Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Brunello

ercvgthbzjnBrunello di Montalcino je slavné víno Toskánska vyrobené z kultivaru Sangiovese klonu Brunello, což v místním dialektu znamená "krásně temný", který již v polovině 19. století identifikoval lékárník Clemente Santi . Historie rodiny Biondi Santi a jejich vinařství Greppo je neodmyslitelně spjata s historií a světovým úspěchem vína Brunello di Montalcino. Clemete Santi, vynikající a dokonce Francouzi uznávaný enolog, začal na počátku 19. stolení vyrábět v Montalcinu červená vína výjimečné kvality vhodná pro další uskladnění. Významně zdokonalil technologii výroby a kvalitou vín zřetelně odskočil od svých konkurentů. Pokračovatelem vinařské tradice se stal jeho vnuk Ferruccio Biondi Santi, pokračoval ve šlépějích svého dědečka a v usedlosti Il Greppo nedaleko Montalcina vyselektoval jen nejlepší keře, z kterých se urodilo víno ohromné životaschopnosti, o čemž svědčí exempláře excelentních ročníků 1888 a 1891, jež se dochovaly dodnes. Po zdevastování vinic padlím a mšičkou v druhé polovině 19. století se rozhodl pro výrobu Brunella jako jednoodrůdového vína z odrůdy Sangiovese s plným tělem vhodné pro dlouhodobé zrání. Ve vinařství Greppo provedl celkovou selekci odrůdy Sangiovese, kdy ponechal, případně znovu vysadil, pouze nejvhodnější klony ( do té doby bylo nejvíce používáno zhruba 18 klonů ). Zdokonalil a přísným pravidlům podřídil celý proces výroby Brunella. Jeho rozhodnutí bylo vyzdviženo v roce 1932, kdy byl meziministerskou komisí zkoumající oblast Chianti (zahrnuje Montalcino) označen jako „vynálezce“ Brunella.

Po jeho smrti v roce 1917 převzal rodinnou štafetu jeho syn Tancredi Biondi-Santi, který pokračoval v otcem vytyčeném směru výroby Brunella, ale stal se zejména jeho horlivým propagátorem v italském i mezinárodním měřítku. Věnoval velkou pozornost starým ročníkům Brunello Riserva, které jsou uskladněny v rodinných sklepích, a při příležitostných degustacích opakovaně prokazoval potenciál k jejich dlouhověkosti. Do současnosti vinařství úspěšně přivedl jeho syn Franco, který je rozšířil ze 4 na současných 25 ha vinic. Pokračování rodinné tradice zajišťují jeho děti Jacopo (enolog) a Alessandra (marketing).

WERCVSTDZBMěsto Montalcino, stejně jako celá podle něj pojmenovaná oblast tedy leží v Toskánsku, ve střední Itálii, asi čtyřicet kilometrů jižně od města Siena, v hornatém terénu panenské krajiny. Území s dávnou historií a plnou starověkých sídel, která je od roku 2004 zařazena mezi místa dědictví lidstva UNESCO. Území obce Montalcino se skládá z jednoho vysokého kopce na němž spočívá historické centrum města, jehož okolí pokrývají lesy, vinice, olivové háje a nesčetné množství kamenných usedlostí, které jsou svědkem staletí pěstování révy v této lokalitě. Centrum oblasti tvoří město Montalcino a přilehlé vesničky Castelnuovo dell'Abate, Sant'Angelo, a Torrenieri s celkovou populací jen něco málo přes pět tisíc obyvatel.

Hranice oblasti Montacino jemně zapadají do celého regionu Toskánska. Celá víceméně čtvercovitá oblast, jejíž strany jsou ohraničeny řekami Ombrone, ASSO, a Orcia má rozlohu zhruba 24.000 hektarů na níž je pouze 15 % osázeno vinicemi. Kopce kolem Montalcina nabízejí několik půdních prostředí vzhledem ke stáří půdního podloží. Nejnižší oblasti jsou tvořeny relativně chudými zeminami, které vznikly v průběhu Čtvrtohor jako naplaveniny. Směrem vzhůru k povrchu země se v půdě nachází velké množství menších i větších skalních útvarů, tvořené rozkladem původních hornin, a to zejména opuky a vápence. Montalcino leží vzdušnou čarou 40 km od moře a 100 km od Apenin. Jeho klima je typicky středomořské, tendenciálně suché. Srážky se vyskytují hlavně na jaře a na podzim (průměrný roční srážky bývají 700 mm). Sněžení je běžné ve výškách nad 400 metrů. Mlha, led, a pozdní jinovatka jsou vzácné ve středním pásu kvůli přítomnosti přímořských větrů, které poskytují nejlepší prostředí pro zdravý růst vegetace. Pohoří Amiata směrem na jih, se svými 1.740 metrů výšky, chrání území Brunello před náhlými povětrnostními riziky, jako je déšť a krupobití. Klima je převážně mírné v průběhu celé vegetativní fáze růstu vinné révy, s vysokým počtem slunečných dnů, důležité pro postupné a úplné dozrávání klastrů. Přítomnost svahů s různými orientacemi, modulace kopců a široké rozpětí výšky (od 120 do 650 metrů nad mořem), mezi údolími a pozemky více na vrcholech (Poggio della Civitella), určují velmi pestré microklimata jednotlivých vinic. Tajemství kvality Brunella je samozřejmě i v práci na vinici, která je zde prováděna výhradně ručně. Obvyklá je zde i postupná opakovaná sklizeň probírkou, vždy jen těch nejzalejších hroznů.

assvrtbdznCo vlastně můžeme od Brunella očekávat ? Uhrančivě čiré, brilantní víno s jasně granátovou barvou. Má typickou intenzivní vůni, perzistentní ... Vůně aromatického dřeva, lesních plodů, lehké vanilky a džemu. Elegantní harmonické tělo, intenzivní a jadrnou chu,je suché s dlouhým aromatickým závěrem. Vzhledem k vlastnostem jež Brunello může nabídnout, bývá velmi často jeho milovníky archivováno po velmi dlouhou dobu a zlepšuje pak každým rokem. Není snadné přesně určit, po kolik let se bude zlepšovat, zejména díky faktu krátících se zásob se málokdo dostane k jeho vrcholu. Jistě záleží na ročníku, ale minimálně 10 let až 30 let, ale může to být ještě mnohem déle. Samozřejmě při správném zacházení s vínem v průběhu archivace.

Brunello di Montalcino bylo uznáno jako víno DOCG se zaručením původu podle dekretu prezidenta republiky: DPR 01.7.1980, a dalších modifikací. Pravidla stanovená tímto disciplinárním předpisy elánem podle vyhlášky 19/5/1998 jsou následující:

  • oblast produkce : Montalcino
  • odrůda: Sangiovese (také nazývaná "Brunello" v Montalcinu )
  • maximální výnos hroznů: 8 t na hektar
  • poměr hroznového výnosu do vína: 68%
  • minimální stárnutí ve dřevě: 2 roky v dubovém sudu.
  • minimální stárnutí v lahvích: 4 měsíce (6 měsíců pro Riserva)
  • barva: typicky intenzivní rubínová směřující k granátu, se stárnutím se mění
  • charakteristický intenzivní vůně
  • chuť: v suchá, teplá, lehce tříslovinná, robustní a harmonická
  • minimální obsah alkoholu: 12,5% obj.
  • minimální celková kyselost: 5 g / lt
  • minimální čistý suchý extrakt: 24 g / lt
  • plnění do lahví lze provést pouze u oblasti produkce
  • připraveno k prodeji nejdříve 5 let po roce sklizně (6 let pro Riserva)
  • balení: víno lze prodávat pouze ve skleněných Bordelaise tvarovaných lahvích

Jméno vinařství Biondi Santi je tedy dodnes synonymem s věhlasným vínem Brunello, které přichází na trh vždy až ve čtvrtém roce svého života ( Riserva v pátém ). Od roku 1966 neslo označení kvality a původu Doc a od roku 1980 nese Brunello jako první italské víno označení DOCG. Od tohoto data je každá lahev Brunella opatřena státní pečetí , jasně deklarujíci původ a číslo lahve, to vše pod záštitou Consorcia di Brunello. Brunello dnes produkuje přes 200 vinařství a poptávka zcela převyšuje nabídku. Oficiální stránky vína : www.consorziobrunellodimontalcino.it

Kompletní nabídku těchto skvostných vín naší vinotéky najdete zde :

Cena od - do
Řadit dle: názvu ceny
Brunello 12+1 lahev za jedinou korunu

Brunello 12+1 lahev za jedinou korunu

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Sangiovese Grosso vypěstovaných na vinic...

0,83 Kč
1,00 Kč s DPH
 
  
 
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru