HISTORIE
• Roku 1913 rodina Parra založila svou první destilérku přímo v srdci Cartagena de Indias a tímto započali tradici výroby rumů, předávanou z generace na generaci
• Necelých deset let později společnost (nyní známá jako Destileria Colombiana) je přijata do obchodní komory města Cartagena – která je jasným důkazem toho, že značka Dictador začíná zkvétat
• Do roku 1951 díky vytrvalosti a tvrdé práci vyrostla v jednu z největších firem v Kolumbii zabývajících se výrobou stařených destilátů
• 1751 kdy Severo Arango y Ferro přišel do Cartagena de Indias na kontrolu s úmyslem zvýšit obchod mezi americkými a španělských koloniemi a Španělskem. Jeho síla a moc mu dala jméno "Dictador". Prvním pohledem a douškem se Dictador zamiloval do sladkosti a elegance tropického elixíru zvaného rum, a tak se rozhodl podpořit projekt výroby rumů v Kolumbii a vytvořit tak nejvýznamnějšího výrobce a obchodníka s kvalitními rumy.
• Rok 2009 je mezníkem v historii značky, kdy se pár evropských investorů ohromených příběhem a kvalitou značky rozhodne zakoupit podíl v Destileria Colombiana a Dictador se stává rumovou značkou v mezinárodním měřítku

Kolumbie
Kolumbie leží na severním pobřeží Jižní Ameriky s více než 800 mílemi karibského pobřeží. Magické spojení místního počasí a půdy nám umožňuje vytvářet rumy mimořádného charakteru a kvality.
Kolumbie díky své geografické poloze patří mezi 3 největší producenty cukrové třtiny.
Výroba (třtinový med)
1.Třtinová šťáva
METODA VYUŽÍVÁNA OSTATNÍMI VÝROBCI RUMŮ
2. Melasa
METODA VYUŽÍVÁNA OSTATNÍMI VÝROBCI RUMŮ
3.Třtinový med
METODA VYUŽÍVÁNA DICTADOREM
Existuje skupina rumů, označovaných jako „Třetí styl“ – vytvořena z třtinového medu (koncentrované verze třtinové šťávy). Třtinový med je chuťově plnější než melasa a výsledné rumy jsou chuťovým profilem podobné hluboké chuti koňaků a finishi single malt whisek.
Výroba (Unikátní Solera)
Klasická Solera metoda
A. Nejmladší rum se nalije do nejvrchnějšího sudu. U další sklizně se část tohoto rumu přelije do druhé úrovně sudů, aby se vytvořilo místo pro nový nejmladší rum.
B. Každý rok se přelévá část rumu do nižšího patra.
C. Nakonec vznikne skvěle blendovaný rum.

Unikátní Dictador Solera metoda
Dictador využívá tzv. lineární solera metodu pro svůj rum. V průběhu zrání rumu v sudu dochází k odpařování alkoholu. V Dictadoru po určitém čase vyndají rum ze sudu, pečlivě provedou blendování (lineárně = v rámci stejného patra), tak aby zajistili chuťovou a ročníkovou konsistenci daného rumu (tzn. u této solery se blendují jenom stejné ročníky).
oficiální stránky palírny : www.dictador.com