Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Jednosladová - single malt

Skotská sladová whisky se vyrábí zásadně z ječmene. Od 60. let 20.stol. se používala odrůda golden promise, která vytváří ořechovou, tělnatou příchuť a která je odborníky vnímána jako nejkvalitnější a tudíž nejvhodnější pro výrobu whisky. Nicméně jako odrůda je velmi málo výnosná, což vedlo k tomu, že ve většině palíren ji nahradily výnosnější odrůdy ječmene. Ječmen se namočí ve vodě a poté se rozprostře na podlaze sladovny a nechá se naklíčit. Ječmen se pravidelně obrací, aby se předešlo zapaření. Během klíčení se v zrnech ječmene aktivují enzymy, které štěpí škroby na zkvasitelné cukry. Po šesti až sedmi dnech klíčení se ječmen, kterému se nyní říká zelený slad, usuší v peci, aby se zabránilo dalšímu klíčení. Teplota pece se udržuje na 70 °C, aby se enzymy nezničily.Ve Skotsku se k vytápění pece často používá rašeliny, která pak dodává whisky charakteristickoukouřovou chuť.

hVysušený slad se pomele na hrubou mouku (grist) a smíchá se v ocelové kádi s horkou vodou (67 °C – 68 °C). Kvalita čisté skotské vody je nesmírně důležitá, neboť výsledná chuť whisky je ovlivněna i tímto faktorem. Charakter vody totiž ovlivňuje nejen hornina v níž pramení, ale i krajina, kterou protéká, než se dostane do palírny (protéká-li například horninou bohatou na minerály, výsledná chuť whisky je poté ostřejší; protéká-li lučinami, vřesovišti, kapradinou či rákosím, výsledná chuť může mít bylinnou, trávovou či květinovou příchuť. Směs sladu a vody se bez přestání míchá, čímž se umožní přeměna škorbu v cukr. Produktem tohoto procesu je cukernatá kapalina (wort). Po odčerpání první várky se přidá voda vyšší teploty a proces se opakuje.

Cukernatá kapalina (wort) se nechá ochladit na 20 °C, přečerpá se do velikých dřevěných kádí (washbacks), kde probíhá fermentace, a přidají se kvasinky ( kvasinky jsou organismy, které se živí cukrem a produkují alkohol). Vedlejším produktem je malé množství sloučenin (zvaných congeneres), které dávají whisky ojedinělou chuť. Každá fermentační hala má své vlastní kvasinky, které tvoří charakteristické, zejména ovocné a kořeněné chuti a vůně. Výslednou chuť a vůni ovlivňuje i materiál, z něhož je kvasná nádoba vyrobena. Ve dřevě, z něhož jsou většinou kvasné nádoby vyrobeny, se uchovává vlastní mikroflóra, která je vedle mikroklimatu palírny a jejího okolí, pro každou jednotlivou palírnu naprosto jedinečná. Po zhruba dvou dnech je kvašení u konce a polotovar (wash) nyní obsahuje 6–8 % alkoholu.

Pro destilaci skotské sladové whisky se používá tzv. periodicky pracující destilační přístroj (pro výrobu obilné whisky, která se používá pro přípravu blended whisky, se používá průmyslového nepřetržitě pracujícího kolonového destilačního přístroje). Tvar destilačního přístroje se liší oblast od oblasti. Jeho tvar nicméně nejspíše jistým způsobem ovlivňuje vlastnosti a výslednou charakteristiku whisky, a tak se každá palírna stará o to, aby se tvar kotle nezměnil . Během destilace se kotle zahřejí těsně pod bod varu. Alkohol a jiné sloučeniny se začnou vypařovat a stékat hrdlem destilačního kotle buď do kondenzátoru nebo do měděné spirály ponořené do tekoucí studené vody. Při tomto procesu se páry srazí zpět do tekutého stavu.

Wash se destiluje dvakrát (u některých skotských palíren však i třikrát),nejprve ve větším kotli, kde se oddělí alkohol od vody, kvasinek a jiných odpadů. Vzniklému destilátu se nyní říká lehké víno, kde obsah alkoholu se pohybuje okolo 20 %. Tímto je výsledná tekutina připravena ke druhé destilaci. Během této fáze se nejprve vypaří těkavější alkoholy (foreshots), které stejně jako závěrečné, olejnaté alkoholy, musí být odčerpány zpět do kádě s lehkými víny další várky, kde jsou promíchány a připraveny k nové destilaci. Pouze ten nejčistší destilát (heart of the run) se shromáždí v bezpečně uzamčené nádrži. Tato část destilátu má okolo 68–70 % alkoholu.

Whisky dozrává pouze v sudech, nikoliv v lahvi. Ke zrání skotské whisky se používají zásadně již použité sudy (nejčastěji po bourbonu, sherry, skotské whisky, občas i po portském, rumu či dokonce například po vínu Cabernet ).Podle zákona musí všechna skotská whisky zrát minimálně 3 roky , většinou se nechává zrát nejméně osm, zpravidla však deset a více ... Obecně platí, že čím starší, tím je whisky kvalitnější a dražší. Při zrání se průměrně odpaří 2 procenta z celého vývaru (u amerického bourbonu to je až 5 %; jedná se o tzv. "andělský podíl"), takže množství vyrobené whisky se počítá až při stáčení do lahví, kdy také samotné zrání končí. Daň z whisky se platí až z konečného množství v lahvích.

Regionální třídění dle palíren a značek

Pevnina:

  • Severní Vysočina (Norther Highlands) - Balblair, Dalmore, Glenmorangie, Glen Ord, Teaninich
  • Východní Vysočina (Eastern Highlands) Fettercairn, Glencadam, Glen Garioch, Royal Lochnagar
  • Nížina ( Lowland ) : Auchentoshan,Bladnoch, Glenkinchie, Inverleven, Littlemi, Rosebank, st.Magdalene
  • Oblas Campbeltown : Glengyle, Glen Scotia, Springbank
  • Oblast Pertshire : Aberfeldy, Blair Athol, Dalwhinie, Deanston, Edradour, Glengoyne,Glenturret, Loch Lomond, Tullibardine
  • Oblast Speysidedělení dle měst a vesnic:
    • Aberlour - Aberlour, Benrinnes, Dailuaine, Imperial
    • Ballindalloch - Cragganmore, Glenfarclas, The Glenlivet
    • Craigellachie - Craigellachie, The Macallan
    • Dufftown - Allt a Bhainne, Balvenie, Dufftown, Glendullan, Kininvie, Mortlach, Pittyvaich
    • Elgin - Benriach, Glen Elgin, Glenlossie, Glen Moray, Linkwood, Longmorn, Mannochmore, Miltonduff
    • Keith - Aultmore, Glen Keith, Strathisla, Strathmill
    • Knockando - Cardhu, Knockando, Tamdu
    • Mulben - Auchroisk, Glentauchers
    • Rothes - Caperdonich, Glen Grant, Glenrothes, Glen Spey, Speyburn
    • ostatní palírny oblasti Ardmore, Braeval, Glenburgie, Glendronach, Glenglassaugh, Inchgower, Knockdhu, Macdiff, Rozal Brackla, Speyside, Tamnavulin, Tomatin, Tomintoul, Tormore

Ostrovy :

  • Orkneje a sever Skotska - Clynelish, Highland Park, Pulteney, Scapa
  • Západní Skotsko a ostrovy Arran, Jura, Mull,Skye - Ben Nevis, Isle of Arran, Isle of Jura, Oban, Talisker, Tobermory
  • Ostrov Islay - Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol lla, Kilchoman, Lagavulin, Laphroaig, Port Ellen
Cena od - do
Palírny z Vysočiny

Palírny z Vysočiny

Skotská vysočina je největší z výrobních regionů whisky ve Skotsku. Zdejší whisky mají často mohutné, bohaté a docela kouřové chutě, i když ne tak výrazné jako whisky ze Skotských ostrovů. V porovnání s whisky ze Skotské nížiny, whisky z Vysočiny často chutnají velmi odlišně jedna od druhé. Částečně je to dáno velikostí regionu, která má za následek větší variabilitu mikroklimatu, ale svou roli hrají i odlišné suroviny a výrobní procesy. V názvech palíren jak Skotské vysočiny, tak oblasti Speysi...Více informací
Palírny oblasti Speyside

Palírny oblasti Speyside

Oblast řek Findhorn, Lossie, Spey s přítoky Avon, Livet a Fiddich a Deveren leží ve východní části Vysočiny. Whisky zde vyráběná je z nejproslulejších, její chuť je pevná, čistá, jemná, delikátně vyvážená s náznakem nasládlosti a prolínají se v ní výrazné ovocné a medové podtóny. Některé zde vyráběné whisky mají zas ostrou, trávovou příchuť. V této oblasti je přes 50 palíren, které produkují cca 50% skotské whisky.Čisté sladové whisky z oblasti Speyside se označují elegancí, květinovými,vřesově ...Více informací
Palírny oblasti Campbeltown

Palírny oblasti Campbeltown

Campbeltown byl kdysi odborníky považován za kolébku skotské whisky. Tato oblast se kdysi pyšnila největším počtem palíren, avšak vinou nadvýroby, výroby podřadné whisky a nečistých obchodních praktik byla spojována s průměrnou a bezohlednou produkcí. Název "Campbeltown whisky" se mezitím stal synonymem pro podřadnou břečku nazývanou "páchnoucí ryba". Některé palírny své whisky označovaly tak, aby nebyly spojovány s oblastí Campbeltown (např. Hazelburn vyráběla Kintyre whisky...Více informací
Palírny z Nížiny

Palírny z Nížiny

Lowlands (v překladu Nížina) je jižní část Skotska. Tuto oblast vymezuje čára sledující hranice starých hrabství, která se táhne od ústí řeky Clyde po řeku Tay. Pomyslná čára se severně od měst Glasgow a Dumbarton skání a směřuje k městům Dundee a Perth Tento region se řadí k nejprůmyslovějším a nejhustěji osídleným částem Skotska.Ve skotské Nížině kdysi whiskové odvětví vzkvétalo. Jak se časem změnila móda, přestal být styl Nížiny v oblibě, pálenice se zavíraly a přestavovaly. Dnes zůstávají v ...Více informací
Palírny na severu a Orkneje

Palírny na severu a Orkneje

V blízkosti skotského pobřeží se rozkládají Shetlandské ostrovy, Orkneje a Hebridy. Souostroví Shetlandy je nejsevernějším územím Skotska, nachází se pouhých 6 stupňů pod severním polárním kruhem a tvoří přirozenou hranici mezi Severním mořem a Atlantským oceánem.  Původně byly ostrovy součástí norského království, ale roku 1469 byly připojeny ke Skotsku. Největším ostrovem je Mainland a správním střediskem město Lerwick, kde mají zajímavé muzeum, kde se o ostrovech dozvíte mnoho zajímavostí. Do...Více informací
Palírny na ostrově Islay

Palírny na ostrově Islay

Jedná se o ostrov, ale je uváděn jako další oblast a to hlavně díky specifické chuti zde vyráběné whisky. Na ostrově Islay, který leží u jižního pobřeží Skotska, nedaleko Severního Irska, se totiž produkuje whisky snadno poznatelná. Jak podle síly, tak i velmi specifického chuťového profilu. Obecně se vyznačuje slanou, rašelinnou a medicinální příchutí a charakterem mořských řas. Pro někoho mohou být příliš silné, ale mnoho lidí má právě zde tu svoji oblíbenou značku. Člověk musí někdy až překon...Více informací
Palírny na západě a ostrovy

Palírny na západě a ostrovy

Pokud se na tuto část Skotska koukneme y pohledu palíren pak mluvíme jmenovitě o Skye, Mull a Jura. Whisky z těchto ostrovů vynikají pestrou škálou vlastností, od slanosti a silné rašelinné chuti (typické také pro whisky z ostrova Islay) po sílu a komplexnost (které jsou zase typické pro whisky z Northern Highlands). Na chuť této whisky má velký vliv právě blízkost moře. Pro všechny sladové whisky této oblasti je příznačná olejnatost a kovová vůně a chuť.Souostroví Hebridy se nachází na západě S...Více informací
Palírny oblasti Perthshire

Palírny oblasti Perthshire

Nezávislá část Skotské vysočiny, alespoň co se chuti whisky týká, si postupně upevnuje svou pozici jako samostatná část zejména díky zrání v blízkosti moře. Perth je přístavním městem a zároveň centrem hrabství Perthshire, které je osídleno již po dlouhých osm tisíc let. A není divu, zdejší krajina je nejen krásná, ale také hojně úrodná. Udržovaná pole lemují bujné lesy, kopce i hory, městem protéká řeka Tay. Původně bylo město osídleno Římany a Pikty, později Kelty. Všichni využívali strategic...Více informací
 
Řadit dle: názvu ceny
Mister Peat „ Heavily Peated ” Speyside single malt Scotch whisky  46% vol.  0.70 l

Mister Peat „ Heavily Peated ” Speyside single malt Scotch whisky 46% vol. 0.70 l

Jedná se o klasickou rašelinovou single malt skotskou whisky zrající v sudech po bourbonu. Lahvování...

791,74 Kč
958,01 Kč s DPH
 
  
Whisky Michel Couvreur Candid  gB 49%0.70l

Whisky Michel Couvreur Candid gB 49%0.70l

2 312,40 Kč
2 798,00 Kč s DPH
 
  
 
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru