Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Amarone della Valpolicella

rrrrAmarone della Valpolicella je třešničkou na dortu vinařské zóny Valpolicella regionu Benátska, která leží na sever od Verony. Valpolicella dává vína několika stylů, mladistvá ovocitá, vína zrající v dubových sudech a speciality jako jsou Ripasso, Recioto a Amarone. Vína Amarone se uvádějí na trh až ve čtvrtém roce života. Jsou vyhledávaná po celém světě a jejich produkce se zvyšuje geometrickou řadou (v roce 2000 bylo prodáno 5 milionů lahví, zatímco v roce 2011 činil prodej již 12 milionů). Zejména populární jsou v USA, kde podle sdělení deníku Corriere della Sera je president Obama často podává návštěvám v Bílém domě. Ceny jsou přiměřeně vysoké a odpovídající jejich věhlasu. V posledních letech oblast Valpolicella přitahuje neustále nové a nové vinaře a investory.

Zóna produkce vín zvaná Valpolicella leží v regionu Benátsko (Veneto) mezi Veronou na jihu a pohořím Monti Lessini na severu a táhne se přes několik údolí od jezera Garda na západě, podél řeky Adiže směrem na východ až k hranicím oblasti Soave.Etymologicky je název Valpolicella je odvozen od kombinace latinského a řeckého „vallis polys cellae", jinými slovy „údolí mnoha sklepů", což je zajisté po etymologické stránce velmi zajímavá teorie, o niž se učenci s oblibou opírají. Jisté však je, že révu vinnou v tomto regionu pěstovali již staří Řekové (a byli to možná oni, kdo si oblíbili passito - sladkou variantu vyrobenou ze suchých bobulí a předchůdkyni dnešního stylu Recioto) i Římané. Také v dobách temného středověku zde vinohradnictví a vinařství prosperovalo, dokonce až do takové míry, že ve 14. století bylo 30-40 % veškeré zemědělské půdy osázeno révou vinnou. Tato dlouhá vinařská tradice vedla v druhé polovině 19. století k založení prvních vinařských družstev a v roce 1924 vzniklo Consorzio per la difesa dei vini tipici della Valpolicella (Konsorcium za účelem ochrany typických vín oblasti Valpolicella), které bylo předchůdcem současné asociace Consorzio per la Tutela dei Vini Valpolicella založené v roce 1970.

ssssValpolicella se dělí na dvě části: „Classico“ neboli klasickou, která zahrnuje údolí Marano, Fumane, Negrar a Sant’Ambrogio, a tzv. „generickou“, ležící převážně na východě v údolích Valpantena, Marcellise, Mezzane, Illasi a Tramigna, přičemž označení „Valpolicella Classico“ na etiketě nese přibližně 40 % vín. Pouze autochtonní modré odrůdy jsou povoleny pro výrobu vín Valpolicella. Hlavní tři jsou Corvina Veronese a Corvinone (45 % – 95 %), které dávají vínům tělo a strukturu, a Rondinella (5 % - 30 %), která jim dává aroma a zaoblenost. Další autorizované odrůdy jsou Forsellina, Oseleta, Molinara, Dindarella a celá řada dalších, avšak ty se nepoužívají pro výrobu Amarone. 24. března 2010 byl vínům Amarone a Recioto udělen statut Docg (do této doby nesla pouze označení Doc ) a vínům Valpolicella Ripasso statut Doc, jež byla do roku 2009 označována jako Igt. 

eeeeV celé oblasti Valpolicella je celkem zaregistrováno 19 vinařských obcí, z nichž 5 leží v podoblasti Classico a ostatních 14 je „neklasických". Celková plocha osázená révou vinnou činí 30 tisíc ha, z toho 75 % vinic je vysázeno v kopcovitém terénu, 17 % v údolích a 8 % pochází z městských částí. Je zde celkem 208 vinařství, která svá vína lahvují, 7 družstev, 2643 pěstitelů hroznů pro výrobu vín s označením Valpolicella DOC, 1495 pěstitelů hroznů pro styl Recioto/Amarone a 449 sušáren hroznů (fruttai), které jsou nezbytné pro výrobu dvou posledně jmenovaných stylů vín.

Valpolicella je výhradně červené víno a uvádí se na trh v mnoha stylech, od základního ovocitého, které se může podávat i lehce chlazené jako perfektní doprovod k salátům, pizzám či těstovinám, přes robustnější a kořenitější Superiore a Ripasso, až po unikátní dva styly této oblasti: Recioto a Amarone.

  • Valpolicella Doc  je základní víno této zóny, svěží, snadno pitelné, lehkého až středního těla se svěží kyselinkou (min. 5,0 g/l). Pokud má původ v jedné z pěti obcí, které spadají do podoblasti „Classico", bude tento údaj uveden na etiketě. Víno Valpolicella je živé barvy s granátovým meniskem, ve vůni květnaté, ovocité, s výrazným třešňovým projevem a dotekem hořkých mandlí v dochuti. Minimální obsah alkoholu je 11 % , suchý extrakt 18 g/l.
  • Valpolicella Superiore Doc je označení pro vína s vyšším procentem alkoholu (min. 12 %), vyšším extraktem (20 g/l) a nižším obsahem kyselin. Navíc musí zrát minimálně 12 měsíců ve dřevě i na láhvi, než se uvedou do oběhu, což jim dává kulatější a plnější charakter než mají vína základní třídy.
  • Valpolicella Ripasso Doc je styl, který se vyvinul koncem 20. století. Ripasso (což znamená („repassé" neboli „repasováno"), jehož princip výroby spočívá v tom, že se výlisky z právě stočeného Amarone nebo Reciota (viz níže) přidají do šarže mladé, právě kvasící Valpolicelly a nechají se v ní nějaký čas macerovat. Alternativně se přes matoliny právě vylisovaného Amarone či Reciota přečerpá mladá Valpolicella posledního ročníku, která tím získá na plnosti a koncentrovanosti. Třetí způsob je použití částečně suchých bobulí namísto výlisků, které obsahují méně hořkých tříslovin a více fenolických sloučenin. Minimální obsah alkoholu pro Ripasso je 12,5 %, suchý extrakt 24 g/l (13 % alk. a 26 g/l suchý extrakt pro vína s označením „Superiore").
  • Recioto della Valpolocella Docg - název se buď připisuje starodávnému vínu jménem Retico nebo je odvozeno od slova „recie", což v benátském nářečí Veneto znamená „ucho", podle tvaru dvou malých hrozínků vyčnívajích po obou stranách hlavního hroznu, jejichž bobule mají lepší expozici k slunci a proto se tradičně používají pro vína stylu Recioto, typická pro oblasti Valpolicella a sousední Soave. Hrozny se nejprve suší několik měsíců na lískách buď přímo ve vinici nebo v dobře větraných podkrovních půdách (fruttai), přičemž se jejich objem zmenší a mošt vysokého extraktu získává na koncentrovanosti a komplexnosti. Je známo, že tento styl vína v oblasti Veneto zavedli již staří Řekové. Minimální obsah alkoholu pro Reciotto je 12 %, suchý extrakt 28 g/l a minimální obsah kyselin je 5 g/l.
  • Amarone della Valpolicella Docg - je bezpochyby králem vín tohoto regionu. Odrůdová skladba pro styl Recioto a Valpolicela se liší tím, že k jejich výrobě jsou autorizovány pouze odrůdy Corvina Veronese, Corvinone a Rondinella (od roku 2003 odrůda Molinara již není povolena). Stejně jako u stylu Recioto (viz výše), hrozny určené pro Amarone se nejprve suší za účelem vyšší koncentrovanosti a v lednu až únoru po sklizni proběhne fermentace pomocí speciálního kmene odolných kvasinek, které prokvasí mošt mnohdy až na více než 15 % alkoholu. V nedávné minulosti však místní vinaři nevěděli proč se někdy kvasný proces při výrobě vína Recioto samovolně zastavil a výsledné víno bylo sladké, zatímco mnohdy vykvasilo do sucha a tím vznikl styl Amarone (což je odvozeno od slova „amaro" neboli „hořký"). Přičítali to obvykle původu hroznů a vysvětlovali si tento jev tím, že mošt z hroznů pocházejících z oblasti Classico, zejména z údolí Negrar či Fumane, měl tendenci vykvasit dosucha, zatímco hrozny odjinud vyprodukovaly styl Recioto. Dnes již víme, že styl Amarone se moderními způsoby vinifikace dá vyprodukovat účelově. Vína Amarone jsou vynikající struktury a komplexity, mají dlouhý životní potenciál (mnohdy více než 20 let), úžasnou finesu a eleganci. Minimální obsah alkoholu pro Amarone je stanoven na 14 %, suchý extrakt 28 g/l, přičemž Riserva musí mít 32 g/l, a minimální obsah kyselin je 5 g/l.  

ggggVína Amarone jsou vína, která jsou ve světě vyhledávaná a jejich produkce se zvyšuje geometrickou řadou. Jejich cena je pochopitelně úměrná věhlasu a poměrně vysoká, neboť zvyšující se poptávka vyhání ceny nahoru. Jsou populární zejména v USA (podle deníkuCorriere della Sera je president Obama často podává v Bílém domě) a v poslední době se rozšířila přes Rusko až na Dálný Východ. Není divu, že vinařská zóna Valpolicella přitahuje neustále nové investory, kteří zde vysazují vinice a budují velkolepá vinařství specializovaná především na Amarone.

Víno Amarone della Valpolicella bojuje o svoji identitu. Špičkové červené víno z Veneta je ohroženo svojí popularitou a vysokou poptávkou milovníků vína. Amarone bylo vždy víno, které tvořilo vrchol produkce. Byly pro něj použity pouze ty nejlepší hrozny a jeho výrobní postup vyžadoval dlouhou dobu. Dokonale vyzrálé hrozny se nejprve minimálně tři měsíce suší na rohožích, pak se lisují a fermentují speciálními kvasinkami, které přežijí i ve víně s obsahem akoholu nad 15 %. Získá se základní suché víno, který svojí sílou a intenzitou chuti nemá mnoho konkurentů. Aby se dosáhlo harmonizace a zjemnění chuti následuje dlouholeté zrání ve velkých dřevěných sudech. Jedná se se o zdlouhavý a nákladný proces, který dává vzniknout vínu, které by neměl žádný milovních italských vín minout bez povšimnutí. V posledních letech se natolik rozšířila povědomost o tomto plném hutném a vysoce alkoholickém červeném víně, že pro uspokojení obrovské poptávky, zejména v USA, a udržení přijatelné ceny, bylo nezbytné zvýšit produkci a vysadit nové vinohrady. Bohužel tato masovost vedla i ke snížení kvality u některých výrobců, neboť se pro Amarone používají i hrozny z podřadnějších vinic a výrobní proces je maximálně zjednodušen a zkrácen, ale tak aby stále odpovídal podmínkám D.O.C. oblasti. Víno je často modelováno, aby odpovídalo současnému trendu přístupnějších ovocných vín připravených k brzké konzumaci.

Dvanáct vinařství se hrozbě postavilo a založilo spolek Amarone famillies, který vydal manifest Amarone d´Arte. Ve svém manifestu připomínají unikátní postavení a vlastnosti Amarone, jako produktu svého místa původu a originálního výrobního postupu utvářeného  generacemi vinařů do jeho dokonalé podoby. Prohlašují, že oni používají hrozny z těch nejlepších vinic, zachovávají tradiční výrobní postup v celé jeho složitosti a zdlouhavosti, a dopřejí vínu dostatek času, aby se přirozeně vyvinulo v autentické a velké Amarone. Velkou pomocí pro zákazníky je nálepka se znakem a velkým A, která zaručuje, že každé takto označené víno pochází z členského vinařství spolku Amarone Families, a zaručuje jeho autenticitu a vysokou kvalitu.

qqqPředstavení nového ročníku Amarone della Valpolicella a jeho uvedení na trh se koná každoročně koncem ledna v paláci della Gran Guardia ve Veroně pod názvem"Anteprima Amarone – Vintage ".

kompletní nabídku těchto vín naleznete zde ...

Cena od - do
Řadit dle: názvu ceny
Amarone della Valpolicella 12+1 lahev za jedinou korunu

Amarone della Valpolicella 12+1 lahev za jedinou korunu

Milí přátelé dobrého vína , v této části vinotéky máte možnost zcela podle svého výběru vybrat 12 l...

0,83 Kč
1,00 Kč s DPH
 
  
Amarone della Valpolicella „ i Gadi ” Doc 2013 casa vinicola Bennati  6 x 0.75 l

Amarone della Valpolicella „ i Gadi ” Doc 2013 casa vinicola Bennati 6 x 0.75 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Corvina, Rondinella, Molinara vypěstovaných...

3 965,29 Kč
4 798,00 Kč s DPH
 
  
 
Sdílet odkaz
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru