Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Barolo

rrrItalsky „piemonte“ znamená „na úpatí hor“. Alpy téměř zcela obklopují tuto hornatou vinařskou oblast, jednu z nejznámějších v Itálii, a vlast dvou vynikajících červených vín, Barola a Barbaresca. 

Vinařství se v Piemontu rozvíjí již od dob Etrusků, ale svůj věhlas region získal až v 19. století. Od té doby prošel obdobím úpadku i znovuzrození. Celosvětovou proslulost začal získávat na konci 60. let 20. století, kdy piemontská vína byla znovu objevena milovníky vína, kteří dokázali ocenit jejich mimořádnou kvalitu a potenciál.

Je snad nejznámějším a nejpopulárnějším italským vínem a je prvním vínem z trojice italských hvězd zvané „triple B“. Jeho základem je odrůda Nebbiolo. Pozdě dozrávající odrůda, které dalo jméno prostředí, ve kterém je pěstována. Pahorky Piemontu jsou zejména v podzimních měsících zahaleny mlhou (nebbia), z níž vystupují  řádky vinic jako přízračný příslib vína, které se z jejich bobulí lisuje. Odrůda sice vyžaduje pečlivou práci na vinici a přísnou redukci výnosů, ale odměňuje se vínem, které je označováno jako víno králů. S trochou nadsázky se dá říci, že se jedná o tak výjimečnou odrůdu, že se jí vyhnulo i řádění mšičky révokaze na konci 19. století. Mimo Piemont nedosáhla uspokojivých výsledků.

ssssJihozápadně od města Alba v severoitalském regionu Piemonte se nachází obec Barolo. Vinice pro DOCG Barolo se rozkládají na území 11 obcí – Cherasco, Diano d’Alba, Grinzane Cavour, La Morra, Monforde d’Alba, Novello, Roddi, Verduno, Barolo, Castiglione Falleto a Serralunga d’Alba. Jejich celková rozdloha je přibližně 1 700 ha. Vína z tratí Diano d’Alba, Grinzane Cavour, Castiglione Falleto, Serralunga d’Alba a Monforde d’Alba mívají plnější tělo a jsou dlouhověká, ta naopak z Novello, La Morra, Cherasco, Roddi a Verduno, kde je podloží měkčí, bývají vice aromatická a elegantnější, jemnější v chuti a dříve pitelná. Terroir oblasti je skvěle vyvážen a dokáže vínům vetkat plnost, lahodnost a nezaměnitelný projev. Klima se vyznačuje poměrně tuhými zimami s početnými sněhovými přeháňkami, jaro apodzim jsou proměnlivé a léto pak průměrně teplé se srážkami bouřkového typu, občas i s poměrně silným krupobitím. Vznik podloží spadá do třetihor a začátku čtvrtohor, severní část přesněji do miocénu a oligocénu, jižní do neogénu. Castiglione Falleto a Monforde d’Alba leží na vápenato-písčitých slínech, pro Barolo a La Morra jsou typické modré slíny.

eeeVína s označením Barolo pocházejí z odrůdy Nebbiolo. Ta je bezesporu nejdůležitější odrůdou této části Piemontu. Vyznačuje se velkou morfologickou variabilitou s odlišnými produkčními I vjemovými charakteristikami. Nebbiolo má velký kompaktní hrozen pyramidálního tvaru se středně velkými kulovitými bobulemi, jež mají pevnou slupku. Při dokonalém vyzrání má slupka tmavě fialovou barvu a bobule jsou naplněné šťavnatou dužinou se sladkou, příjemně nainulou chutí. Je to odrůda velmi náročná na pěstování, má nízkou výnosnost a dlouhou dobu vegetace. Daří se jí nejlépe na jižněji položených pozemcích, svědčí jí i kopcovité oblasti, které však musí být dobře prosluněné. Je však citlivá na teplotní výkyvy. Jednotlivé ročníky proto bývají tolik odlišné.

hhhPravidla pro zpracování a zrání jsou přesně stanovena a jejich dodržování je pravidelně kontrolováno. Maximální výtěžnost hroznů smí činit 3 600kg/ha. Doba zrání musí trvat nejméně 3 roky a počítá se od 1.ledna následujícího roku po sklizni. Z toho nejméně 2 roky musí víno strávit v dubových nebo kaštanových sudech. Vinaři používají jak barikové, tak i větší sudy různých objemů. Vína plná, moderního stylu pochází ze sudů barikových a vína klasická a elegantní z velkých sudů. Vína, jež nesou označení Riserva, zrají celkově 5 let, a z toho nejméně 3 roky v dřevěných sudech. Jméno Barolu dala obec, centrum stejnojmenné Docg oblasti, v jejímž okolí se hrozny pro výrobu Barola pěstují. Jedná se o oblast malou, zahrnující pouhých jedenáct vinařských obcí a 1700 hektarů vinic. Nejslavnější  vinice oblasti je Cannubi v Barolu, další špičkové polohy jsou Brunate, Cerequio, Le Rocche a La Serra v La Morra, Bussia a Ginestra z Monforte a Brea v Serralunga d´Alba.

ooooV současné době se na trhu objevují dvě verze Barola. Tradiční, kde je plně zachován charakter dlouhověkého vína, kterému je nutno dát čas i několika desetiletí, aby rozehrálo všechny své nuance. A moderní, kde došlo novými postupy ke zkrácení výroby vína a jeho milovníci nemusí čekat tak dlouhou dobu, aby si jej mohli vychutnat. Na každém pak zůstane, ke kterému táboru se přikloní.

Barolo je jedním z nejvěhlasnějších italských vín: opulentní, tělnaté, bohaté na třísloviny, avšak zároveň delikátně ovocité, elegantně parfémované s finesou jemu vlastní. Je vyrobené z odrůdy Nebbiolo, jehož název je odvozen od slova „nebbia“, což v italštině znamená „mlha“ – údolí v oblasti Piemontu jsou totiž na podzim velmi mlhavá. V sousedních regionech údolí Aosty a v Lombardii je Nebbiolo známé pod synonymy Spanna nebo Chiavennasca. Někteří vinaři regionu rovněž produkují specialitu zvanou Barolo Chinato, což je typ Barola, které maceruje s kůrou chininu ve rmutu, jež mu dodává osobitou nahořklou chuť - amaro.

Cena od - do
Řadit dle: názvu ceny
Barolo 12+1 lahev za jedinou korunu

Barolo 12+1 lahev za jedinou korunu

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy z odrůdy 100% Nebbiolo vypěstovaných na vinicích ita...

0,83 Kč
1,00 Kč s DPH
 
  
Barolo cru „ AeroplanServaj ” Docg 2019 Domenico Clerico    6x0.75 l

Barolo cru „ AeroplanServaj ” Docg 2019 Domenico Clerico 6x0.75 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy z odrůdy 100% Nebbiolo vypěstovaných na vinicích ita...

19 833,10 Kč
23 998,05 Kč s DPH
 
  
Kolekce vybraných vín „ Barolo základní ”      6 x 0.75 l

Kolekce vybraných vín „ Barolo základní ” 6 x 0.75 l

Tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Nebbiolo vypěstovaných na vinicích v italských vinařs...

4 130,58 Kč
4 998,00 Kč s DPH
 
  
 
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru