Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Itálie

V Itálii se pěstují různé duhy oliv s širokou škálou charakteristických vlastností již od 6. století před naším letopočtem. Díky odrůdové variabilitě a historickým znalostem pěstování oliv jsou v této zemi velmi unikátní podmínky pro výrobu vynikajících olivových olejů.

Mohlo by se zdát, že všechny olivové oleje jsou si podobné, ale je spousta faktorů, díky kterým mohou vznikat výjimečné, chuťově velmi různorodé a nezaměnitelné oleje. Prvním z důležitých faktorů je druh olivovníku, který ovlivňuje barvu a chuťové vlastnosti oleje. Druhým je tzv. terroir - obdobně jako u vína - plody olivovníku ve své chuti a vůni výrazně odrážejí charakteristiky půdy, oblasti a klimatu, kde olivový stom roste. Třetím, neméně důležitým faktorem je pak postup při zpracování oliv

Na severu Itálie se z odrůdy Taggiasca produkuje lehký, jemný olej s delikátním mandlovým nádechem, odrůdy Cassaliva, Moraiolo a Leccino nabízejí potenciál silnějších olejů s ovocnější příchutí. Centrální Itálie je známa svými silně kořeněnými a bylinnými oleji, lisovanými z odrůdy Fantoio a již zmiňované Moraiolo.
Na jihu Itálie najdeme především odrůdy Gentile di Chieti, Cima di Bitonto, Ottobractica nebo Nocellara, zdejší oleje bývají silné, s oříškovou dochutí.

Nebyly nalezeny žádné položky.
 
Vaše příspěvky
Dominick
Really when someone doesn't be aware of after that its up to other viewers that they will assist, so here it happens. casino en ligne fiable Pl...

Dotty
What's up, after reading this remarkable article i am as well glad to share my familiarity here with colleagues. casino en ligne This site certa...

Brandie
Good article! We will be linking to this great post on our website. Keep up the good writing. casino en ligne I'm really impressed together with...

  Nahoru