Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Nederburg

ercatvsbzdnudiDne 1.11.1791 pan Philippus Bernardus Wolvaardt, ve věku 42 byla koupil od holandské východoindické společnosti (DEIC) nemovitosti s pozemky o rozloze 49 ha. Zaplatil nemalou částku za farmu, ležící mezi řekami Berg a Palmiet v okrese Drakenstein ( dnes známý jako Paarl). Nazval ji Nederburg po úředníkovi DEIC. Wolvaardt se ukázal jako zdantý vinař. Postupně také zvětšoval rozlohu osázených vini.V roce 1808 prokazatelně produkoval 24 tis. litrů vína a neuvěřitelných dalších 2 328 litrů brandy. Což jistě o to více stojí za zmínku, když vezmeme v úvahu, že je třeba minimálně 5 litrů vína, abychom získali jeden litr brandy. Podle hospodářských záznamů, brandy výroba pokračovala do roku 1844 a poté byla oživena na počátku 21. století. V roce 1810 Wolvaardt prodal farmu Willemu Petrus Retiefovi a Nederburg zůstal v rodině Retief sedm desetiletí až v roce 1881 bylo vinařství prodáno novému majiteli, tím se stal Henry Latham Currey. Currey byl členem posledního Cape kabinetu před vznikem Unie Jižní Afriky v roce 1910. Dalším majitelem vinařství se stal v roce 1924 Robert Adolphus Lyall (voják v indických politických službách a britský diplomat.

Roku 1937 koupil Nederburg Johann Georg Graue a brzy začal zavádět průkopnické postupy ve vinařství, které změnily jihoafrický vinařský průmysl. Jeho vize, odvaha a jeho schopnost rozpoznat kvalitu způsobily jihoafrický precedens, a Nederburg byl následován dalšími vinařstvími. Postupem času syn Johanna Graue Arnold , který se chtěl stál velkým vinařem a následovat otce, se vyučil ve Švýcarsku u Curyšského jezera. Po návratu započal obrovskou technologiskou inovaci celého vinařství - hydraulické lisy nebo plnící linka. Ve studiích pokračoval v Lausanne a pak se přestěhoval do světoznámé vinařské školy, Geisenheim v regionu Rheingau v Německu. V té době začalo vinařství získávat prestižní ocenění. Nederburg vyhrál prestižní Stellenbosch Cup pod záštitou Západní zemědělské společnosti, pro nejlepší kvalitu bílého vína v roce 1947 (a znovu v roce 1950, 1951 a 1952...!)

rdvtzstbunimV době, kdy Arnold se vrátil do Nederburg, jeho schopnosti byly vysoce hodnoceny. Přebudoval starou kancelář na laboratoře, kde by mohl provádět zkoušky a testy. On také zavedl systém sterilního lahvování. V roce 1950 Johann Graue naplněn vírou v kvality svých vín předložil několik položek na Empire výstavu vín v Londýně a získal čtyři ocenění! Nederburg také získal zlatou medaili na prestižní týdenní show. Johann a jeho manželka, trávily dovolenou v Německu, a Nederburg zůstal v péči Arnolda. Je smutné, že zemřel při letecké nehodě 12. září, v pouhých 29-ti letech. Po smrti svého syna Arnolda byl Johann Graue zlomený muž a uvažoval o prodeji vinařství, ale pak si uvědomil, že vlastně všeho dosáhli společně. Odjel do Německa obhlédnout tamní vinaře, kde mnozí hledali cesty, aby se vyhnuli poválečnému strádání . Zde se také seznámil v roce 1956 s osobou, kterou si vybral jako svého asistenta - 21-letý Günter Brözel, který přišel z dlouhé řady Coopers a studoval vinařství ve Weinsbergu. Když Günter Brözel vytvořil první jihoafrické vznešené víno ​​z pozdní sklizně, Edelkeur, legislativa v Jižní Africe, však neumožňovala výrobu přírodních stolních vín, jejichž obsah cukru je nad 20 gramů na litr - tedy jeho víno bylo nezákonné prodávat. Naštěstí, po úspěšném lobbingu vinařských institucí, víno mohlo být tedy k dispozici pro prodej. Debutovalo u 1.Nederburg aukce, která se konala v roce 1975. Od té doby se tato stala jednou z nejlepších aukcí na světě, a to hned vedle Hospice de Beaune (Francie), Kloster Eberbach (Německo), Napa Valley aukce (US) a Sonoma Valley Harvest aukce vín (US). Patrick Grubb, Master of Wine a ředitel Sotheby vedll kladivo na Nederburg první aukci. V tom pokračoval každý rok až do roku 2005. Dalším byl Anthony Barne také master of Wine.
 
ertbzunimNederburg se potýkal s problémem, jak pojmenovat mnoho inovativních vína vytvořených výhradně pro aukci, nakonec se rozhodla pro systém číslování. Červená vína byla očíslována a pojmenována R100 - R200, suchá bílá vína D201 až D300 a dezertní (sladká) vína S301 až S400. Tento systém je ještě v použití do dnes, a předchází termínu, "Private Bin." V roce 1989 Günter Brözel odešel a byl následován Newald Maraisem. V roce 2001 vstoupil do vinařství Razvan Macici, který zcela pozměnil tvář tamních vín . Ten se narodil v Rumunsku a své vinařské umění získal při práci v četných evropských vinařstvích. Pod jeho vedením Nederburg získal řadu dalších vyhledávaných ocenění v mezinárodním světě vína. Až v roce 2009 byl vinařský tým doplněn panem Wilhelmem Pienaarem, aby ve vinařství vyráběl červená vína, poté, co strávil dva roky ve Francii, kde získal titul MSc v vinohradnictví, vinařství a jejich uvádění na trh z vážené University of Montpellier. Je také držitelem magisterského titulu vei vinohradnictví a vinařství z University Stellenbosch.

Pinotage je křížencem odrůd Pinot Noir a Cinsault, známý v Jižní Africe také jako Hermitage. Je to klasická odrůda z JAR, kterou vyšlechtil v roce 1922 profesor A. I. Perold.

ertvbszuniZ počátku nebyla Pinotage odbornou veřejností přijata kladně, ale postupem času si našla své milovníky a fanoušky. Od roku 1952 není Pinotage pouze záležitostí Jihoafrické republiky, ale je postupně vysazována i v dalších zemích tohoto kontinentu. Nemalá produkce Pinotage pochází také ze zemí jako jsou Kalifornie, Kanada, Nový Zéland. Charakteristickou barvou je temně rudá s fialovými odlesky. Ve vůni se mísí ovocnost, lehkost a harmonie, kterou zdědila po Pinot Noir, a živočišnost, tvrdost, opulentnost a kouřovost, jenž je vlastní odrůdě Cinsault. Jedinečná chuť však nemusí každému vyhovovat. Aroma černých lesních bobulí, borůvek a živočišnosti je doplněno výraznou tříslovinou a živou kyselinou. Pinotage je vhodné gastronomické víno. Díky své opulentnosti a výraznému aroma lze kombinovat i s obtížnými přísadami, jako jsou například chilli, česnek a jinými, extrémně výraznými chutěmi. Od roku 1959, kdy tato odrůda vyhrála Cape Wines Show, sbírá ocenění na světových soutěžích.

oficiální stánky vinařství : www.nederburg.com

Cena od - do
Řadit dle: názvu ceny
Cabernet Sauvignon „ the Winemaster´s ” 2020 Paarl Nederburg  0.75 l

Cabernet Sauvignon „ the Winemaster´s ” 2020 Paarl Nederburg 0.75 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Cabernet Sauvignon vypěstovaných na vini...

188,43 Kč
228,00 Kč s DPH
 
  
Chardonnay „ the Winemaster´s ” 2019 Western Cape Nederburg 0.75 l

Chardonnay „ the Winemaster´s ” 2019 Western Cape Nederburg 0.75 l

Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Chardonnay vypěstovaných na vinicích Jihoaf...

163,64 Kč
198,00 Kč s DPH
 
  
Pinotage „ the Winemaster´s ” 2017 Western Cape Nederburg   0.75 l

Pinotage „ the Winemaster´s ” 2017 Western Cape Nederburg 0.75 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Pinotage vypěstovaných na vinicích Jihoa...

188,43 Kč
228,00 Kč s DPH
 
  
 
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru