Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Naše dezertní vína

Dezertní víno obsahuje vyšší podíl cukru či alkoholu. Cukr i alkohol může být uměle zvyšován během výroby.Význam termínu dezertní víno se postupně mění a jeho výklad není striktně vymezen.

V osmdesátých letech se sladká vína dělila do následujících čtyř skupin :

  • přírodní sladká
  • dezertní (přislazovaná cukrem)
  • dezertní kořeněná (vermuty)
  • dezertní likérová

Současný Vinařský zákon hovoří o vínech likérových a aromatizovaných, ale dezertní vína nespecifikuje. Jelikož je i v zahraničí užívání tohoto pojmu jistým způsobem roztříštěno, chápe se dnes jako dezertní každé víno s vyšším obsahem cukru (i přírodního) a obvykle vyšším obsahem alkoholu (což ale není podmínkou).

V Anglii se takto označují všechna sladká vína, která jsou servírovaná zároveň s pokrmem s výjimkou bílých vín fortifikovaných, která se servírují před jídlem. Ve Spojených státech jsou jako dezertní označována vína s obsahem alkoholu nad 14%, zatímco v Německu se obsah alkoholu nezohledňuje.

U nás za dezertní vína můžeme považovat :

  • Výběry z cibéb vyrobena z přezrálých či botrytických cibéb
  • Slámová vína vyrobena z vysušovaných bobulí
  • Ledová vína vyráběná z přirozeně zmrzlých bobulí
  • Botrytické sběry - vína s obsahem bobulí napadených botrytidou
  • Fortifikovaná vína - vína s přidaným alkoholem
  • Likérová vína
  • Aromatizovaná vína

    U nás se vyrábějí bílá a červená dezertní vína s obsahem alkoholu od 15 do 20 obj. %. Cukru mají mít ne méně než 50 gramů na litr. Vyrábějí se z vhodných přírodních vín přídavkem čistého lihu pro dosažení potřebného alkoholu a přídavkem potřebného množství zahuštěného révového moštu k dosažení potřebného obsahu cukru. Dezertní vína se musejí nechat po vyrobení ležet v klidu, aby se přidaný cukr i alkohol s vínem zharmonizoval a vynikly hlavně vlastnosti vína použitého k výrobě.

Likérová vína

Zdánlivě nesrozumitelný výraz „fortifikovaný“ má výstižný český ekvivalent „dolihovaný“, jenž leccos napoví o charakteru vín s tímto přídavným jménem v názvu. Fortifikovaná neboli dolihovaná vína jsou taková, do kterých se buď před, během nebo po kvašení přidává alkohol. Do této kategorie spadá každé víno s přídavkem alkoholu, ať už je suché, či sladké, červené i bílé, a to bez ohledu na rozdíly ve vinifikaci. Zatímco běžná tichá vína obsahují 8,5–15 % obj. alkoholu, dolihovaná vína 16–24 %. K n...Více informací

Ledová vína

Nejstarší dochované záznamy o výrobě ledového vína pochází z roku 1794 z oblasti Franconia, kdy k jeho výrobě zřejmě přispěl nenadálý mráz. K většímu rozšíření výroby ledových vín došlo v průběhu 20. století, kdy se začalo vyrábět ve většině severských vinařských států. Mezi nejznámější výrobce patří kromě našich zemí zejména Německo, Švýcarsko, Rakousko, Slovinsko a od roku 1983 i Kanada.U nás se s výrobou ledových vín začalo v druhé polovině devadesátých let 20. století, mezi přívlastková vína...Více informací

Slámová vína

Slámové víno patří mezi přívlastková vína, k jehož výrobě jsou použity hrozny, z nichž se odpařila část vody. Pro slámová vína je typický vysoký zbytek přírodního cukru, obvykle nižší obsah alkoholu a vysoká extraktivnost. Náročnost a rizikovost výroby se odráží ve výsledné ceně slámových vín.První dochované záznamy (staré minimálně 2800 let) popisující výrobu vína přirozeným vysoušením hroznů pocházejí z Kypru. Hrozny sklizené na sopečných vinicích byly sušeny na slunci a z takto získaných cibé...Více informací

Výběry z bobulí a cibéb

Více informací
 
 
Vaše příspěvky
Robt
Onlyfans Pornstars Tools To Help You Manage Your Daily Lifethe One Onlyfans Pornstars Trick That Every Person Should Learn Onlyfans Pornstars

Justin
5 Clarifications On Only Fans Pornstars video

NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

  Nahoru