Kvalitně vypálené ovoce může dát vzniknout opravdu skvělým destilátům. Nejčastějšími z nich jsou slivovice, hruškovice, meruňkovice, ale i další ovocné pálenky jako třeba jablkovice či vínovice.
Rmutování ovoce - je-li ovoce sklizeno a vyčleněna část na „zušlechtění“, je možno přistoupit k první fázi výroby pálenky. Tou je rmutování. Při tomto procesu dochází k rozmělnění ovoce a vytvoření tzv. břečky. U ovoce, které neobsahuje dostatek vody je nutno přidat vodu, třeba u švestek to však nutné není. V této podobě jsou cukry, na kterých si v další fázi pochutnají kvasinky, nejpřístupnější.
Kvašení – měníme cukr na alkohol - v další fázi přichází na řadu výše zmíněné kvasinky, které si pochutnají na cukru obsaženém v ovocné břečce. Při výrobě opravdu kvalitních a chutných ovocných pálenek se používají pro tyto účely ušlechtilé vinné kvasinky. