Aberlour je single malt whisky vyráběná ve stejnojmenné palírně. Palírnu Aberlour založili v roce 1826 James Gordon a Peter Weir. Známa byla také pod názvy Aberloir či Aberlour House. Na etiketě je ovšem uveden rok 1879. V tomto roce byla Jamesem Flemingem po požáru obnovena. V roce 1892 ji koupila firma Robert Thorne & Sons, která ji po dalším požáru v roce 1898 přestavěla. Od roku 1945 je v majetku Campbell Distillers (dnes součást Pernod Ricard), která palírnu zmodernizovala a zdvojnásobila kapacitu. Držitelem licence je Aberlour-Glenlivet Distillery Co.
Vodu bere palírna z Dunstan´s Well na Ben Rinnes a z Lynn of Ruthrie. Sladování v palírně bylo ukončeno v roce 1962. Celková produkce je více než 3 miliony litrů, z toho jako single malt se prodá přes 1 milion litrů.
Říká se, že ve studni St. Drostan, která byla po dlouhou dobu vyschlá, jakoby zázrakem opět vytryskla, poté co whisky z palírny Aberlour dostala první mezinárodní ocenění. Tento pramen byl i dlouhou dobu na etiketě whisky (na starších plnění nebyl, pak dlouhou dobu ano a nyní (2012) je pouze na etiketě 10-ti leté a na krabici dalších verzí).
V osmdesátých letech 20. století začala palírna výslednou whisky míchat z většího počtu sudů po sherry, než dříve a whisky začala být výše hodnocena. Většina nyní zraje v sudech po sherry, jen malá část v sudech po bourbonu.Aberlour je základem míchané whisky Clan Campbell a je také součástí i dalších, např King´s Ransome, House of Lords a Antique.
Základní whisky vyráběné whisky dnes (2012) jsou 10-ti letá, vyrobená kombinací whisky zrající v sudech po bourbonu a po sherry, 12-ti letá Double Cask Matured zrající ve dvou různých sudech, 16-ti letá Double Cask Matured zrající v sudech po bourbonu a v sudech po sherry a 18-ti letá jako nejstarší standardní plnění. Zajímavým plněním jsou Aberlour a´bunadh, zrající v sudech po sherry, vyráběné podle původních receptur, stáčené v sudové síle, jsou číslovány podle plnění, která se vzájemně lehce liší.
Známé jsou také 8-mi, 10-ti, 12-ti a 15-ti leté, také 18-ti, 21 a 30-ti leté. Pro italský trh vyráběla jako 5-ti letá. Vedle standardní produkce jsou známé i různé speciality např. 10-ti letá Aberlour Antique do níž jsou pro zjemnění přimíchávány whisky až 24 leté whisky, dále např. Aberlour Vintage, Aberlour Special Reserve, krerá zraje v sudech po sherry oloroso, 15-ti letá Aberlour "Cuvée Marie d´Ecosse", 9-ti letá Aberlour 100 Proof (57,1%), Aberlour Centenary Special Reserve, vyrobená ke 100. výročí
palírny, ročníkové Aberlour Distiller´s Selection (např 1988, 1989). Dále např 15-ti letá Aberlour Sherry Wood Finish, 12-ti a 18-ti letá Aberlour Sherry Cask Matured, 12-ti letá Aberlour a´ bunadh Silver Label, Aberlour Warehouse No.1, zajímavostí je 10-ti letá Aberlour V.O.H.M v napodobenině koňakové láhve.Firma Samaroli zde plní 12-ti letou Coilltean.
Někteří odborníci ji hodnotí jako whisky s delikátním kořeněným aroma se stopami sladkosti z vřesového medu.
Jim Murray ji hodnotí jako nejsmetanovější a nejkaramelovější whisky ze všech sladových tohoto stylu. Chutí vám může připomínat mátovo-karamelový bonbón. Na etiketě je označována jako suchá sladová. Ve vychlazené podobě tomu tak je, avšak stačí ji chvilku zahřát v dlani a je sladká jako vaše první láska.
Aberlour ze Speyside je dokonalou whisky po večeři a představuje seriózní alternativu ke koňaku.(Není náhoda, že tato značka je jednou z nejoblíbenějších ve Francii.) Palírna Aberlour založená v roce 1879 filantropem Jamesem Flemingem nyní patří ke skupině Pernot Ricard, diky čemuž získává Aberlour ve světě zaslouženou pozornost.
Voda používaná k výrobě této whisky je měkká a přispívá k jemnému střednímu tělu nápoje. Aberlour zraje v soudcích od bourbonu a sherry oloroso, z nichž se na ni přenáší ovocnost a hloubka příchutí. Vyzkoušejte lahodnou oceněnou 10letou, která je zlatavá, kořenitá a ovocná s komplexní chutí, v níž se spojují oříšky, slad květiny a koření.