Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

American whiskey

Do Ameriky proudili lidé z Anglie a Irska, utíkajcí před chudobou, hladem a náboženskou perzekucí. Přinesli sebou umění destilace whisky. Před tím se v Americe pily pálenky vyráběné z místního ovoce (jablka, broskve, švestky či třešně), lihoviny vyrábění z brambor a tuřínu, či rum, jež se vyráběl zpracováním melasy, přivážené loděmi dopravující cukrovou třtinu ze západní Indie.

První americké palírny byly velmi primitivní. Většina budov byla ze dřeva, zprvu převládaly kotlíkové destilační přístroje, ale postupně je je nahradily přístroje kontinuální. Při fermetaci se často upřednostňovaly menší otevřené sudy před objemnými káděmi. Například v palírně Daviess County v Owensboro putovala do destilačních přístrojů zápara ze 720 sudů. Destilatéři postupně opustili metodu "sladké zápary" (tradiční způsob kvašení ve Skotsku a Irsku - při každé fermetaci se používá čerstvá obilovina) a začali používat "kyselou záparu". Při této metodě se použije část předchozího zákvasu, už zbaveného veškerého cukru a tudíž "kyselého". Přišlo se na to, že kyseliny v kyselé zápaře dokázaly udržet pod kontrolou jisté přirozeně se množící bakterie, což bylo v horkém a vlhkém podnebí, v němž palírny pracovaly.

Prvním krokem při výrobě bourbonu je mletí. Podle použitých obilovin je potom bourbon také označován (pšeničný či žitný bourbon). Poměr mezi použitými druhy obilí se nazývá - mashbill. Většina palíren svoji výrobu, včetně tohoto poměru tají, ale např. Maker´s Mark má 70% kukuřice, 16% pšenice a 14% sladového ječmene. Směs zrnin se mele na hrubou obilnou drť, která se v určitých intervalech mísí s horkou vodou či párou. Při následujícím vaření se směs vylučuje škrob, který se dalším vařením mění na maltózu.

Při fermetaci (kvašení) se používá proces nazývaný Sour Mash, v každé várce se použije část zákvasu z várky minulé (cca 20 až 30%), aby byla zaručena neměnná kvalita. Každá palírna používá jiné množství, např. Wild Turkey a Maker´s Mark 33%, Jim Beam 40%. Pro zdárný průběh fermetace se přidává sladový ječmen (cca 5 až 20%). Je možné se setkat i se sladováním žita např. v palírně Anchor v Kalifornii či Seagram v Indianě. Při fermentaci speciální druh kvasinek přidaných do směsi přeměňuje cukr na alkohol. Obecně se tvrdí, že kvasinky ovlivňují aroma i chuť bourbonu stejně jako proces zrání. V některých palírnách k nim přidávají pro urychlení fermentace ještě chmel. Fermentace probíhá v obrovských vanách (až 200000 litrů), které byly dříve vyráběny z cypřišového dřeva a mnohde jsou ještě zachovány.

Po 3 až 4 dnech se vzniklý rmut přečerpává do jiného kotle, kde bude probíhat destilace. Po fermetaci má směs okolo 8% alkoholu. Tato směs následně podstupuje destilaci. Destilační přístroje jsou mnohdy vysoké až 15 metrů. Po druhé destilaci má výsledný alkohol okolo 80%, optimální obsah alkoholu pro dosažení plného aroma je však 62 až 67%. Výsledek první destilace bývá nazýván Low wines, výsledek druhé potom High wines (říká se jí také "baby whisky" či "white dog"). U Tennessee whiskey se jětě destilát filtruje přes až 3 metrovou vrstvu dřevěného uhlí, která je proložena vlněnými houněmi - tzv. Lincoln County Process. Tento způsob vynalezl v roce 1825 Alfred Eaton a toto odlišění od bourbonu bylo stvrzeno zákonem v roce 1941.

Následně se vydestilovaná whisky nechává zrát. Při zrání jsou sudy vystaveny působení velmi rozdílných teplot. Stálé změny teplot vedou k roztahování a stahování tekutiny v sudu, která prostupuje karamelizovanou vrstvou opáleného dřeva a tím dochází ke zjemňování její chuti. Při tomto vzlínání se bourbon odpařuje (za 10 let cca třetina), stejně jako ve Skotsku se této odpařené whisky říká andělská daň. Sudy pro zrání mohou být použity pouze jedenkrát (vznikají tak zásoby sudů pro Skotskou whisky) a jsou uspořádány tak, aby k nim byl umožněn volný pohyb vzduchu. Vzhledem k tomu, že výkyvy teplot ovliňují více sudy ve vyšších patrech, někteří výrobci sudy rotují, někteří používají klimatizaci. Většina výrobců proto mísí bourbon z různých poloh tak, aby dosáhli jednotný a charakteristický výsledný produkt. Pokud zraje bourbon méně než 4 roky, musí být doba zrání uvedena na etiketě.

Zrání probíhá v sudech (v Americe se používá označení Barrel), které jsou z bílého amerického dubu s obsahem cca 200 litrů, Hustota dřevní hmoty musí zaručit, že za 4 roky zrání se odpaří maximálně 45 litrů zrajícího produktu. Sudy jsou uvnitř vypáleny plamenem, který způsobí zuhelnatění povrchové vrstvy dřeva, při kterém se škrob mění na cukr a ten karamelizuje, odtud pochází nasládlá chuť, vanilinové aroma a především barva bourbonu. Samotný bourbon je po destilaci bezbarvý. Hloubka vypalování se různých palírnách liší (existují 4 stupně vypálení).

Americké whisky se vyrábějí jak v podobě Single malt tak i blended a jsou zpravidla označovány místeem kde byly vyrobeny, respektive místem příslužné palírny s přesným označením původu a druhu.

  • Míchaná whiskey - jejímž základem je jakákolv straight whiskey (tedy i bourbon) a tvoří minimálně 20% směsi, ostatní může být čistý neutrální obilný líh, eventuelně ochucující a barvící složky.
  • Light Whiskey - poprvé byla vypálena v roce 1968, obilí se v ní mísí libovolně a je pálena s vysokým obsahem alkoholu. Po zrání v jakýchkoliv sudech se smíchá s aromatickými substancemi a barvivy a tak velmi vzdáleně připomíná whiskey. Dnes ji v malém množství pálí jenom Barton Distillery.
  • Blended Bourbon - míchaný bourbon, který musí obsahovat minimálně 51% bourbonu, zbytek může být neutrální líh.
Cena od - do
Řadit dle: názvu ceny
Benjamin Prichard´s „ Single malt ” Tennessee single malt whisky 40% vol.    0.70 l

Benjamin Prichard´s „ Single malt ” Tennessee single malt whisky 40% vol. 0.70 l

Degustace: tato whisky probouzí smysly, jako první přitahuje pozornost s bohatou měděné barvy, po ...

1 527,27 Kč
1 848,00 Kč s DPH
 
  
Bib & Tucker aged 6 years american bourbon whiskey by 35 Maple Street Spirits 46% vol.  0.70 l

Bib & Tucker aged 6 years american bourbon whiskey by 35 Maple Street Spirits 46% vol. 0.70 l

Bourbon vyzrávaný po dobu nejméně šesti let, Bib & Tucker je vyroben z mashbill 70% kukuřice, 26% ...

1 651,24 Kč
1 998,00 Kč s DPH
 
  
Bird Dog Kentucky bourbon whiskey 40% vol.  0.70 l

Bird Dog Kentucky bourbon whiskey 40% vol. 0.70 l

1 072,73 Kč
1 298,00 Kč s DPH
 
  
Cabin Fever maple flavored whisky of New England 40% vol.   1.00 l

Cabin Fever maple flavored whisky of New England 40% vol. 1.00 l

Ochucené whisky z palírny CabinnFever - infuze žitné whisky s tmavě zbarveným javorovým nektarem. Vy...

907,44 Kč
1 098,00 Kč s DPH
 
Clyde May´s „ Conecuh Ridg ” Alabamas whiskey 42.5% vol.    0.70 l

Clyde May´s „ Conecuh Ridg ” Alabamas whiskey 42.5% vol. 0.70 l

Clyde May byl farmář a z druhé světové války veterán, který se rozhodl, že by měl doplnit svůj pří...

