolu se svými sourozenci Adelaidou, Juanem, Fernandem, Luisem a Herminií až do svých šestnácti let. V roce 1858 odcestoval do Cenobio Tequila navštívit s...Více informací
Sierra

Sierra

Sierra Tequila se odlišuje od ostatních výrobců tequil díky některým důležitým vlastnostem a mnohým rozdílům ve vztahu k výrobním procesu, které činí Sierra tequilu jedinečnou. Agave rostliny Sierra pocházejí výhradně z vysočiny Jalisco. Zde jsou tradičně zasazeny ručně v těžebním bohatých horských oblastech Los Altos, stejně jako v horách v okolí města Tequila. Ve španělštině, "Sierra" znamená také "pohoří". Na Vysočině, kde se pěstují Sierra agave rostliny, jsou známé inten...Více informací
Tequilas del Seňor

Tequilas del Seňor

Vyjímečná tequila produkovaná společností Destiladora Río de Plata Tequilas del Seňor , která byla založena v roce 1943 s tradiční snahou vyrábět tu nejlepší tequilu a podělit se o její půvab s celým světem panem Donem Césarem Garciou. Vášeň, vytrvalost a zkušenosti více než 70 let, tato vize má za následek desítky mezinárodních ocenění za kvalitu produkovaných výrobků a přítomností ve více než 50 zemích světa.Zkušenosti a tradice 4 generace pomohly v průběhu let k posílení a zlepšení výrobních ...Více informací
 
Řadit dle: názvu | ceny
1921 „ Aňejo ” 100% of Blue agave Mexican tequila 40% vol.    0.70 l

Založena s cílem vyrábět tequilu podle staré tradice a destilace. Tato vynikající, subtilní, kompl...

2 477,69 Kč
 
2 998,00 Kč s DPH
  
1921 „ Blanco ” 100% of Blue agave Mexican tequila 40% vol.    0.70 l

Tequila 1921 Blanco - 100% agave, tato tequila pochází ze státu Jalisco. Založena s cílem vyrábět t...

1 238,02 Kč
 
1 498,00 Kč s DPH
  
1921 „ Reposado Reserva Especial ”  100% of Blue agave Mexican tequila 40% vol.0.70 l

Palírna založena s cílem vyrábět tequilu podle staré tradice a destilace. Tato vynikající, uznávaná...

2 064,46 Kč
 
2 498,00 Kč s DPH
  
1921 „ Reposado ” 100% of Blue agave Mexican tequila 40% vol.   0.70 l

Tequila 1921 Reposado - 100% agave , zraje 3 měsíce v dubovém soudku. Založena s cílem vyrábět tequ...

1 651,24 Kč
 
1 998,00 Kč s DPH
  
30-30 „ Aňejo ” 100% of Blue agave Mexican tequila 40% vol.    0.375 l

Název této Tequily má svůj původ v legendární pušce. Známé v Americe jako puška, která dobyla Západ...

659,50 Kč
 
798,00 Kč s DPH
  
Agavita „ Blanco ” Hecho en Mexico mixto tequila 38% vol.    0.70 l

Originální jemná tequila vyrobená ze šťávy agave, pravá tequila za skvělou cenu na trhu

221,49 Kč
 
268,00 Kč s DPH
  
Agavita „ Gold ” Hecho en Mexico mixto tequila 38% vol.    0.70 l

Jemný destilát z fermentované šťávy Agáve, který vyzrává v dubových sudech.

221,49 Kč
 
268,00 Kč s DPH
  
Aha Toro „ Aňejo Red ” 100% of Blue agave Mexican tequila 40% vol.    0.35 l

Tequila Anejo Aha Toro je vynikající tequila ze 100% agáve. Její hladké, jemné aroma, oranžová bar...

576,86 Kč
 
698,00 Kč s DPH
  
Aha Toro „ Aňejo Red ” 100% of Blue agave Mexican tequila 40% vol.  0.70 l

Tequila Anejo Aha Toro je vynikající tequila ze 100% agáve. Její hladké, jemné aroma, oranžová bar...

1 155,37 Kč
 
1 398,00 Kč s DPH
  
Aha Toro „ Blanco Blue ” 100% of Blue agave Mexican tequila 40% vol.    0.70 l

Uděleno ocenění "Grosses Gold" ISW 2008. Aha Toro Tequila vyrobena ze 100% Agave pro Destilados Olé ...

948,76 Kč
 
1 148,00 Kč s DPH
  
Aha Toro „ Diva Plata ” 100% of Blue agave Mexican tequila 40% vol.    0.70 l

Ochutnávka: Nos AHA Toro Diva fascinující portského vína, švestek a rozinek příchutě ukazuje, evok...

1 238,02 Kč
 
1 498,00 Kč s DPH
  
Aha Toro „ Reposado ” 100% of Blue agave Mexican tequila 40% vol.    0.70 l

Tequila Aha Toro Reposado je vynikající tequila ze 100% agáve. Její hladké, jemné aroma, oranžová ...

874,38 Kč
 
1 058,00 Kč s DPH
  
Amate „ Aňejo ” 100% of Blue agave Mexican tequila 40% vol.   0.05 l

Prvotřídní tequila vyráběna pod nejvyššími standardy kvality. Oslňuje optimálním časem procesu zrání...

188,43 Kč
 
228,00 Kč s DPH
  
Amate „ Aňejo ” 100% of Blue agave Mexican tequila 40% vol.   0.70 l

Prvotřídní tequila vyráběna pod nejvyššími standardy kvality. Oslňuje optimálním časem procesu zrání...

1 238,02 Kč
 
1 498,00 Kč s DPH
  
Amate „ Blanco ” 100% of Blue agave Mexican tequila 40% vol.   0.05 l

Prvotřídní tequila vyráběna pod nejvyššími standardy kvality. Oslňuje optimálním časem procesu zrání...

163,64 Kč
 
198,00 Kč s DPH
  
Zobrazeno 15 položek z 300.
 
Sdílet odkaz
Kompletní sortiment
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru