NARDINI - BASSANO DELLA GRAPPA - nejstarší italský lihovar z roku 1779
1779 - Bortolo Nardini, mistr v umění destilace, opouští svojí rodnou oblast Val di Cembra za účelem otevření průchodu známého mostu přes řeku Brenta přímo v Bassano della Grappa navrženého od p. Palladio.
Grapperia, historický obchod lihovaru Nardini hned navazuje na tento světově známý most. Zůstavá tak důležitým místem setkání.
1860 - Začátek parní destilace - Bortolo Nardini, vnuk zakladatele, představuje parní destilace, která nahrazuje tradiční přímý ohřev.
Oheň zahříval přímo várnici (kotel) naplněný vlhkou matolinou smíchanou s vodou. Tímto způsobem se velmi těžko regulovala teplota a výsledkem byl produkt průměrné kvality. Díky této inovaci a přeměně v parní destilaci se docílí vyrobit grappu velmi jemnou, jakou znáte i nyní.
1915 – 1918 - Grappa zahřívá vojáky - První světová válka vytváří v těchto oblastech tragické divadlo. Ale je to válka, která zvýší popularitu destilátu grappa. Opravdu má velké sympatie mezi vojáky bojující na frontě, kteří se během dlouhých nocích v zákopech zahřívají grapou, Grappa jim pomáhá neztratit naději po porážce ktertragicky ovlivnila přímo oblast v okolí Bassano della Grappa. Je to však válka, která grappu zviditelní. Po skončení války však zvyk pití grappy přetrvává.
1939 – 1948 - Rekonstrukce mostu - Během druhé světové války existuje mnoho potíží pro lihovar Nardini, včetně častých rekvizicí produktů ze strany armády a úplném zničení mostu Němci. Po skončení války obyvatelé Bassana znovu obnovují most po rozsáhlé rekonstrukci. Slavnostní otevření mostu proběhne 3.10.1948 za přítomnosti Alcide De Gasperi (významný italský politik), který drží láhev grappy Nardini jako symbol podpory.
50 léta - Nardini zaznamenává vzestup - po válce se mění orientace, místo pití čirých destilátů, převládá zájem o sladší destiláty. A tak Nardini představuje svojí první stařenou grappu v sudech s velkým úspěchem.
60. léta - Nový lihovar - v roce 1964 je slavnostně otevřena nová Distilleria na periferii Bassano. Při tomto okamžiku Nardini představuje novou inovaci: vakuová destilace, která umožní destilovat při nízkých teplotách a tím získat produkt vysoké kvality.
80-90.léta - Důležitý krok v automatizaci - v roce 1981, se nachází v blízkosti palírny, nové centrum pro zpracování a plnění do lahví: zásadní průlom, který umožňuje, aby společnost mohla uspokojit rostoucí poptávky obou italských i zahraničních trzích, a to díky novým automatizovaných systémů a technologií. V roce 1991, lihovar kupuje NARDINI a kompletně obnovuje Monastier Treviso, kde před několika lety byla jedna část destilace.
2004 - Společnost pro umění - zrodí se „Bolle“ , prostor pro pořádání akcí a výzkumu, významné dílo soudobé architektury, kterým rodina Nardini pověřila architekta Massimiliano Fuksas. Dílo, které vzniká na oslavu 225 od založení společnosti. Při této příležitosti Nardini uvádí na trh nový produkt: Grappa Riserva 15 anni invecchiata v dubových sudech ze Slavonska.
oficiální stránky značky : www.nardini.it
Matolina je získána z hroznů oblasti Veneta a Friuli. Způsob destilace: dvěma způsoby: tradiční způs...
Matolina je získána z hroznů oblasti Veneta a Friuli. Způsob destilace: je dvěma způsoby: tradiční z...