1 651,24 Kč
1 998,00 Kč s DPH
 
  
Copper Fox „ Rye barrel pack ” American rye spirits by Wasmund´s 62% vol.   2x0.70 l

Copper Fox „ Rye barrel pack ” American rye spirits by Wasmund´s 62% vol. 2x0.70 l

Všichni víme, že každý má tajnou touhu mít vlastní soudek whisky . No, díky skvělému nápadu Copper...

4 047,93 Kč
4 898,00 Kč s DPH
 
  
Corsair „ Oatrager ” smal batch American single malt whiskey 50% vol.    0.70 l

Corsair „ Oatrager ” smal batch American single malt whiskey 50% vol. 0.70 l

Jak již název napovídá Corsair Rage whisky jejiž základ je ovesný slad. To je kaší s aromatickým Kaf...

1 899,17 Kč
2 298,00 Kč s DPH
 
  
Corsair „ Quinoa ” smal batch American single malt whiskey 46% vol.   0.70 l

Corsair „ Quinoa ” smal batch American single malt whiskey 46% vol. 0.70 l

Je vyrobena v USA z kombinace červených a bílých quinoa zrn a sladového ječmene. Quinoa dodává whisk...

1 899,17 Kč
2 298,00 Kč s DPH
 
  
Corsair „ Ryemageddon ” smal batch American single malt whiskey 46% vol.    0.70 l

Corsair „ Ryemageddon ” smal batch American single malt whiskey 46% vol. 0.70 l

Vyrobeno z 80% žita, přičemž zbytek tvoří směs čokoládového sladu, sladového žita a červvené pšeni...

1 758,68 Kč
2 128,00 Kč s DPH
 
  
Corsair „ Triple smoke ” smal batch American single malt whiskey 40% vol.    0.70 l

Corsair „ Triple smoke ” smal batch American single malt whiskey 40% vol. 0.70 l

Tři frakce sladového ječmene, z nichž každá je sušená ( uzená ) jiným palivem - třešňové dřevo, ra...

1 733,88 Kč
2 097,99 Kč s DPH
 
  
E.H.Taylor „ Single barrel ” Kentucky Straight Bourbon whiskey 50% vol.    0.70l

E.H.Taylor „ Single barrel ” Kentucky Straight Bourbon whiskey 50% vol. 0.70l

Plukovník Edmund Haynes Taylor, Jr. je široce považován za jeden z zakladatelů bourbon průmyslu, b...

3 576,86 Kč
4 328,00 Kč s DPH
 
  
Eagle Rare „ Single barrel ” aged 10 years bourbon whiskey 45% vol.    0.70 l

Eagle Rare „ Single barrel ” aged 10 years bourbon whiskey 45% vol. 0.70 l

Eagle Rare 10 letá single barrel whisky 0, 7 l. Eagle Rare single barrel bourbon whisky je nerušeně ...

1 130,58 Kč
1 368,00 Kč s DPH
 
  
Eagle Rare „ Single barrel ” aged 17 years bourbon whiskey 45% vol.    0.70 l

Eagle Rare „ Single barrel ” aged 17 years bourbon whiskey 45% vol. 0.70 l

Neskutečně hladký a propracovaný, elegantní bourbon. Jen ti nejlepší duch jsou schopny odolat stárn...

3 717,36 Kč
4 498,01 Kč s DPH
 
Hancock „ President´s reserve ” single barrel bourbon whiskey 44% vol.    0.70 l

Hancock „ President´s reserve ” single barrel bourbon whiskey 44% vol. 0.70 l

Hancock´s je označován jako Kentucky Sour Mash Bourbon Whiskey vyráběný v palírně Buffalo Trace v Ke...

1 733,88 Kč
2 097,99 Kč s DPH
 
  
Hogs 3 Kentucky straight bourbon whisky 40% vol.  0.70 l

Hogs 3 Kentucky straight bourbon whisky 40% vol. 0.70 l

Americká whiskey je nejčastěji destilovaná z kukuřice. Bourbon je americká whisky pocházející ze stá...

328,93 Kč
398,01 Kč s DPH
 
  
Zobrazeno 15 položek z 50.
 
Sdílet odkaz
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru