Kuba vešla ve známost jako "Ostrov rumů" díky kombinaci světoznámé cukrové třtiny ( kterou jako první dovezl na ostrov roku 1493 Kryštof Kolumbus ), příznivého karibského klimatu, úrodné půdy a unikátního know-how kubánských "Maestros Roneros" (mistrů výroby rumu). Námořníci, bukanýři a místní obyvatelé s oblibou používali místní výjimečnou cukrovou třtinu k výrobě fermentovaného nektaru a nápoje jménem " tafia " ( raný předchůdce rumu ).
V 19. století se kvalita významně zvýšila díky zavedení měděných destilačních přístrojů a díky prvním pokusům o zrání rumu. Za to můžeme děkovat muži jménem Pedro Diago, který je dnes znám jako otec kubánského rumu. Byl to on, kdo přišel s nápadem ukládat "ohnivou vodu" či pálenku do nádob, které zakopával pod zem. Druhá polovina 19. století byla svědkem výroby světlejšího a kultivovanějšího rumu, který je znám jako " Ron Superior ".
Tento rum byl vyvinut na přání Španělské koruny, která chtěla delikátnější rum, jenž by " uspokojil královský dvůr a ostatní evropské elity ". Druh rumu El Ron Superior je otcem dnešního kubánského rumu: lehký, jemný, delikátní, svěží a výjimečný jak samotný tak jako součást koktejlů. Jeho popularita byla tak závratná, že roku 1860 již bylo na Kubě více než 1000 lihovarů.
Kuba se nachází na severu karibské oblasti jižně od východní části USA, v místech, kde se stýkají vody Karibského moře, Mexického zálivu a Atlantického oceánu. Jméno Kuba pochází z domorodého cubanacán, což znamená centrální místo. Kuba byla objevena již při první cestě Kryštofa Kolumba dne 28.10. 1492. V roce 1511 Diego Velázquez de Cuéllar založil první španělské osídlení v Baracoa, Havana následovala v roce1515. Z Kuby pochází mnoho slavných rumů. Mají zde původ např. značky Matusalem, Havana, Bacardi a Santiago de Cuba. Říká se, že ve dnech koloniální slávy zde bylo přes 1000 palíren. Kubánský rum ale trpěl nízkou kvalitou, a proto se španělská vláda rozhodla podpořit pokrok k vyšší kvalitě rumu. Toto využil i Don Facundo Bacardi Masso, který se přistěhoval ze Španělska na Kubu do města Santiago de Cuba v r. 1843. Jeho experimenty s destilačními technikami, filtrování uhlím a kultivování speciálních druhů kvasnic pomohly vyrobit jemnější a hladší rum, který byl následně ještě vylepšován zráním v sudech z amerického dubu. Don Facundo založil společnost Bacardi y Compaňia v roce 1862. Dnes je proslavena po celém světě zejména výrobou lehčích rumů. Pro zajímavost: Kubu proslavil také slavný milovník rumu Ernest Hemingway. Měl rád rum čistý a také v podobě koktailů mojito nebo daiquiri.
Vytvořené s cílem nabídnout další možnost volby mezi tradiční Silver Dry a Carta Blanca. Jejich zpra...
Od roku 1878 José Cárdenas Arechabala v Havaně vyráběl různé rumy, mimo jiné značky ""Arecha"" a ""...
Nejoblíbenější kategorie kubánského rumu. Ideální těšit hladké a jako základ pro koktejly nejdůležit...
Intenzivní zlatou barvou, s náznakem vanilky od věku sudů, a vůně získané zemědělské dosáhnout z c...
Unikátní nenapodobitelný. Pokud se produkují velmi omezené množství, je rum exkluzivní k nejzkušeně...
Black Tears je směs kubánského rumu plná emocí a exotického koření, včetně padlí, kávy a kakaa. Vy...
Další z nezávislých plnění rumů pod jednotným brandem Cane Island single estate, každý z těchto rum...
Luxusní 12.letý kubánský rum určený pro opravdové znalce.
Luxusní kubánský rum určený pro opravdové znalce. Právem byl oceněn jako nejlepší 7.letý rum na Hava...
Svěží a lehký. Ron Blanco zraje po dobu nejméně 1, 5 roku v dubových sudech a tím dosahuje své jedin...
""Oro Ligero"" znamená ""zlaté světlo"". Výraz, který správně popisuje zlatou barvu rumu, který zr...
Zrání probíhá nejméně 11 let za účelem dosažení ideální vyváženosti aroma dřeva a delikátních ovocný...
Conde de Cuba je titul, který dal král Španělska v roce 1832 Jeho Excelence Sr. Francisco Vives y P...
Conde de Cuba Anejo je výjimečný rum s jedinečným a poměrně složitým systémem dozrávání s použitím v...
Rum z Dominikánské republiky je zralý dvakrát v dubových sudech, nejprve po dobu 5 let v Dominikáns...