Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Franciacorta

tdsvbznuiŠpičkový sekt Franciacorta a „pekelné“ víno z Valtelliny jsou hlavními trumfy italského regionu Lombardia, z provincie Brescia se statusem DOCG vyrobeného výhradně z hroznů vypěstovaných v rámci hranic stejnojmenného území Franciacorta, regionu nacházejícího se na kopcích mezi jižním břehem jezera Iseo a městem Brescia. Vínu byl původně přiznán status DOC v roce 1967, označení bylo přiděleno včetně bílých a červených tichých vín. Od roku 1995 je šumivé víno povýšeno do klasifikace DOCG, zvýšení bohužel zatímvztahuje výhradně na šumivá vína v této oblasti.

Výroba vína v této oblasti Itálie má dávnou tradici, s odkazem na Virgila a Plinia staršího, podle dokumentovaných událostí v městské knihovně města Brescia je lahodné víno z oblasti " Franciacorta " zmiňováno již v roce 1277, a idea aby víno neslo název Franciacorta je zmiňován od roku 1957, kdy vzniklo ve vinařství pana Guido Berlucchiho bílé víno s názvem Pinot di Franciacorta. Ambiciózní mladý vinař Franco Ziliani pracovat pro Berlucchi, a byl pověřen pokračovat ambici výroby jemných šumivých vín, a v roce 1961 se nechal vyrobit prvních 3000 lahví šumivého vína, také prodával pod tradičním názvem Pinot di Franciacorta. Okamžitý zájem o toto víno vedl k ideím pokračovat a následující ročník již nabídl produkci 20.000 lahví, a dále pak byla roční výroba tohoto vína 100.000 lahví. Krátce na to byl regionu udělen status DOC. V roce 1967 bylo registrovaných 11 výrobců šumivého Franciacorta, Berlucchi představoval již v té době více než 80% produkce. Franciacorta se stala prvním DOC určujícím pro Italské vinařství, že jeho šumivá vína musí být vyrobeny výhradně metodou Classico . V roce 1990 byla založena Consorzio per la Tutela del Franciacorta, společnost intenzivně podněcuje kódy samoregulace s postupným snižováním výnosů a eliminace použití odrůdy Pinot Grigio. Od 1. srpna 2003, se Franciacorta stala jediným italským vínem kde výrobce není povineno uvádět zkratku DOCG v rámci pojmenování na etiketě, obdobně jako u Champagne jnení na etiketách uváděno AOC. Od roku 1996 do roku 2006, prodeje šumivých vín Franciacorta vzrostly z 2,9 milionu na 6,7 ​​milionu lahví. Podle Toma Stevensona, je oblast Franciacorta nejkompaktnější vinařská oblast s výrobou prvotřídního šumivého vína v Itálii.

rsbtznudmiHrozny pro vína Franciacorta jsou pěstovány na přísně vymezených vinicích, v obcích Adro, Capriolo, Cazzago San Martino, Cellatica, Coccaglio, Cologne, Corte Franca, Erbusco, Gussago, Iseo, Monticelli Brusati, Ome, Paderno Franciacorta, Paratico, Passirano, Provaglio d'Iseo, Rodengo Saiano, Rovato a Brescia, s půdními podmínkami bohatými na minerály, silikátové štěrky a písčité morainal půdy, které pokrývají vápencové skalní podloží.
Vinice zahrnují 2,200 hektarů (5.400 akrů) a zastoupení povolených odrůd jsou 85% Chardonnay, 10% Pinot Nero a 5% Pinot Bianco.

sstrvbuRozeznáváme čtyři základní typy :

  • Non Vintage Franciacorta (NV), nemůže být prodávána, minimálně 25 měsíců po sklizni, z toho 18 měsíců, musí být v kontaktu s kvasinkami v láhvi ( ve srovnání s 15 měsíců v případě Champagne).
  • Franciacorta Vintage nebo Millesimato nesmí být prodávány až do nejméně 37 měsíců po sklizni, z toho 30 měsíců musí být v kontaktu s kvasnicemi (podobně jako Champagne).
  • Franciacorta rosé musí obsahovat nejméně 15% Pinot Nero, a může být vyrobeny smícháním červené víno.
  • Franciacorta Satèn musí být podle klasické vinařské terminologie Blanc de Blancs, tedy vyrobené pouze s využitím hroznů bílých odrůd vinné révy Chardonnay nebo Pinot Bianco. Tlak v lahvi je snížený pouze na 4,5 atmosfér , namísto 6 atm. u ostatních druhů.

Označení šumivých vín Franciacorta je obdobné pro označení jiných šumivých vín, příp. Champagne :

  • Pas dosé, Dosage zero, Pas opere případně Nature - maximálně 2 g / l zbytkového cukru;
  • Extra brut maximálně 6 g / l
  • Brut maximálně 15 g / l
  • Extra dry v rozmezí 12-20 g / l
  • Sec v rozmezí 17-35 g / l
  • Demi-sec v rozmezí 33-50 g / l

wAETRVSBZNUMIJestliže Valtellina Superiore na své širší objevení teprve čeká, lombardský sekt se jménem FranciacortaDOCG získal sebevědomí a respekt expertů již před mnoha lety. Jeho vyznavači nepochybují o tom, že je to nejen nejlepší sekt Itálie, ale hned po Champagne také druhý nejlepší na světě. Franciacorta se vyrábí výhradně klasickou šampaňskou metodou a podobně jako v tomto regionu představují hlavní zdroj surovin pro její výrobu odrůdy Chardonnay a Pinot Noir. Na vzestupu jsou také suchá vína z této podoblasti, která nesou název Terre di Franciacorta DOC a nabývají bílé i červené podoby ( prosím nezaměňovat se šumivými víny) . Vždy vznikají z několika odrůd a v cuvée se tak setkávají  světoběžníci Cabernet a Merlot spolu s místním Nebbiolem, Barberou a dalšími. Spojení neobvyklé, ale rozhodně ne špatné. 

kompletní nabídku šumivých vín Franciacorta naleznete zde ...

Nebyly nalezeny žádné položky.
 
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru