Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Brora

vdbtfdnzuV roce 1819 dostal védoda nápad postavit v pobřežním městě Brora, kde byl dostatek vody a uhlí, palírnu. Palírna tak lidem poskytla práci a přiměla nájemce půdy, aby přestali vyrábět whisky nelegálně. .Palírnu Brora tedy založil v roce 1819 markýz ze Staffordu ( později nechvalně známý jako vévoda Sutherlandu ) vedle stejnojmenné uhelné pánve, jež poskytovala energii pro destilační proces. Nechvalně se tento muž proslavil při tzv. Vyklizení Vysočiny (akce s cílem podrobit Skoty a rozbít jejich klanový systém, při níž byli Skotové v průběhu osmnáctého století násilně vysídlování do nížiny a na pobřeží), kdy vyhnal z domovů přes 1.500 skotských chalupníků. Palírna stojí na místě starého pivovaru. Původně se Brora jmenovala Clynelish a licence prošla nekolika rukama, až v roce 1896 spočinula v rukou glasgowských blenderů s názvem James Ainslie a prošla kompletní přestavbou. Historie palírny Brora je tedy více než těsně provázána s palírnou Clynelish. V letech 1912 až 1968 se opět palírna jmenovala Clynelish. Po krachu této společnosti přešla palírna do rukou Distiller's Company a Johna Riska – a ten poté část majetku odprodal Johnnie Walkerovi v roce 1916. Nicméně v roce 1930 byla palírna již zcela pod kontrolou Distiller's Company. V letech 1931 až 1939 byla uzavřena. Vodu palírna brala z blízkého Clynemilton Burn.

Původní Clynelish se těšil nesmírné popularitě a prakticky byl prodáván pouze jako single malt a nikoli jako součást blendů – ale i on podlehl tomuto trendu, když se potýkal s ekonomickými problémy v dobách krizí, v rozmezí mezi začátkem prohibice v USA a koncem 2. světové války.  Vzhledem k neustále vzrůstající poptávce blenderů po Clynelishi vybudovala v letech 1967-68 Distiller's Company vedle stávající ještě druhou palírnu, nazvanou také Clynelish – aby využila skvělého obchodního jména – a během let 1968-69 tedy vedle sebe existovaly Clynelish A a Clynelish B (není přesně jasné, které písmeno bylo používáno pro kterou palírnu). Obecně se považovalo plnění v palírně Clynelish a Brora pro Clynelish A - stará palírna, dnes pod názvem Brora, a Clynelish B - nová palírna. gh hjg Takové počínání ovšem narazilo na tvrdý odpor Asociace Skotské Whisky ( Scotch Whisky Association ), protože Clynelish A se velmi chuťově odlišoval od Clynelish B, a celá situace vyústila v zavření původního Clynelishe v roce 1969 a ten byl pak znovu spuštěn jako Brora. Brora funguvala jako palírna speciálně pro blendery a produkovala silně rašelinovatou whisky. Současně Britský státní výbor pro cla a daně také tvdě trval na tom, aby whisky měly rozdílné názvy. Přesné fungování Clynelishe v letech 1969-1983 však mohlo být i trochu dobrodružnější než se zdá : některé zdroje uvádějí, že byla Brora mezi lety 1969-1975 zavřena, jiné zase, že palírna nepálila sedm let před rokem 1969... Firma Diageo – původně Distiller's Company – pak do celé věci zasela ještě větší zmatek, když při uvedení třicetileté Brory uvedla, že byla Brora zavřená v letech1968-1975 – a jednoduchým výpočtem zároveň zjistíte, že tato Brora je z roku 1972, takže kdo ví jak to vlasně s těmi mazanými Skoty bylo.

Co však definitivně jisté je, že provoz palírny byl ukončen v roce 1983 v době krize skotské whisky a nyní je palírna Brora prohlášena za technickou památku.

V palírně převážně produkovali 12-ti, 14-ti a 20-ti leté whisky. Při výrobě se používal mimořádně silný rašelinový slad. Některými odborníky je Brora hodnocena jako jedna z nejlepších skotských whisky a nejvíce se podobá whisky z Islay. Na trhu jsou produkty stáčené v nezávislých stáčírnách ze zbytků zásob. Jednou z nich je například 30-ti letá Brora Super Premium Malt.

Nebyly nalezeny žádné položky.
 
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru