Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Francouzský Armagnac

fffArmagnac je typický destilát z oblasti Gaskoňska. Tento malebný venkovský kraj jihovýchodní Francie je obklopen Pyrenejemi na jedné a Atlantickým oceánem na druhé straně. Kraj zůstal prakticky nezměněn od dob d´Artagnana a Cyrana z Bergeracu, kteří spolu s vynikající kuchyní a armagnacem proslavili Gaskoňsko po celém světě.

Armagnac je rozdělen na tři pod regiony -

  • Bas-Armagnac s 8 000 ha vinic je dnes považován za kvalitativně nelepší oblast. Avšak to, ani tak kvalitou půdy, ale spíše nejvyšší koncentrací respektovaných producentů a obchodníků s touto vzácnou tekutinou. Severozápadní písčité vinice départementu Les Landes se dokonce neoficiálně označují za Grand Bas-Armagnac.Písčitá půda s vyšším výskytem železa (sables fauves) nebo s kousky jílových hrud  (boulbènes) dávají zdejším „eau-du-vie“ velikou měkkost, hebkost, komplexnost a plnost již po celkem krátkém zrání. Z vinných odrůd zde převažují Bacco a Ugni Blanc.
  • Ténaréze, mnoho vynikajících nezávislých producentů je právě z Tenaréze. Tento centrální region s 6 500 ha vinic má částečně rezavě písčitou, převážně však jílovitou a vápencovou půdu což dává „eau-de-vie“ pevnější a mohutnější tělo dovolující podstatně delší zrání, než pálenky z Bas-Armagnac.  Vinicím dominují odrůdy Ugni Blanc a Colombard. Ze zdejších vinic pochází též výborná vína  Côtes de Gascogne.
  • Haut-Armagnac - východní Haut-Armagnac pokrývá téměř 50% regionu Armagnacu. Nicméně na zdejších skalnatých kopcích dnes nalézáme nemnoho vinic – jen asi 500 ha patřící několika málo vinařstvím. A to přestože ještě ve století devatenáctém to byla nejproslulejší oblast Armagnacu.Zdejší vápencové podloží dává „eau-du-vie“ která je suší a tvrdší a prý nezraje příliš dobře, proto se konzumuje spíše mladší okolo. 10 let zrání.

ggg

Historie - Armagnac je zřejmě  nejstarší doloženou „aqua vitae“ neboli „eau-de-vie“ v království Franků. Nicméně v dobách jejího vzniku se jednalo o vévodství Vasconia (Gasconia) spadající do provincie jihozápadní Aqutaine, které vládli od 12. století do poloviny 15. století králové Anglie. Tedy tvrzení, že se jedná o nejstarší francouzský vinný destilát není úplně správný.

Počátky pálení vína v této oblasti se nedají zcela přesně určit, protože destilace tak i  práce královského umění byla v Evropě adeptům známa již před nadvládou Říma.

Réva vinná jako královská rostlina byla primárním materialem z které se od nepaměti destilací získávala „aqua vitae“. Nejstarší dochované destilerie bývaly v celé Evropě zřízeny na místech starých klášterů a opatství. Zde právě zdejší mniši se věnovali nejen modlitbám a práci na poli, ale i  matematice, astrononomii, fyzice, přírodním vědám a medicíně. A vinná esence „aqua vitae“ sama o sobě lékem širokého použití ve vrcholném středověku sloužila i k výrobě mnoha dalších vysoce potentních léků qintesencí, elixírů a jiných život a zdraví rozhojňujících produktů.

Roku 1313 kardinál Vidal Du Four ve svém pojednání Pour conserver la santé et rester en forme vyjmenovává několik desítek ctností vinné esence „l´aqua ardente“. A je pravda stále stejná, ve středověku i dnes, je to elixír zdraví a dlouhověkosti, účinný proti stárnutí, nechutenství, slabosti, zádumčivosti, senilitě, impotenci, podporující zdraví, sílu a život.

V 17. století „l´aqua ardente“ zvanou Armanhac začli Holanďané vyvážet do světa z přístavů Bayonne a Bordeaux. Jak přesně se tato „eau-de-vie de vin“ destilovala  a jak stařila, není známo, neb např. kontinuální alambic Armagnacais (destilační aparát) považovaný dnes za „tradiční“ se objevuje až počátkem 19. století. A po r. 1878 phylloxera zničila v podstatě veškeré zdejší vinohrady, které byly jen částečně obnoveny po r. 1909. Též zdejší černý dub, ze kterého se vyráběly sudy patří již k obrovským raritám. R. 1936 došlo k rozdělení do třech regionů Armagnacu došlo dokonce až r. 1936, kdy zde bylo poprvé ve Francii zaveden systém Appellation d´Origine Controlée (A.O.C.).

bbbVíno se nejčastěji destiluje přímo u výrobce ve sklepě, někdy také za pomoci pojízdné palírny, která cestuje ze sklepa do sklepa a destiluje vína pěstitelů. Dále se také pálí ve specializovaných palírnách a družstvech. Většina Armaňaku (přibližně 95%) se vyrábí v destilačním přístroji, který je typický pro tento druh brandy a oblast Armagnac - kontinuální destilační přístroj. Je vyrobený z čisté mědi a destiluje se jen jednou. Patent byl zaregistrován v roce 1818 a od té doby byl místními výrobci upraven, pozměněn a vylepšen do dnešní podoby. Od r. 1974 se v Gaskoňsku znovuobjevuje dvojitá destilace Charentského typu, často užívaná již v minulosti. Důvody jsou dnes stejné jako dříve - cognacu se prodá cca 150mil. lahví ročně oproti necelým 7mil. lahví armagnacu. Tedy někteří producenti připodobňují armagnac komerčně úspěšnějšímu cognacu. Nicméně většina Gaskoňců dává přednost jednorázové kontinuální destilaci s nižším obsahem alkoholu mezi 52-60% alkoholu neb ten je výrazně ovocnější a navíc v sobě obsahuje mnoho pro armagnac charakteristických látek, které při dvojité destilaci mizí.

Destilační proces - Destilace probíhá v zimě, nejpozději 31. března roku následujícího po sklizni.Víno teče průběžně ze zásobního tanku do destilačního přístroje přes spodní chladící část s cívkou, ve které se na konci procesu chladí alkoholové páry. Odtud přetéká víno přes jednotlivá patra těla přístroje do topné komory vytápěné plynem nebo dřevem. Víno je intenzivním teplem zahřáto a pára stoupá soustavou pater s přepady opačným směrem, vzhůru. V každém patře probublává přes víno ( vinasse ), obohacuje se o alkohol a absorbuje aromatické látky. V horní části páry směřují do tzv. labutího krku a cívky, kde se kondezují a chladí. Tak vzniká Eau-de-vie. Když opuští destilační přístroj je čirá s obsalem alkoholu 52 až 72% (tradičně se pohybuje v rozpětí 52 až 60%). V této fázi je Armagnac velmi ohnivý, ale již velmi aromatický s vůní hrušek a švestek atp. Často má také květinové tóny jako např. lipový květ. Zrání v sudu přidá armaňaku komplexnost a jemnost. Po destilaci je Armagnac umístěn do dubových sudů tzv. "pieces ". Většina z těchto 400 litrových sudů je vyrobena ze dřeva z gaskoňských lesů nebo z oblasti Limousin. Sudy jsou uloženy ve sklepích, kde hrají důležitou roli vlhkost a teplota sklepa.

Sklepmistr pečlivě hlídá vývoj eax-de-vie:

  • množství tříslovin a aromatických látek získaných ze dřeva sudu
  • odpařování alkoholu a následné snížení obsahu alkoholu (asi půl procenta za rok), známé jako 'andělská daň'.
  • rozvoj aromat pomocí mikrooxidace přes stěnu sudu. Armaňak často leží v nových sudech dokud nejsou potřebné extrahovatelné látky absorbovány (od šesti měsíců do dvou let). Poté cesta armaňaku vede do starších sudů, kde pomalu zraje. Tam získávají dřevité tóny, rafinované aroma vanilky, švestek a rancio (charakteristická vůně sušeného ovoce). Alkohol se stále vypařuje. Barva přechází postupně přes jantarovou do mahagonové. Míchání Když se sklepmistr rozhodne, že je armaňak dostatečně zralý, začíná míchání. Tento proces se nazývá "coupage" a jeho cílem je smíchat různé eaux-de-vie různého původu a stáří v harmonickou směs. Směs destilované vody a armaňaku se nazívá "petites eaux" a používá se k ředění armaňaku (minimálně 40 procent objemu.).

Typy Armagnacu -

  • Vintage,Millessime – ročníkový armagnac je zrající v jediném sudu a výhradně z jednoho ročníku, kde přirozeně nabíra svou barvu, vanilkovost i kořenitost. Pomalou oxidací přirozeně klesá % množství alkoholu, zatímco viskosita a jemnost se časem stále zvyšuje. Ročníkový Armagnac je  Single Cask a zraje různě dlouho. Rozdílné jsou dokonce i stejné ročníky jediného výrobce, protože každý sud „davá“ jinak. Ideální ročníkový  armagnac je zcela přirozený bez nutnosti redukce či jakéhokoli jiného vnějšího zásahu enologů. Jen dobré dřevo a čas má tvořit ideální pnutí mezi ovocností, tříslem a alkoholem. A ideální armagnac zraje mezi 18 a 33 lety (pochopitelně jsou i výjimky, které staří výrazně déle), pak se buď přímo lahvuje, nebo se stáčí do skleněných cca 50l nádob řečených dame-jeanne či bonbonne, kde se skladuje neomezeně dlouho. Uvedený ročník tedy neudává dobu zrání nýbrž datum destilace, zrání probíhá zcela individuálně.Často jsou prodávány v tzv. plné sudové síle bez přidané „petites eaux“. (většinou mezi 40 až 48 % alkoholu.)
  • Blended - míchaný.Míchání může být směskou mnoha rozličných ročníků, různých producentů, ze všech regionů i různých destilačních metod. Smysl blendu je unifikace produkce, která zastírá rozdíly, protože armagnac je totiž svou přirozeností produkt jehož jednotlivé ročníky i lahvování jsou rozdílné. Blend chuť standardizuje, tak aby např. X.O. lahvované r. 1999 bylo laikům k nerozeznání od toho z r. 2008.Označení - Fine Armagnac – mladý, lehký čtyřletý vinný destilát je výborný jako aperitiv a ideální pro míchání long drinků.Armagnac V.S.O.P. – vinný destilát osm let zrající v dubových sudech s jemnou příchutí vanilky a dubového dřeva.Viel Armagnac Hors D´age (X.O.) – minimálně čtrnáct let zrající vinný destilát nejjemnější chuti s vůní vanilky, švestek a dubového dřeva.
Cena od - do
Albert de Montaubert

Albert de Montaubert

Albert de Montaubert je laikům možná méně známý avšak velice významný tradiční francouzský výrobce Cognacu a Armagnacu. Tato rodinná firma s mnohaletou tradicí byla až do konce sedmdesátých let minulého století jedním z hlavních dodavatelů eau-de-vie pro Cognac značky Curvoisier. Tento vztah trvající prakticky celé dvadsáté století zanikl v souvislosti s obměnou generací v osmdesátých letech, odkdy se Albert de Montaubert zaměřuje výhradně na produkci a prodej Cognacu a Armagnacu pod vlastní zna...Více informací
Baron Gaston Legrand

Baron Gaston Legrand

Rodina Lhéraud, majitel značky Baron Gaston Legrand, pracuje v oblasti vína a výroby koňaků a armaňaků dlouhá léta od roku od 1680. Ovšem pod svým jménem je nabízí až od 70 let minulého století. Klíčovými slovy, která je provázejí, jsou vášeň a tradice. Patří mezi nemnoho malých výrobců, kteří striktně dodržují tradiční postupy a jejich koňaky a armaňaky jsou nejen ve Francii proslulé vysokou kvalitou a rafinovaností a patří mezi klenoty četných degustací po celém světě. Po léta se vyznačují výj...Více informací
Cles de Ducs

Cles de Ducs

Více informací
Comte de Lauvia

Comte de Lauvia

Armagnac je nejstarší vinným destilátem (Eau-de-Vie neboli Voda života) vyráběným na jihozápadě Francie v srdci Gaskoňska od počátku 14. století. Je znám svými léčivými účinky. Armagnac má celé spektrum využití. Můžeme ho pít samotný, ale existuje i mnoho vynikajících receptů na míchané nápoje s armagnacem, které rozhodně stojí za ochutnání. A po dobrém jídle si armagnac můžete dát jako drink podporující trávení. Armagnac se připravuje destilací bílého vína nejlepší kvality. Po destilaci je ulož...Více informací
Delord

Delord

Armagnac je typický destilát z oblasti Gaskoňska. Tento malebný venkovský kraj jihovýchodní Francie je obklopen Pyrenejemi na jedné a Atlantickým oceánem na druhé straně. Kraj zůstal prakticky nezměněn od dob d´Artagnana a Cyrana z Bergeracu, kteří spolu s vynikající kuchyní a armagnacem proslavili Gaskoňsko po celém světě.Výroba v rodinné destilerii začala v roce 1893 a po smrti zakladatele dva synové se rozhodli pokračovat v otcovi práci – pěstování vinné révy, destilaci a prodeji svých produk...Více informací
Chabot

Chabot

Chabot, vinařská rodina z vesnice Labastide d´Armagnac, založila vlastní společnost v roce 1828. V této době pocházely rodinné zdroje z produkce hroznů, které se využívaly k výrobě vína, potřebného pro destilaci armagnaků. Dalším bylo pak chování hus a skotu. Husy zde totiž hlídaly budovy, kde byly uchovávány v sudech ty nejstarší armagnaky. Zabraňovaly totiž ve vstupu do sklepů lépe než psi. V dnešní době Chabot již nevyužívá husy jako strážce, ale tradice ve výrobě armagnaků nesrovnatelné kval...Více informací
Chateau de Laubade

Chateau de Laubade

Umění destilace přinesli do Gaskoňska Maurové – Armagnac je tak bezpochyby nejstarším destilátem Francie. První zmínky o něm se našli v textu pocházejícím z roku 1348 (pro zajímavost: whisky se objevila až o 100 let později). Dnešní Armagnac se vyrábí v oblasti Bas-Armagnac v departementech Landes a Gers.Chateau de Laubade, leader trhu s Armagnacem nejvyšší kvality, se nachází v srdci oblasti Bas-Armagnac a je největší usedlostí této apelace. Na 107 hektarech vinic patřících k Chateau de Laubade...Více informací
Janneau

Janneau

Vinařství Janneau patří mezi nejstarší výrobce Armagnacu. Bylo založeno v roce 1851 Pierrem Etienne Janneau. Po čtyři generace se vedení společnosti dědilo z otce na syna. V 70. letech minulého století koupila rodinnou firmu společnost Martell a významné investice do technologií a sklepů vyneslo Janneau na úroveň, kterou známe dnes. V roce 1993 Giovinetti koupil společnost Martell s myšlenkou vrátit do Janneau originální charakter rodinné společnosti s důrazem na detail a kvalitu. Janneau je dne...Více informací

Marcel Trepout

Značka Armagnac Marcel Trépout vznikla v Chateau Notre Dame ve městečku Vic-Fezensac, v srdci Gaskoňska. Chateau bylo vybudováno ve 12.toletí mnichy a díky své poloze na obchodní křižovatce cest bylo často útočištěm pro poutníky na jejich cestě do Saint. Jacques de Compostelle v dobách středověku. Na konci 18.století Jean-Babtiste Rivière, královský konzul, přinesl myšlenku uchovávat za impozantními zdmi zámku armagnac v dubových sudech, kde měly ideální podmínky pro staření. Vytvořil tak n...Více informací
Ryst Dupeyron

Ryst Dupeyron

Obchodní společnost Ryst – Dupeyron vznikla v roce 1905, kdy Joseph Dupeyron vyrobil svůj první Armagnac a založil tak tuto tradici, ve které jeho potomci pokračují již po pět generací. Dnes se společnost řadí mezi významné a tradiční francouzské obchodníky s Armagnac, víny, portským, Whisky a dalšími specialitami. Sídlí v malebném zámečku Chateau Cugnac v městečku Condom, ve kterém je situováno i malé muzeum a degustační prostory. Svůj prestižní a celosvětově známý obchod s destiláty a ví...Více informací
Sempe

Sempe

Sempé používá k výrobě armagnacu převážně víno Ugni Blanc, které je vybíráno z nejlepších vinic oblasti Armagnac. Tradičně je Sempé armagnac destilován pouze jednou v nepřetržitém procesu za použití měděných destilátorů a za nižší teploty než koňak 50-70 st.C. Destilace probíhá vždy do 31. března daného roku. Oba tyto faktory (jednostupňový destilační proces a nižší stupeň teploty) dovolují armagnacu uchovat více z jeho přírodní chuti a aroma, což ho dělá jedinečným. Pro zrání používá Sempé ručn...Více informací
Tariquet

Tariquet

Na konci 19. století, venkovská Francie se začala postupně vyliňovat a mnoho lidí z venkoaě emigrovalo, v naději, že naleznou lepší budoucnost ... Obec ERCE leží na úpatí Pyrenejí, v Ariège. Vzhledem k jejich blízkosti k přírodnímu prostředí horských medvědů, obyvatelé byli především odborníci v oboru lovu medvědů, stejně tak i mladý Artaud. Se svými dvěma důvěryhodnými šelmami, jejichž jména historie zapomněla, odešel za prací a dobrodružstvím, procestoval svět a nakonec se usadil ve Spoje...Více informací
 
Řadit dle: názvu ceny
Caussade fine 10 years old Armagnac AOC 40% vol.     0.70 l

Caussade fine 10 years old Armagnac AOC 40% vol. 0.70 l

Vinné brandy vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Ugni blanc ( doplněná menšinovým podílem dalších ta...

1 403,31 Kč
1 698,01 Kč s DPH
 
  
Caussade fine 17 years old Armagnac AOC 40% vol.     0.05 l

Caussade fine 17 years old Armagnac AOC 40% vol. 0.05 l

Vinné brandy vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Ugni blanc ( doplněná menšinovým podílem dalších ta...

163,64 Kč
198,00 Kč s DPH
 
  
Caussade fine 17 years old Armagnac AOC 40% vol.     0.35 l

Caussade fine 17 years old Armagnac AOC 40% vol. 0.35 l

Vinné brandy vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Ugni blanc ( doplněná menšinovým podílem dalších ta...

824,79 Kč
998,00 Kč s DPH
 
  
Caussade fine 7 years old Armagnac AOC 40% vol.     0.05 l

Caussade fine 7 years old Armagnac AOC 40% vol. 0.05 l

Vinné brandy vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Ugni blanc ( doplněná menšinovým podílem dalších ta...

105,79 Kč
128,01 Kč s DPH
 
  
Caussade fine VSOP Armagnac AOC 40% Vol.     0.05 l

Caussade fine VSOP Armagnac AOC 40% Vol. 0.05 l

Vinné brandy vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Ugni blanc ( doplněná menšinovým podílem dalších ta...

122,31 Kč
148,00 Kč s DPH
 
  
Cerbois 1948 „ XO ” Bas Armagnac Aoc 40% vol.    0.70 l

Cerbois 1948 „ XO ” Bas Armagnac Aoc 40% vol. 0.70 l

Vinné brandy vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Ugni blanc ( doplněná menšinovým podílem dalších ta...

12 395,00 Kč
14 997,95 Kč s DPH
 
  
Chateau de Bordeneuve „ 3 stars ” Bas Armagnac Aoc 40% vol.    0.70 l

Chateau de Bordeneuve „ 3 stars ” Bas Armagnac Aoc 40% vol. 0.70 l

Vinné brandy vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Ugni blanc ( doplněná menšinovým podílem dalších ta...

659,50 Kč
798,00 Kč s DPH
 
Chateau de Bordeneuve „ Blanche ” Bas Armagnac AOC 40% vol.    0.70 l

Chateau de Bordeneuve „ Blanche ” Bas Armagnac AOC 40% vol. 0.70 l

Vinné brandy vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Ugni blanc ( doplněná menšinovým podílem dalších ta...

576,86 Kč
698,00 Kč s DPH
 
  
Chateau de Bordeneuve „ Hors d´Age ” Bas Armagnac Aoc 40% vol.    0.70 l

Chateau de Bordeneuve „ Hors d´Age ” Bas Armagnac Aoc 40% vol. 0.70 l

Vinné brandy vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Ugni blanc ( doplněná menšinovým podílem dalších ta...

1 651,24 Kč
1 998,00 Kč s DPH
 
  
Chateau de Bordeneuve „ VSOP ” Bas Armagnac Aoc 40% vol.    0.70 l

Chateau de Bordeneuve „ VSOP ” Bas Armagnac Aoc 40% vol. 0.70 l

Vinné brandy vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Ugni blanc ( doplněná menšinovým podílem dalších ta...

866,12 Kč
1 048,01 Kč s DPH
 
  
Clos Martin VSOP aged 8 years Armagnac Aoc 40% vol.    0.70 l

Clos Martin VSOP aged 8 years Armagnac Aoc 40% vol. 0.70 l

Armagnac (armaňak) je nejstarším typem vinného destilátu na světě. Původ tohoto nápoje je v jižní Fr...

742,15 Kč
898,00 Kč s DPH
 
  
Clos Martin XO aged 15 years Armagnac Aoc 40% vol.    0.70 l

Clos Martin XO aged 15 years Armagnac Aoc 40% vol. 0.70 l

Armagnac (armaňak) je nejstarším typem vinného destilátu na světě. Původ tohoto nápoje je v jižní Fr...

1 072,73 Kč
1 298,00 Kč s DPH
 
  
Demandis „ XO ” Armagnac Aoc 40% vol.    0.70 l

Demandis „ XO ” Armagnac Aoc 40% vol. 0.70 l

Vinné brandy vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Ugni blanc ( doplněná menšinovým podílem dalších ta...

411,57 Kč
498,00 Kč s DPH
 
  
Giffard „ Pruneaux a l´Armagnac ” premium French brandy 16% vol.    0.50 l

Giffard „ Pruneaux a l´Armagnac ” premium French brandy 16% vol. 0.50 l

Pruneaux (švestky) jsou umístěny do macerace do Armagnac v průběhu alespoň 3 měsíce.

370,25 Kč
448,00 Kč s DPH
 
  
Gift box „ Luxury ” for 1 bottle of armagnac Vaghi

Gift box „ Luxury ” for 1 bottle of armagnac Vaghi

204,96 Kč
248,00 Kč s DPH
 
  
Zobrazeno 15 položek z 156.
 
Sdílet odkaz
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru