Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Arianna Occhipinti

lvtwbegcreO víně nic nevěděla, ale byl to fantastický zážitek. Potkala spoustu lidí a byla k tomu okamžitě přitažena. Rozhodla se to studovat, a když byla na vysoké škole, začala se učit více o zemědělských a enologických postupech, které ji nakonec dovedly k zájmu o přírodní vinařství. Takže znovu, začala v roce 2004 jen s 1 hektarem. Nyní pracuje s 12 hektary Frappato a Nero D' Avola. V roce 2009 vysadila vinici bílého, které jsou Albanello a Muscat. Toto jsou všechno hrozny z regionu Sicílie, zejména Albanello, které se opravdu už moc nevyrábí. Farma je ekologickým zemědělstvím a je certifikovaná. Ráda vyrábí víno, a ráda vyrábí vínov kraji odkud pochází. Její vinařský terroir je svěží oblast v jihovýchodní Sicílii, mezi horami a mořem. Plný svěžích čerstvých větrů z hor, a je pro ni důležité toto zachytit ve víně. Výsledek je svěží a elegantní, s pěknou kyselinkou. Výroba vína ji spojuje s její vlastí a nechává ji se spojit s jejímy kořeny. Jak říká ... Je to úžasná práce, a já jsem velmi šťastná.

Vlastní 10 hektarů, 2 ha 55 let staré révy si pronajímá. Její rodiče si koupili venkovský dům, když byla na vysoké škole, a k majetku patřil hektar vinné révy. První rok si to od nich pronajala; vinice byla opuštěná, což bylo opravdu dobré, protože za a) nikdy nebyla vystavena chemickým látkám a za b) musela ji upravit do dobrého stavu, což ji hodně naučilo. Vyrobila prvních 2000 lahví Frappato a 2000 lahví Nero D'Avola. Poté, postupně osazovala kolem prvního hektaru: těch 10 ha jsou všechny na jednom místě a ty 2 ha staré révy jsou vzdálené 500 metrů od farmy.

svtjrvktkvkNikdy nepracovala s chemikáliemi. Měla štěstí, protože na samém začátku své cesty byla obklopena přírodními vinaři. Byla tak rozhodnutá, a dokonce se kvůli tomu dostávala do sporů se svými učiteli na univerzitě. Chtěli ji naučit recept, jak vyrobit víno, ale díky mnoha vnějším vlivům věděla, že to není způsob, jakým by chtěla pracovat. Pracovala čistě přírodně od prvního ročníku. Na začátku se trochu bála, protože všechno, co chtěla udělat, si vymyslela ve své mysli, ale byla to všechno teorie a žádná praxe. Vyrobila svůj první ročník, když jí bylo 21, měla pouze knižní znalosti, ale skutečné vzdělání bylo ve vinicích. Poprvé když prořezávala, zeptala se dvou místních obyvatel o pomoc. Začali v různých řadách a po 50 metrech, se jeden z nich na ni podíval a řekl: "Ari ty si fotíš vinici! Musíš se dát do práce!" Mluvili o tom, jak to budu chtít mít co nejdříve za sebou, aby se dostala zpět do města, a že jejich syn opustil zemi rok předtím. Ale už tehdy věděla, že chce zůstat a vyrábět vína z tohoto místa. Chce být příkladem pro mladé lidi, kteří opouštějí Sicílii s vidinou hledání něčeho lepšího a důležitějšího, než je země. Chce jim ukázat význam tradice a krásu být připojen ke smyslu místa.

Má organický certifikát, ale nedává ho na své etikety, protože má pocit, že pravidla ekologické certifikace jsou poněkud spletitá. Na Sicílii, je snadné pracovat přirozeně díky počasí, konkrétně větru. Používá ve vinicích měď a síru. Nechává růst trávu. V zimě půdu neobhospodařuje a dělá tak jen dvakrát ročně, a to vždy v létě. Co se týče sklepa, tou nejdůležitější věcí je mít co nejvyšší kvalitu hroznů, které do něj přicházejí. Máte-li dobré hrozny, je práce ve sklepě snadná. Vše, co děláte, je že sledujete vývoj vína. K započetí kvašení je pro ni velmi důležité používat přírodní kvasinky z hroznů, protože se jedná o hroznové vyjádření samovolné. Pokud opravdu potřebuje, přidá při stáčení trošku síry, ale nikdy předtím. Samozřejmě každý výrobce bude mít svůj vlastní výklad vín, která vyrábí. Ona provádí dlouhé macerace: 1 měsíc pro SP 68 a červené, 10 dní pro bílé. Během kvašení dělá hodně narážení, nechá to vyluhovat ještě několik dní a pak lisuje. Některá vína zrají ve velkých a starých slovinských sudech, které si koupila z Piemontu. Měla je již od začátku. Zbytek zůstává v nerezové oceli.

Projekt Tami byl nápad, který ji napadl před několika lety, kdy cílem bylo dokázat, že je možné na Sicílii vyrábět dobré, jednoduché, přírodní víno . Tami je něco, co začala s několika přáteli, kteří vlastní několik vinic v Contrada, okres v blízkosti její farmy. Před třemi lety se dohodli, že by převedli jejich vinice na ekologické vinohradnictví. V roce 2009 udělali první "vše-hroznovou" vinifikaci. Cílem bylo, vzít dobré hrozny a vytvořit jednoduché, každo-denní víno. K dispozici je bílé, a dvě červené. Vinice jsou asi 10 let staré. Víno je vyrobeno s krátkou macerací (1 týden) a pak šest měsíců v nerezové oceli. Filtrují ho, protože je to velmi mladé víno. Velkou součástí tohoto projektu je také dát mladým lidem příležitost vyzkoušet si jednoduché, ale vynikající víno, něco, co jim může představit potěšení z vína.

jhtdctcVyrábí tedy ryze přírodní víno, ale je to pojem, se kterým začíná být méně a méně spokojená, protože jeho důsledky jsou velmi komplikované. Opravdu chce zdůraznit, že jejím hlavním cílem je vyrábět dobré víno, které odráží, odkud pochází, a je to pro ni jediný způsob, jak to úspěšně udělat, je, aby se víno vyrábělo přirozeně. Když poprvé začala, lidé teprve začínali mluvit o přírodních vínech. Bylo pro ni velmi důležité přemýšlet o všech těchto otázkách, a v těch prvních letech k tomu určitě měla více militantní postoj. Tvorba přírodního vína byla poslání, něco, co stojí za to bojovat. Teď, když trochu povyrostla, posláním je výroba vína nezastírající terroir. Musíte respektovat vinice a přírodu obecně. Když se ráno probudí, chce se cítit svobodně. Výroba tohoto vína je její příležitostí cítit se svobodně. Takže znovu, jejím cílem není jen vyrábět přírodní víno, pracovat tímto způsobem je proces, jak vyrobit dobré víno.

Dominantní část jejího exportu končí v USA, kde právě teď považuji přírodní víno za tu správnou cestu. Cítí se dobře s lidmi, kteří tam pijí víno. Má pocit, že je tam opravdu dobrý výklad přírodního vína. Je to jednoduché: lidé pijí víno, a když jim chutná, koupí si ho. Ve většině jiných míst, je myšlenka přírodního vína obtížná, protože lidé příliš přemýšlí; ve Spojených státech, jsou lidé více otevřeni novým zkušenostem a nebojí se ochutnat něco nového. Itálie a Francie jsou dvě země s největší produkcí vína na světě, takže se cítí, že mají nejvíce "znalosti" o víně. Přesto vždy následují tržní trendy. Přírodní víno je právě teď v módě, ale také lidé skutečně v tyto vína věří: pijí je, protože jim chutná, ne jen proto, že se jedná o trendová vína. Rozdílem ve Spojených státech je to, že lidé mají méně předsudků o tom, jak by se mělo víno vyrábět, a reagují na to, co jim chutná, spíše než na to, co je trendy. Příliš rozjímáme: měli bychom více pít a méně mluvit! SP - 68 révy jsou 8-15 let staré. Révy Frappato jsou 50 let staré a Nero D' Avola jsou 45 let staré. Arianna preferuje systém upevňování Guyot, zejména pro Frappato, protože první pupeny mají tendenci neprodukovat hrozny, když jsou upevňovány v Albarello. Tráva volně roste mezi každým řádkem, a pro SP – 68 vinice Ari zasadila fava fazole v každém druhém řádku. Záměrem je vytvořit biologickou rozmanitost a stimulovat svtwsiupůdu v jednom řádku, zatímco druhý má "rok volno". Také ke svázání révy používá papírovou pásku, na rozdíl od plastové, tímto způsobem se vyhýbá tomu, že by plast spadl a znečistil půdu. V prosinci roku 2013, se splnil Ariannin celoživotní sen, když si koupila La Bomborieri, 23ha farmu na úplné samotě. Celá oblast byla po dobu 15 let certifikovaná jako ekologická a skládá se z 11 hektarů obilovin, pomerančovníků a kravských stájí (zatím žádné nemá, ale plánuje je mít). Také je zde 7 hektarů osmnáctileté révy (Frappato a Nero D' Avola) na směsi křídy, jílu a červených písků. Vinice jsou vybaveny zavlažovacím systémem, který Arianna nemá v úmyslu používat, a který, až bude mít volný čas, eventuálně odstraní. Nyní tyto hrozny půjdou do SP-68. Dům, který byl součástí farmy, potřebuje zásadní rekonstrukci, ale nakonec se stane místem jejího trvalého pobytu. Francesco, který vlastní Tami, je také architekt, v areálu navrhne a postaví nový sklep. Překvapující rozličná skutečnost: Frappato má ve skutečnosti silnější slupku než Nero D' Avola, což by si málo kdo pomyslel. Vzhledem k tomu, že je to chudá část Sicílie (což sama o sobě je jednou z nejchudších částí Itálie), se zemědělci vždy snaží pěstovat jakékoli plodiny, které jim vynesou nejvíce peněz. Pro většinu, nemají hrozny téměř žádnou cenu; v roce 2009 se to dostalo tak daleko, že někteří z Arianných přátel museli zlikvidovat celou svoji sklizeň, bez získání jediného penny. Místo toho se s nimi rozhodla spojit a hrozny vinifikovat, což nakonec vedlo k vinařskému projektu Tami. Jediný důvod, proč je Arianna jedním z mála nájemců se starou Frappato révou je, že většina zemědělců svou révu v průběhu let vytrhala.

oficiální stránky vinařství : www.agricolaocchipinti.it

Cena od - do
Řadit dle: názvu ceny
Sicilia Nero d´Avola „ Passo Nero ” Igt 2010 azienda Arianna Occhipinti     0.50 l

Sicilia Nero d´Avola „ Passo Nero ” Igt 2010 azienda Arianna Occhipinti 0.50 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Nero d´Avola vypěstovaných na slunných v...

890,91 Kč
1 078,00 Kč s DPH
 
  
Sicilia Nero d´Avola „ Siccagno ” Igt 2013 azienda Arianna Occhipinti     0.75 l

Sicilia Nero d´Avola „ Siccagno ” Igt 2013 azienda Arianna Occhipinti 0.75 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Nero d´Avola vypěstovaných na slunných v...

717,36 Kč
868,01 Kč s DPH
 
  
Sicilia rosso „ Grotte Alte Cerasuolo di Vittoria ” Igt 2012 azienda Arianna Occhipinti     0.75 l

Sicilia rosso „ Grotte Alte Cerasuolo di Vittoria ” Igt 2012 azienda Arianna Occhipinti 0.75 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 50% Nero d´Avola a 50% Frappato vypěstovaných...

1 213,22 Kč
1 468,00 Kč s DPH
 
  
Sicilia rosso „ il Frappato ” Igt 2014 azienda Arianna Occhipinti     0.75 l

Sicilia rosso „ il Frappato ” Igt 2014 azienda Arianna Occhipinti 0.75 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Frappato di Vittoria vypěstovaných na slunnýc...

800,00 Kč
968,00 Kč s DPH
 
  
Terre Siciliane bianco „ SP68 ” Igt 2015 azienda Arianna Occhipinti     0.75 l

Terre Siciliane bianco „ SP68 ” Igt 2015 azienda Arianna Occhipinti 0.75 l

Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 50% Albanello a 50% Moscato d´Alessandria vypěst...

494,21 Kč
597,99 Kč s DPH
 
  
Terre Siciliane rosso „ SP68 ” Igt 2015 azienda Arianna Occhipinti     0.75 l

Terre Siciliane rosso „ SP68 ” Igt 2015 azienda Arianna Occhipinti 0.75 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 30% Nero d´Avola a 70% Frappato vypěstovaných...

494,21 Kč
597,99 Kč s DPH
 
  
 
Sdílet odkaz
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru