Původ brandy není úplně jasný, ale je samozřejmě spojen s vývojem destilace alkoholu. Koncentrované lihové nápoje byly známé už ve starém Řecku a Římě, a jejich historie sahá pravděpodobně až do starověkého Babylonu. Brandy, jak ji známe dnes, se poprvé objevila ve 12. století a populární se stala ve 14. století. Původně se víno destilovalo pravděpodobně za účelem konzervace a usnadnění dopravy obchodníky. Podle jiné domněnky se víno destilovalo s cílem snížit daně, které se určovaly na základě objemu lihovin. Voda, která se destilací od vína oddělila, se do nápoje před pitím měla přidat zpátky. Avšak destilační proces neodstraňuje pouze vodu, ale také vede k vzniku množství aromatických látek, které výrazně mění složení destilátu. Proto i vinná lihovina, která neprošla zráním (nezralá brandy), po naředění už nebude mít stejnou chuť jako originální víno. Později se zjistilo, že poté, co byla tato lihovina skladovaná v dřevěných sudech, výsledný produkt byl výrazně lepší než původní destilovaný nápoj.
Vinné brandy jsou vyráběny na všech kontinentech planety , zejména pak ve Španělsku, Německu, Mexiku, USA a Jižní Africe. Jihoafrické brandy jsou vyráběné skoro stejně jako francouzský koňak - dvojitou destilací, v měděných destilačních nádobách a zrají minimálně tři roky v dubových sudech. Americké vinné brandy pochází skoro všechny z Kalifornie. (Evropská unie chrání použití názvu koňak. Tento název se smí používat pouze v případě brandy destilované a vyrobené v oblasti Cognac ve Francii, a název Armagnac zase pouze pro brandy z oblasti Gascony, vyrobenou tradiční metodou.)
Z hlediska zrání rozlišujeme tři typy brandy:
Nezrající brandy - mnoho druhů ovocné brandy a brandy z výlisků neprochází po destilaci zráním. Výsledkem je čirá tekutina.
Brandy zrající v jednom sudu - tyto brandy zrají v dubových sudech a v důsledku zrání mají zlaté a hnědé odstíny.
Brandy zrající procesem solera - některé brandy (zejména ve Španělsku) se nechávají zrát systémem solera. Principem tohoto zrání je řada sudů. Když je část destilátu z posledního sudu v sérii odebrána a nalahvována, je tento sud doplněn z předposledního sudu a tak dále, až do prvního je doplněn čerstvým destilátem.
Skvělá brandy ze španělské Grand Solera Reserva a koňaku V.S.O.P. Tato brandy se připravuje ze směsi...
Brandy Vecchia Romagna 25 let Vecchia Romagna 25 anni invecchiato riserva je destilát hroznů, který...
Riserva Tre Botti vyniká svou výraznou a zářivou jantarovou barvou, neobyčejnou škálou vůní a jemno...
Ozdobena symbolem společnosti velkého boha Bacchus, Vecchia Romagna se destiluje v metodě Charentai...
Své nezaměnitelné rysy získává brandy Vecchia Romagna díky hroznům věhlasné odrůdy vína Vecchia Roma...
Své nezaměnitelné rysy získává brandy Vecchia Romagna díky hroznům věhlasné odrůdy vína Vecchia Roma...
Stravecchio Branca XO se zrodilo z obratného prolínání chutí a vůní uchovaných v tichu srdce Milána ...
Stravecchio Brandy Branca si zaslouží chvilku k zamyšlení: tato pálenka vyrobená z prestižního vína ...
Stravecchio Brandy Branca si zaslouží chvilku k zamyšlení: tato pálenka vyrobená z prestižního vína ...
Na výrobu Stocku XO se používá kvalitní vinný destilát, který dlouhodobě zraje v dubových sudech. J...
Absolutní španělská jednička mezi brandy se vyrábí od poloviny 19. století. Originální chuť brandy v...
Absolutní španělská jednička mezi brandy se vyrábí od poloviny 19. století. Originální chuť brandy v...
""JSC Sarajishvili založil v roce 1884 David Sarajishvili, slavný gruzínský podnikatel a veřejná os...
""JSC Sarajishvili založil v roce 1884 David Sarajishvili, slavný gruzínský podnikatel a veřejná os...