Původ brandy není úplně jasný, ale je samozřejmě spojen s vývojem destilace alkoholu. Koncentrované lihové nápoje byly známé už ve starém Řecku a Římě, a jejich historie sahá pravděpodobně až do starověkého Babylonu. Brandy, jak ji známe dnes, se poprvé objevila ve 12. století a populární se stala ve 14. století. Původně se víno destilovalo pravděpodobně za účelem konzervace a usnadnění dopravy obchodníky. Podle jiné domněnky se víno destilovalo s cílem snížit daně, které se určovaly na základě objemu lihovin. Voda, která se destilací od vína oddělila, se do nápoje před pitím měla přidat zpátky. Avšak destilační proces neodstraňuje pouze vodu, ale také vede k vzniku množství aromatických látek, které výrazně mění složení destilátu. Proto i vinná lihovina, která neprošla zráním (nezralá brandy), po naředění už nebude mít stejnou chuť jako originální víno. Později se zjistilo, že poté, co byla tato lihovina skladovaná v dřevěných sudech, výsledný produkt byl výrazně lepší než původní destilovaný nápoj.
Vinné brandy jsou vyráběny na všech kontinentech planety , zejména pak ve Španělsku, Německu, Mexiku, USA a Jižní Africe. Jihoafrické brandy jsou vyráběné skoro stejně jako francouzský koňak - dvojitou destilací, v měděných destilačních nádobách a zrají minimálně tři roky v dubových sudech. Americké vinné brandy pochází skoro všechny z Kalifornie. (Evropská unie chrání použití názvu koňak. Tento název se smí používat pouze v případě brandy destilované a vyrobené v oblasti Cognac ve Francii, a název Armagnac zase pouze pro brandy z oblasti Gascony, vyrobenou tradiční metodou.)
Z hlediska zrání rozlišujeme tři typy brandy:
Nezrající brandy - mnoho druhů ovocné brandy a brandy z výlisků neprochází po destilaci zráním. Výsledkem je čirá tekutina.
Brandy zrající v jednom sudu - tyto brandy zrají v dubových sudech a v důsledku zrání mají zlaté a hnědé odstíny.
Brandy zrající procesem solera - některé brandy (zejména ve Španělsku) se nechávají zrát systémem solera. Principem tohoto zrání je řada sudů. Když je část destilátu z posledního sudu v sérii odebrána a nalahvována, je tento sud doplněn z předposledního sudu a tak dále, až do prvního je doplněn čerstvým destilátem.
Asbach Uralt je jednou z nejznámějších značek v Německu. To bylo dosaženo se zkušeností a zvláštní p...
První Metaxu vytvořil již v roce 1888 Spyros Metaxas. V té době ještě zdaleka nemohl tušit, jakou o...
Metaxa je vinný destilát nenapodobitelné nasládlé chuti, uznávaný jako zcela samostatná jedinečná k...
Metaxa 12* má tmavě medovou barvu a dokonalou vůni se stopami vanilky. Vyrábí se destilací révového ...
Stravecchio Brandy Branca si zaslouží chvilku k zamyšlení: tato pálenka vyrobená z prestižního vína ...
Nejjemnější jantarový alkohol pod sluncem. Mimořádné destiláty zrající v dubových sudech, ušlechtil...
Napoleon Ambassador je vyráběn za použití kvalitních destilátů z vybraných odrůd kvalitních italskýc...
Vynikající 6-leté brandy vyrobená z toho nejkvalitnějšího hroznů sklizených ve Francii. Zraje v dubo...
Beehive Brandy Honey se vyrábí destilací fermentovaného vinného moštu, pro výrobu se pečlivě vybíra...
Španělská brandy jemné chuti zrající v dubových sudech.
Španělské brandy má historii delší, než jsou dějiny koňaku, tento nápoj je zpravidla bohatší a ovo...
Absolutní španělská jednička mezi brandy se vyrábí od poloviny 19. století. Originální chuť brandy v...
Pětileté brandy z Gruzie, které si u nás našlo ve své době velmi mnoho konzumentů se po letech vrac...
Stravecchio Brandy Branca si zaslouží chvilku k zamyšlení: tato pálenka vyrobená z prestižního vína ...