Ostrov Martinik je součástí francouzských zámořských oblastí, které jsou označovány jako Francouzské Antily a je součástí Evropské unie. Nachází se severně od Trinidadu a Tobaga a je součástí francouzských zámořských oblastí. Na Martiniku bylo přes 150 palíren rumu, ale dnes jich je v provozu jen kolem desíti. Palírny sice pracují jen krátce, pouze od konce února do června, potom končí sklizeň cukrové třtiny, a v palírnách pobíhá jen několik montérů, kteří udržují stroje. To ale nevadí nahodilé prohlídce, jak my říkáme exkurzi, z žádné Vás nevyhodí a kde není přímo prohlídka s průvodcem (občas pozor, bez francouzštiny se neobejdete), můžete se po palírně toulat sami. Prohlédnout si tak můžete doslova cokoliv, přístupné je opravdu všechno, majitelé očividně věří návštěvám, že nikam nespadnou. Třešničkou na dortu je potom pochopitelně ochutnávka, ve všech destilovnách v to pravé odobí nečekaně zdarma. Převažuje zde výroba rumu z čerstvé třtinové šťávy (tzv. „rhum agricole“ -rum vyráběný z třtinové melasy se nazývá „rhum industriel"). Byla mu udělená francouzská ochranná známka původu Appellation d'Origine Controleé Martinique, tedy označení známé ze starého kontinetu - Aoc . Tato francouzská ochranná známka původu zaručuje, že produkty mají špičkovou kvalitu a byly vyrobeny pouze ze šťávy cukrové třtiny a také podle stanovených postupů výroby. Vzhledem k procesu výroby přímo ze šťávy cukrové třtiny, mají tyto rumy úplně jiný profil aroma a chuti. V těchto rumech daleko více vyniká hořkosladká chuť cukrové třtiny a v aroma se daleko více projevují tóny květin a tropického ovoce než je tomu u rumů vyrobených z melasy cukrové třtiny. Ve Francouzky mluvících zemích je rum označován jako rhum. Většina blanco rumů vyráběných na Martiniku mají vyšší procento alkoholu, které dosahuje i přes 50%. Rhum agricole se potom dále dělí na tři typy – bílý rum - rhum blanc , o alkoholovém obsahu 50, 55 a 62 procent,rum zlatý - rhum paille, který je světlý a stárne ve velkých dubových sudech méně než dva roky, a rum stařený - rhum vieux, který stárne v malých dubových sudech používaných buď pro zrání francouzského koňaku, nebo kentuckého bourbonu nejméně tři roky.
Karibský ostrov Martinique patří k nejuznávanějšímu ostrovu v produkci „agricole“ (zemědělských) rhumů. Francouzský vliv na ostrov Martinique lze sledovat již od roku 1630, kdy první Francouzi začali tento malebný ostrov osidlovat. Na východě je ostrov omýván nezkrotným Atlantikem, na západě potom tropickým Karibským mořem. Ostrov má rozlohu 425 m2, od Paříže je vzdálen 4 261 mil a je znám svým tropickým klimatem, bujnou faunou a fl órou a chutnými recepty francouzských Kreolů. Agricole rhumy patří k nejdražším rumům na světě díky svému výrobnímu procesu a na celosvětové produkci se podílejí pouze třemi procenty. Na rozdíl od průmyslových rumů, které lze vyrábět kdekoliv a kdykoliv, je výroba agricole rhumu sezónní. Začíná vždy na jaře se sklizní cukrové třtiny a vyrábí se z čisté šťávy cukrové třtiny. Ofi ciální pečetí francouzského apelačního systému AOC jsou agricole rhumy označovány od 5. listopadu 1996. Tento systém garantuje, že produkt je ze 100 % vyroben ze šťávy cukrové třtiny, dále garantuje délku zrání v dubových sudech. Navíc apelační systém defi nuje další důležité standardy kvality jako je lokalita, kde roste surovina, odrůda cukrové třtiny, použité výrobní zařízení, průběh fermentace a destilace a v neposlední řadě proces staření rumů.
Rumy z Martiniku se tedy přirozeně řadí mezi světovou špičku a i přes poměrně vysokou produkci se téměř 60% všeho rumu vyprodukovaného na Martiniku vypije lokálně a to nejen díky čilému turistickému ruchu ( 99 procent návštěvníků přichází z Francie a nemá tak dovozní limit, nakupuje se doslova ve velkém a řada druhů se prodává rovnou po třech litrových lahvích. Palírny často nabízejí nejrůznější špeky, ročníkové rumy nebo ultra staré rumy, což na Martiniku znamená od 12 let stáří. Rum je součástí kultury. Bez rumu není představitelná taneční oslava a ani svatba anebo pohřeb.
Ani zde však nelze čas zastavit a globalizace vystrkuje své drápky. A s tím, jak se destilovny vzájemně požírají, bude se jejich počet jen zmenšovat. Proto i zdejší destilovny pomalu ubývají, nejprve padla nejmenší destilovna Hardy, zbytky tohoto rumu se ještě stáčejí v destilovně Saint-James. V Evropě dobře známá destilovna Trois Rivieres sice stále destiluje samostatně, ale ve skutečnosti patří již mnohem větší destilovně Clement. Některé další se postupně stěhují, opouštějí původní místa a otevírají modernější destilovny někde jinde. Vysoká vlhkost a bujná vegetace pak za pár let udělají z dříve kvetoucího podniku smutně zrezavělé ruiny. A ještě nutno dodat, že některé palírny vyvážejí ve velkém do Francie, kde se rumy stáčejí. Poznat rozdíl na lahvích lze, ale vyžaduje to znalce. Rum, za kterým na Martinik jezdí znalci je výtečný, již pětileté rumy chutnají lépe nežli kdejaký 18ti či 23 letý rum, zřejmě na Martiniku objevili jiné principy stárnutí rumu. Chloubou destiloven jsou potom rumy, se kterými se jinde nesetkáme – jedná se o rumy ročníkové. Třeba destilovna Rhum J. M., nalézající se v malebném údolíčku u města Macouba, se pyšní mimořádnými rumy z roku 1995 a 1997, v destilovně Trois Rivieres si můžeme koupit ročníkových rumů celou řadu a pokud jsme ochotni investovat přes 900 dolarů, můžeme si dopřát láhev rumu z roku 1939. Flek dává firma Saint-James, nabízející rum z roku 1905.
Sladký intenzivně ovocný rum s příchutí mučenky. Nejlépe vychutnáte čistý s ledem ...
Klasický stařený karibský rum s vysokým podílem rumu vyrobeného na ostrově Martinique a ostaních ost...
Klasický stařený karibský rum s vysokým podílem rumu vyrobeného na ostrově Martinique a ostaních ost...
Klasický bílý karibský rum s vysokým podílem rumu vyrobeného na ostrově Martinique a ostaních ostrov...
Mangoustans má lehkou a svěží chuť s nádechem kávových tónů. Hodí se nejen k dezertům, ale i k samo...
Typický příklad rumu francouzského typu, vyroben fermentací šťávy cukrové třtiny. Zraje v dubových ...
Palírna Carbet Neisson vznikla v roce 1922, kdy rodina Neisson začala pěstovat cukrovou třtinu na p...
Rum Depaz VS zraje minimálně po dobu tří let v dubových sudech. Je to rum se skutečným charakterem, ...
Tato druhá edice ve velkém ukládá vzácnou "" Split vanilku"". Tento vanilkový lusk dodává unikátní n...
Depaz rum má zvláštní styl, rafinovanost, kvůli sopečné půdě. Zemědělský rum Depaz VSOP speciak re...
Chantal Comte bojovnost Blue je bílý rum s čerstvým aroma cukrové třtiny, mírnou sladkost, špetkou...
Sada rum se dvěmi originál skleničkami Depaz. Depaz VSOP je výjimečný, často oceňovaný rum, který ...
Tento bílý agricole rum byl vyroben výhradně z organicky pěstované cukrové třtiny a lahvován byl s o...
Depaz Grande Réserve XO je směs rumů, které zrály 8 až 10 let. Rum výjimečné chuti s výraznými ale ...
Palírna Carbet Neisson vznikla v roce 1922, kdy rodina Neisson začala pěstovat cukrovou třtinu na p...