Armagnac je typický destilát z oblasti Gaskoňska. Tento malebný venkovský kraj jihovýchodní Francie je obklopen Pyrenejemi na jedné a Atlantickým oceánem na druhé straně. Kraj zůstal prakticky nezměněn od dob d´Artagnana a Cyrana z Bergeracu, kteří spolu s vynikající kuchyní a armagnacem proslavili Gaskoňsko po celém světě.
Armagnac je rozdělen na tři pod regiony -
Historie - Armagnac je zřejmě nejstarší doloženou „aqua vitae“ neboli „eau-de-vie“ v království Franků. Nicméně v dobách jejího vzniku se jednalo o vévodství Vasconia (Gasconia) spadající do provincie jihozápadní Aqutaine, které vládli od 12. století do poloviny 15. století králové Anglie. Tedy tvrzení, že se jedná o nejstarší francouzský vinný destilát není úplně správný.
Počátky pálení vína v této oblasti se nedají zcela přesně určit, protože destilace tak i práce královského umění byla v Evropě adeptům známa již před nadvládou Říma.
Réva vinná jako královská rostlina byla primárním materialem z které se od nepaměti destilací získávala „aqua vitae“. Nejstarší dochované destilerie bývaly v celé Evropě zřízeny na místech starých klášterů a opatství. Zde právě zdejší mniši se věnovali nejen modlitbám a práci na poli, ale i matematice, astrononomii, fyzice, přírodním vědám a medicíně. A vinná esence „aqua vitae“ sama o sobě lékem širokého použití ve vrcholném středověku sloužila i k výrobě mnoha dalších vysoce potentních léků qintesencí, elixírů a jiných život a zdraví rozhojňujících produktů.
Roku 1313 kardinál Vidal Du Four ve svém pojednání Pour conserver la santé et rester en forme vyjmenovává několik desítek ctností vinné esence „l´aqua ardente“. A je pravda stále stejná, ve středověku i dnes, je to elixír zdraví a dlouhověkosti, účinný proti stárnutí, nechutenství, slabosti, zádumčivosti, senilitě, impotenci, podporující zdraví, sílu a život.
V 17. století „l´aqua ardente“ zvanou Armanhac začli Holanďané vyvážet do světa z přístavů Bayonne a Bordeaux. Jak přesně se tato „eau-de-vie de vin“ destilovala a jak stařila, není známo, neb např. kontinuální alambic Armagnacais (destilační aparát) považovaný dnes za „tradiční“ se objevuje až počátkem 19. století. A po r. 1878 phylloxera zničila v podstatě veškeré zdejší vinohrady, které byly jen částečně obnoveny po r. 1909. Též zdejší černý dub, ze kterého se vyráběly sudy patří již k obrovským raritám. R. 1936 došlo k rozdělení do třech regionů Armagnacu došlo dokonce až r. 1936, kdy zde bylo poprvé ve Francii zaveden systém Appellation d´Origine Controlée (A.O.C.).
Víno se nejčastěji destiluje přímo u výrobce ve sklepě, někdy také za pomoci pojízdné palírny, která cestuje ze sklepa do sklepa a destiluje vína pěstitelů. Dále se také pálí ve specializovaných palírnách a družstvech. Většina Armaňaku (přibližně 95%) se vyrábí v destilačním přístroji, který je typický pro tento druh brandy a oblast Armagnac - kontinuální destilační přístroj. Je vyrobený z čisté mědi a destiluje se jen jednou. Patent byl zaregistrován v roce 1818 a od té doby byl místními výrobci upraven, pozměněn a vylepšen do dnešní podoby. Od r. 1974 se v Gaskoňsku znovuobjevuje dvojitá destilace Charentského typu, často užívaná již v minulosti. Důvody jsou dnes stejné jako dříve - cognacu se prodá cca 150mil. lahví ročně oproti necelým 7mil. lahví armagnacu. Tedy někteří producenti připodobňují armagnac komerčně úspěšnějšímu cognacu. Nicméně většina Gaskoňců dává přednost jednorázové kontinuální destilaci s nižším obsahem alkoholu mezi 52-60% alkoholu neb ten je výrazně ovocnější a navíc v sobě obsahuje mnoho pro armagnac charakteristických látek, které při dvojité destilaci mizí.
Destilační proces - Destilace probíhá v zimě, nejpozději 31. března roku následujícího po sklizni.Víno teče průběžně ze zásobního tanku do destilačního přístroje přes spodní chladící část s cívkou, ve které se na konci procesu chladí alkoholové páry. Odtud přetéká víno přes jednotlivá patra těla přístroje do topné komory vytápěné plynem nebo dřevem. Víno je intenzivním teplem zahřáto a pára stoupá soustavou pater s přepady opačným směrem, vzhůru. V každém patře probublává přes víno ( vinasse ), obohacuje se o alkohol a absorbuje aromatické látky. V horní části páry směřují do tzv. labutího krku a cívky, kde se kondezují a chladí. Tak vzniká Eau-de-vie. Když opuští destilační přístroj je čirá s obsalem alkoholu 52 až 72% (tradičně se pohybuje v rozpětí 52 až 60%). V této fázi je Armagnac velmi ohnivý, ale již velmi aromatický s vůní hrušek a švestek atp. Často má také květinové tóny jako např. lipový květ. Zrání v sudu přidá armaňaku komplexnost a jemnost. Po destilaci je Armagnac umístěn do dubových sudů tzv. "pieces ". Většina z těchto 400 litrových sudů je vyrobena ze dřeva z gaskoňských lesů nebo z oblasti Limousin. Sudy jsou uloženy ve sklepích, kde hrají důležitou roli vlhkost a teplota sklepa.
Sklepmistr pečlivě hlídá vývoj eax-de-vie:
Typy Armagnacu -
Vinné brandy vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Ugni blanc ( doplněná menšinovým podílem dalších ta...
Vinné brandy vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Ugni blanc ( doplněná menšinovým podílem dalších ta...
Vinné brandy vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Ugni blanc ( doplněná menšinovým podílem dalších ta...
Vinné brandy vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Ugni blanc ( doplněná menšinovým podílem dalších ta...
Vinné brandy vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Ugni blanc ( doplněná menšinovým podílem dalších ta...
Vinné brandy vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Ugni blanc ( doplněná menšinovým podílem dalších ta...
Vinné brandy - Armagnac vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Ugni-blanc 60% a Baco 40% vypěstovaných ...
Armagnac (armaňak) je nejstarším typem vinného destilátu na světě. Původ tohoto nápoje je v jižní Fr...
Armagnac (armaňak) je nejstarším typem vinného destilátu na světě. Původ tohoto nápoje je v jižní Fr...
Stejně jako jeho bratr koňak, je armagnac destilovan z hroznů a zraje v sudech. Armagnac se destilu...
Stejně jako jeho bratr koňak, je armagnac destilovan z hroznů a zraje v sudech. Armagnac se destilu...
Ročník 1972 armagnacu Comté de Lauvia. Delikátní květinové a vanilkové aroma se silným vlyvemhroznů ...
Vinné brandy vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Ugni blanc ( doplněná menšinovým podílem dalších ta...
Ročník 1983 armagnacu Comté de Lauvia. Mnoho ovocných aroma: víno, Folle Blanche, sušená švestka. ...
Ročník 1986 armagnacu Comté de Lauvia. Vůně s hebkými tóny zeleného dřeva. Rázná osobitost s ovocným...