Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Steiermark

Štýrsko (STEIERMARK) (4240 ha)je se svými extrémně strmými vinicemi jednou z nejkrásnějších vinařských oblastí Evropy. Štýrská bílá vína jako aromatický Muškát, minerální Pinot Blanc a plné Chardonnay (zde známé jako Morillon) mají jedinečný, krystalicky čistý výraz. Nejdůležitější jsou však štýrské Sauvignony, jedny z nejlepších na světě.

  • Jihovýchodní Štýrsko (Süd-Oststeiermark) - řada malých ostrůvků vinic na svazích vyhaslých sopek dává krajině jihovýchodního Štýrska zvláštní atraktivitu. Na 1 400 hektarech se pěstuje široký škála odrůd. Sopečné půdy dávají osobitá vína, od Sauvignonů po vína z rodiny Pinotů. Pro oblast Klöch je charakteristický Tramín.
  • Jižní Štýrsko (Südsteiermark) - hlaví vinařská oblast Štýrska, strmé svahy vinic jižního Štýrska utvářejí ráz jednoho z nejkrásnějších vinařských krajů světa. 2 430 hektarů poskytuje dostatek prostoru pro celou řadu odrůd, nicméně zdejším nezpochybnitelným favoritem je Sauvignon Blanc. Crus z dobrých ročníků jsou předmětem zájmu sběratelů.
  • Západní Štýrsko (Weststeiermark) - v romantickém západním Štýrsku se víno pěstuje na 550 hektarech, z nichž je 500 hektarů osazeno odrůdou Blauer Wildbacher. Z ní se vyrábí regionální specialita, jedno z nejosobitějších terroirových vín: Schilcher. Toto řízené růžové víno s výraznou kyselinkou se již stalo kultovním vínem. Za pozornost stojí i šumivé varianty Schilcheru.

ggg

Tento kout Rakouska je zvláštní nejen svými bizarními skalami vulkanického původu, ale také skvělým vínem, které tu bylo kutivováno po mnoho generací. Víno v sobě skrývá sílu hlubin země a jeho kořenné aroma je umocněno klimatem. Divoká romantika se tu snoubí s tradicí pěstování vína.

Na ploše kolem 2000 ha se pěstují především odrůdy bílých vín - temperamentní Sauvignon blanc, čerstvě působící Rulandské bílé, jemně vonící Muškát Sylvaner (nikde jinde v Rakousku ho nenajdete), pravý Chardonnay (tady nazývaný Morillon), Můller-Thurgau, svěže ovocný Ryzlink vlašský, Tramín a Gewurztraminer - kořenná forma Tramínu. Tato oblast je považována za špičku žebříčku mezi rakouskými víny. Mají zcela jednoznačnou chuť díky specifické oblasti, kde réva roste, a také i díky používání dubových sudů barrique ke zrání vín. Kvalita byla postavena nad kvantitu - réva je na slunných strmých svazích pečlivě ošetřována. Půda je břidlicovitá, písečná, slínovitá, složená z prahorniny a vápence.Těch něj tu však mají ještě více - např. v údolí Sausal, ve vinařském středisku Kitzeck, najdeme nejstrměji položené vinice celého Štýrska a vinice samotného Kitzecku jsou nejvýše položené z celého Rakouska. Víno je tu pěstováno až do výšky 564 m. Mírné klima a kamenité, jižně orientované strmé svahy poskytují velmi příznivé podmínky pro pěstování révy. Topoly a kaštany propůjčují krajině jižní nádech, „Klapotetz", tedy dřevěná klapající kola pro plašení ptáků ve vinohradech, se stal nedílnou součástí krajiny.

Mezi nejznámější rakouské vinné cesty patří „Südsteierische Weinstrase", téměř těsně u hranice se Slovinskem. Je nejstarší ze všech štýrských vinných cest a také hustota vinařských podniků na trase je mimořádná. Je možné ji začít v Ehrenhausenu, Gamlitz, Spielfeldu a Leutschachu . Historické město Ehrenhausen je výhodnou základnou k výpravě po štýrské vinné cestě. Jeho největší turistickou atrakcí je mausoleum Ruperta voň Eggenberg, hrdiny rakousko-tureckých válek. Přímo na trase leží idylická centra Berghausen, Ratsch, Schloftberg a Glanz an der Weinstrase . Tady mají od roku 2001 unikát, zapsaný dokonce v Guinnesově knize rekordů -největší hrozen na světě, z ušlechtilé oceli, „Eorykogel", který symbolizuje také čas. Asi 3 km vede cesta na hranici se Slovinskem po „území nikoho". Cesta končí v Leutschachu, hraničním městečku a centru vinařství.

Jižní Štýrsko, to jsou však také místní speciality. Jak řekl Reinhard P. Gruber: „Protože my, obyvatelé Štýrska, jsme především sedláci, jsme přírodní lidé. Jsme jako příroda, která nás obklopuje. Proto jsme nádherní lidé." Kdo se v této oblasti vyskytne, musí zkusit nejen na podzim burčák, tady nazývaný „Sturm", k němu horké kaštany, škubánky, které chutnají jinak, než ty české, a také zálivku salátu s olejem z tykvových semínek „Kúrbiskernol". Ovšem to všechno jako kulisu pro příchod ikony tohoto kraje - vína.

Štýrsko má velmi speciální kuchyni, jejíž je víno zlatým hřebem.Typicky rakouská svěžest vrcholí v kopcovaté venkovské krajině. Nikde jinde ve světě nejsou vína tak hladce precizní, aromaticky brilantní a robusně pikantní.Ryzlink vlašský je odrůda, která spojuje region mezi Hartbergem a Deutschlandsbergem,se svojí osvěžující vůní jablka a dotekem koření. Tato „štýrská“ vůně se rozvíjí do osobitých hroznových výrazů u suchého Žlutého Muškátu, který, jak je málo známé, po léta zůstává nezměněný. Dalším zdejším tajným tipem je Tramín – zvláště pokud pochází z volkanického terroiru kolem Klöch.

Součástí odrůdového spektra Štýrska jsou Weissburgunder a Chardonnay (kterému se zde říká Morillon), stejně tak jako trochu těžší Rulandské Šedé. V minulých letech se ale místní vinaři soustředili zejména na Sauvignon Blanc. Tato odrůda, zejména ze špičkových lokací s vápenatou půdou na prudkých kopcích jižního Štýrska, si vytváří zvláštní rozměr a styl. Ještě pozoruhodná rodina štýrských vín zahrnuje „Schilcher“, který se vyrábí z hroznů odrůdy Blauer Wildbacher.  

Erwin Sabathi

Erwin Sabathi

Více informací
 
 
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru