Palírnu Midleton založili v roce 1780 bratři Murphyovi. Původně ji založili pod jménem James Murphy a v roce 1825 byla přebudována na Old Midleton. V roce 1867 se spojili se čtyřmi dalšími palírnami (Watercourse, Daly´s, North Mall a Green) a vznikla Cork Distillers Company. Je zajímavostí, že podnět vyšel od palíren, které ve městě Cork vůbec nesídlily. Jednotlivé palírny z této společnosti postupně zanikly a výroba zůstala pouze v palírně Midelton. Později se Midleton stal součástí skupiny Irish Distillers Group (1966). V roce 1975 byla dostavěna nová palírna, do které se palírna Midleton přestěhovala. Do nové palírny se také přesunula produkce whiskey z některých dalších palíren pod hlavičkou Irtish Distillers group - z palíren vlastněných John Power & Son či John Jameson & Son. Původní palírna byla přestavěna na muzeum. V palírně se vyrábí jak whiskey z ječmene, tak i obilná whiskey. Jsou zde 4 destilační kotle (2 se používají pro první destilaci a zbylé dva pro druhou a třetí) a 6 kontinuálních destilačních zařízení. K míchání je dnes využívána stará palírna North Mall. Budovy původní palírny nebyly původně postaveny jako palírna, ale jako textilní továrna. Původní záměr však selhal, následně byla v budově kasárna a v roce 1825 budovy zakoupila rodina Murphyových, která zde vybudovala palírnu. Před budovami palírny nyní stojí naleštěný měděný kotel. Další zajímavostí je, že ve staré palírně Midleton byl nějvětší kotlíkový destilační přístroj na světě o obsahu 152 966 litrů, toto je zachováno i v nové palírně.
V Midletonu se provádí trojí destilace sladové whiskey, po první destilaci má 22 až 50%, po druhé 50 až 78% a po třetí 63 až 85%. Destilát se sbírá v různé síle a tím dosáhne různých charakterů. I obilná whiskey prochází trojí destilací. Po první má až kolem 70%, při druhé se přimáchává voda, aby se odstranily nežádoucí druhy alkoholu a klesne asi na 20%, po třetí dosahuje až 94,5%. Obilná whiskey se zde vyrábí hlavně z kukuřice. Pro zrání se používají sudy po sherry, whiskey z nich je určena hlavně pro Jameson, dále se používají sudy po bourbonu, které pocházejí z amerických palíren Wild Turkey a Heaven Hill. I zde se u některých whiskey nechává dozrát v sudech po madeiře nebo portském. Whiskey se plní do lahví ve vlastní stáčírně v Dublinu.
Hlavním produktem palírny je celá řada whiskey Jameson a také produkty palíren, jejichž produkce se do palírny přesunula: Power´s, Paddy, Tullamore Dew a samozřejmě i whiskey Midleton. Vedle toho se v palírně vyrábí i velké množství dalších značek whiskey. Např.: Crested Ten, Bow Street 1963, John´s Lane, Redbreast, Old Kinley, Hewitt´s, Green Spot, Blue Spot, Yellow Spot, Red Spot, Dunphys, Doungourney, Buena Vista, Murphy´s, Old Dublin, Dublin Whiskey, Grace, Dally´s, Erin Go Bragh ... Některé nejsou ovšem přímo produkty této palírny, ale např. staré zásoby některých již zrušených palíren, spravované touto palírnou. Je až s podivem, že produkty vyráběné v jediné palírně se mouhou od sebe tolik lišit. Základem je 12 druhů whiskey vyrobených v jednom místě, ze kterých pak různým smícháním vznikne přes 20 různých whiskey.
Ze značek s názvem Midleton se lze setkat s Midleton Very Rare a Old Midleton. Midleton Very Rare je velmi exkluzivní whiskey (i když někteří řákají, že také velmi předražena), která byla na trh uvedena v roce 1984 a zatím je každý rok pravidelně plněna. Odborníky je označována jako The preminum Irish whiskey. Pro začátek byly použity zásoby se staré palírny. Jedná se o míchanou whisky starou 12 až 20 let. Jednotlivé láhve jsou očíslovány a signovány a je k nim vydáván certifikát. Jedná se o ročníkou plnění v omezeném množství (cca 8-10 000 lahví). Některé ročníky zrají v sudech po bourbonu, některé v sudech po sherry. K plnění je vybrán asi tak jeden sud ze dvou tisíc. Vedle tohoto plnění Very Rare se objevují na trhu whiskey Midleton s různou dobou stáří. Old Midleton, byla poprvé stočena v roce 1995 majiteli irské hospody Toucan Bar v Londýně. Byla vyráběna ve staré palírně v letech 1950-1960 způsobem pot still, poslední ročník je asi 1975. K výročí milénia byla prezentována ve stáří 25-ti až 30-ti let.
Mladá, kotlíková whiskey s ""pevnými svaly"". Po přičichnutí se vám nos naplní mátou, čerstvým sen...
Chateau Montelena je 2. série Wine Geese, která následuje po Chateau Léoville Barton, který byl vy...
Mladá, kotlíková whiskey s ""pevnými svaly"", dokončená v sudech po slavném Bordeaux víně. Vyrábí ...
Midleton Very Rare se mísí z 13-34 let starých whisky a je jednou z nejexkluzivnějších whisky, jaké...
Master Distiller Barry Crockett je master distillerem Midletonu od roku 1984, od toho roku dává str...
Midleton Very Rare Dair Ghaelach Knockrath Forest představuje jedinečnou a velmi žádanou single pot ...
Midleton Very Rare Dair Ghaelach Knockrath Forest představuje jedinečnou a velmi žádanou single pot ...
Paddy je whiskey, která proslavila palírnu Old Midleton. Až do nedávné doby to byla jediná whiskey ...
Paddy je whiskey, která proslavila palírnu Old Midleton. Až do nedávné doby to byla jediná whiskey ...
Paddy je whiskey, která proslavila palírnu Old Midleton. Až do nedávné doby to byla jediná whiskey ...
Paddy je whiskey, která proslavila palírnu Old Midleton. Až do nedávné doby to byla jediná whiskey ...
Kombinace tříkrát destilované a triple-smíšené irské whiskey a kořeněného jablka.
Irská whisky se stáčí pod značkou Powers již více než dvě století. Gold Label je směsí třikrát desti...
Powers John’s Lane se stal okamžitě hitem, když byl poprvé uveden na trh v roce 2011, a nakonec zí...
druhá single pot still whiskey od Powers. Zraje hlavně v sudech po bourbonu s mírnou pomocí sudů po ...