Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Bertagnolli

nnnnPůvod lihovaru Bertagnolli, nositele četných ocenění za kvalitu výrobků, sahá až do roku1870. Tehdy se majitelka jednoho z  největších podniků v severoitalské oblasti Piana Rotaliana, Giulia Kreutzenbergprovdala za Edouarda Bertagnolli, dědice zavedené farmaceutické firmy. Díky použití destilačních nádob, známých z farmaceutické praxe pod názvem alembik a technice tzv. mariánské lázně, původně používané renesančními alchymisty, kteří destilovanou látku ukládali do nádoby s vodou vložené do pece, aby tak zabránili přímému kontaktu látky s ohněm, se podařilo vyrobit destiláty nepřekonatelné kvality, jenž se okamžitě  stávají velmi oblíbenými a záhy se jim dostává oficiálního uznání a to když v roce 1886 habsburský dvůr ve Vídni udělil titul C.a K. dvorní dodavatel.

mmmmV současné době je firma svěřena dynamicky podnikajícím bratrancům Livii a Beppe, již čtvrté dynastii rodu Bertagnolli, kteří s nadšením pokračují v tom, co vždy bylo mottem tohoto podniku, tedy: Inovace s ohledem na tradici a výroba stále kvalitnějších destilátů.

Lihovar Bertagnolli se nacházi v kraji zvaném Piana Rotaliana, o které již Geothe hovořil jako o "nejkrásnější vinné zahradě Evropy".

Oblast chráněna horami má vnitrozemské klima s chladnými zimami, teplými léty a denními a nočními teplotními rytmy tolik příznivými pro dozrávání vinné révy. Na optimální dozrávání hroznů mají blahé důsledky i nivní půdy dané častými záplavami  v minulosti lemujících řek Adige a Noce.

Několik významných dat vývoje lihovaru, který jako první v Evropě zavedl řízení procesů - destilace a vodní lázně počítačem. Podnik, jenž hledá neustále inovativní technologické procesy pro destilaci předurčující výrobu vysoce kvalitních produktů.

  • vvvvv1949 nákup destilační kolony Zadra - Franco a Mario Bertagnolli zakoupili destilační kolonu vyvinutou mistrem Tulliem Zadrou z nedalekého Trentina, který při její výrobě využil starých kotlů. Zařízení, důležité pro odvod a koncentraci par, umožňuje ještě dnes ponechat původní chuť a vůni vinných výlisků díky mírnému procesu zahřívání.
  • 1951 inovace výrobního procesu - cílem inovace bylo zaručit z celého množství vinných výlisků organoleptické vlastnosti nezbytné k dosažení produktu bohatého na aroma. Byl zaveden důmyslný systém, kdy do kotle je vloženo mechanické rameno zajišťující nepřetržité míchání a lepší destilaci.
  • 1952 parní lázeň - dosavadní způsob destilace v olejové lázni nahrazen destilací v páře.V roce 1960 vznikl první návrh na automatické plnění hroznů do kotlů.
  • Osmdesátá léta - přinášejí absolutní obrat v procesu destilace a to díky účinnému systému kontroly průtoku vody. Na základě vědeckého výzkumu byl vypracován nový model procesu chlazení destilačních kolon, přičemž se podařilo zcela minimalizovat procento lidské chyby v různých fázích výrobního procesu.
  • Devadesátá léta: technologický obrat - dochází k průlomu technologie: Lihovar G.Bertagnolli zavádí počítačem řízenou destilaci ve vodní lázni v alembiku. Sofistikované čtení, sledování teploty a času destilačního procesu eliminuje chyby způsobené lidským faktorem.
  • Dnes ...  podnik řídí Livie a Beppe Bertagnolli, bratranci a zástupci čtvrtégenerace, kteří převzali otěže řízení společnosti v roce 1987, respektive v roce1989. Věrni rodinné filozofii se zapojili tvrdě do práce, jak tomu v rodinných firmách bývá. Livia je viceprezidentem asociace Ženy Grappy, hnutí, které se zrodilo, aby sjednotilo něžné pohlaví společnosti pod jednu vlajku z důvodů podnikání (výroba, prodej a komunikace), nebo jen prostých důvodů. Beppe je prezidentem Institutu péče o grappu v Trentinu a  váženým poradcem Národního institutu pro grappu.
  • Zítra ... tak jako nejlepší hrozny, i lihovar Bertagnolli vytváří podmínky, jejichž cílem je zajistit dokonalou kvalitu výroby.

ddddLihovar Bertagnolli dnes provádí destilaciv alembicích nazpůsob " vodní  diskontinuálně poháněné párou ". Tyto alembiky jsou výsledkem důvtipu rodiny Bertagnolli, která v roce 1949 zavedla selekční a koncentrační kolonu podle návrhu Tullia Zadry.

Diskontinuální alembiky existují ve třech typech: ty pro přímý ohřev,vodní lázeň a parní alembik. Přímý ohřev se odehrává v kotli uloženém v peci, ve které hoří oheň. Ve vodní lázni odděluje od ohně destilační nádobu prostor vyplněný vodou a olejem. A konečně při parní destilaci externí kotel alembiku vyrábí páru, která je přiváděna do kotle s vinnou matolinou.

Alembiky firmy Bertagnolli jsou konstruovány z excelentní mědi, která díky tomu, že je vynikajícím vodičem tepla, umožňuje dosáhnout co nejlepších výsledků v citlivé fázi destilace.

U tohoto typu alembiku, který je přerušovaně ohříván párou, jsou kvasící výlisky z hroznů přidány do kotle a smíchány s vodou pro následnou destilaci. Ohřev párou nepřesáhne nikdy 105 ° C . Tato metoda umožňuje pomalou destilaci a chrání výlisky z hroznů před možným spálením a zaručuje tak jejich dokonalé využití.

Alkoholické páry shromažďované ve varnějsou odváděny do kopulí nadsloupci Zadra, kde se koncentrují a kde dochází k jejich rozdělení. Odtuď jsou vedeny do chladících sloupců, kde se z parního skupenství mění zpět do kapalného. Produkt je v tomto stádiu rozdělen na hlavu, srdce a ocas. Technologický proces je dnes v podniku Bertagnolli řízen počítačem, který kkkeliminuje procento lidské chyby a zajišťuje vysokou kvalitu výroby. Výsledkem je grappa charakteristická výrazným aromem s jemnou a zakulacenou chutí. To vše díky zkušenostem našeho Destilačního mistra, enologa Michaela Schönsberga.

Jakmile je dokončeno vaření vinných slupek, začíná pára vstupovat do mezistěn kotle. Zpracovaná matolina jekompletně odstraněna a je nahrazena novou. Proto hovoříme o „diskontinuálním alembiku“.

K dispozici jsou typy přístrojů, které umožňují destilovat 500 a 600 kilogramů matoliny v každém kotli na jedno vaření. S takto vysokou propustnou výkonností je surovina velmi dobře využita a je tak získáno jen velmi omezené množství výrobků, viz: Moscato Rosa, Tramín, Sorbodell'Uccellare.

oficiální stránky palírny : www.grappabertagnolli.com

Cena od - do
Řadit dle: názvu ceny
-30%
Grappa Trentina bianca „ Grappino ” distilleria G.Bertagnolli 40% vol.    0.05 l

Grappa Trentina bianca „ Grappino ” distilleria G.Bertagnolli 40% vol. 0.05 l

Tradiční italská pálenka z hroznů ( matolin ) vinné révy odrůdy Teroldego Rotaliano a Chardonnay vyp...

57,02 Kč
68,99 Kč s DPH
 
  
-29%
Grappa Trentina di Chardonnay „ Monovitigno ” by distilleria G.Bertagnolli 40% vol.   0.35 l

Grappa Trentina di Chardonnay „ Monovitigno ” by distilleria G.Bertagnolli 40% vol. 0.35 l

Tradiční italská pálenka z hroznů ( matolin ) vinné révy odrůdy Chardonnay vypěstovaných na vinicích...

412,40 Kč
499,00 Kč s DPH
 
  
-22%
Grappa Trentina di Chardonnay „ Monovitigno ” distilleria G.Bertagnolli 40% vol.  0.05 l

Grappa Trentina di Chardonnay „ Monovitigno ” distilleria G.Bertagnolli 40% vol. 0.05 l

Tradiční italská pálenka z hroznů ( matolin ) vinné révy odrůdy Chardonnay vypěstovaných na vinicích...

57,02 Kč
68,99 Kč s DPH
 
  
-29%
Grappa Trentina di Chardonnay „ Monovitigno ” distilleria G.Bertagnolli 40% vol.  0.70 l

Grappa Trentina di Chardonnay „ Monovitigno ” distilleria G.Bertagnolli 40% vol. 0.70 l

Tradiční italská pálenka z hroznů ( matolin ) vinné révy odrůdy Chardonnay vypěstovaných na vinicích...

569,42 Kč
689,00 Kč s DPH
 
  
-30%
Grappa Trentina di Moscato Giallo „ Monovitigno ” distilleria G.Bertagnolli 40%vol.  0.05 l

Grappa Trentina di Moscato Giallo „ Monovitigno ” distilleria G.Bertagnolli 40%vol. 0.05 l

Tradiční italská pálenka z hroznů ( matolin ) vinné révy odrůdy Moscato Giallo vypěstovaných na vini...

57,02 Kč
68,99 Kč s DPH
 
  
-19%
Grappa Trentina di Teroldego „ Monovitigno ” distilleria G.Bertagnolli 40% vol.0.05 l

Grappa Trentina di Teroldego „ Monovitigno ” distilleria G.Bertagnolli 40% vol.0.05 l

Tradiční italská pálenka z hroznů ( matolin ) vinné révy odrůdy Teroldego Rotaliano vypěstovaných na...

65,29 Kč
79,00 Kč s DPH
 
  
-19%
Grappa Trentina Riserva „ Koralis ” distilleria G.Bertagnolli 40% vol.  0.05 l

Grappa Trentina Riserva „ Koralis ” distilleria G.Bertagnolli 40% vol. 0.05 l

Tradiční italská pálenka z hroznů ( matolin ) vinné révy odrůdy Teroldego, Chardonnay a Tramín vypě...

65,29 Kč
79,00 Kč s DPH
 
  
-35%
Grappa Trentina „ Bio ” distilleria G.Bertagnolli 40% vol.  0.70 l

Grappa Trentina „ Bio ” distilleria G.Bertagnolli 40% vol. 0.70 l

Tato grappa vyrobena z prestižní matoliny z vinařství, které má charakter biologicky kontrolovaného...

693,39 Kč
839,00 Kč s DPH
 
  
 
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru