Palírna Scapa byla založena Johnem Townsendem a MacFarlanem na největším z Orknejských ostrovů v r. 1885, a whisky se v ní pálila až do roku 1993, kdy byla uzavřena.Palírna byla pouze uzavřena a nebyla zatím úplně zlikvidována, je tedy i možné, že bude znovu vyrábět. Tomuto stavu se také říká "mothballed", značí že palírna je v klidu či rekonstrukci, ale není zatím určena k plné likvidaci. Za první světové války byla palírna zcela zničena požárem.
V r. 1936 byla palírna prodána bratrům Blochovým, majitelům Glen Scotia v Cambeltownu a v r. 1954 ji koupil Hiram Walker, který ji přestavěl a zabudoval dva válce pro Lomond Still (v roce 1959), jedny z mála, které dnes zůstaly. Ze začátku palírna chátrala a Allied Domecq jí spouštěl pouze k doplnění zásob. V roce 2004 však oznámil, že do ní investuje peníze a zrenovoval ji. "Nejúplnější malá palírna v Království" se probudila k životu.V tu dobu se také společnost rozhodla, že bude Scapu propagovat jako svojí přední sladovou whisky. Ve Scapě se také nachází jeden z posledních funkčních lomondských přístrojů, které dodává této whisce její zářivou téměř olejnatou šťavnatost. V současnosti palírna patří společnosti Allied Distillers, která je od r. 2005 pod kontrolou Pernod-Ricard. V letech 1994-2004 byla palírna mimo provoz kvůli přestavbě a modernizaci. Informace o opětovném provozu palírny byly trochu zmatečné, ale podle posledních informací by měla být v plném provozu od ledna 2005. Bylo možné najít informace o provozu již z dřívější doby, ale ty byly pravděpodobně ovlivněny tím, že připravit palírnu k znovuprovozu přecejen chvíli trvá. Ostatně ani dnes (květen 2005) se moc informací o obnoveném provozu najít nedá, na většině webů o whisky není zmíněn.
Společnost Allied chtěla Scapu nabízet jako atraktivní sladovou výrobcům míchané whisky, a proto trvala na tom, že ji bude vyrábět ze sladu, který vůbec neprošel sušením nad rašelinou. I přesto si však Scapa v sobě zarputile uchovává cosi kouřovitého, snad díky vodě, která kdysi bublala v podsaditém, jakoby lehce deformovaném kotli typu Lomond.
Slad na výrobu whisky se zde nesuší nad rašelinou, což způsobuje jemnější a méně kouřovou chuť než u většiny ostrovních whisky. Donedávna byla whisky Scapa stáčena jako 14-letá, v současnosti je jediným produktem 16-letá whisky.
Scapa je jedna z několika málo whisky, u které se všichni palírníci shodnou, že má styl. Whisky se zde pravděpodobně stále vyrábí způsobem "Lomond still", kdy výsledkem je whisky hutnější a silnější, podle některých odborníků však méně kvalitní. Whisky zde vyrobená zraje následně v sudech po bourbonu. Scapa, která se nachází na ostrově Orkney, je v některých přehledech zařazena jako všechny palírny z ostrovů mezi whisky do oblasti Highland.
Aroma: sladké a ovocné, s tóny broskví, ananasu, vanilky propletené s jemnými stopami prouzeného ...
Aroma: sladké a ovocné, s tóny broskví, ananasu, vanilky propletené s jemnými stopami prouzeného ...
Whisky zrála v amerických dubových sudech, v chuti je cítit vanilka a med. Jméno pochází ze starého...
Whisky zrála v amerických dubových sudech, v chuti je cítit vanilka a med. Jméno pochází ze starého...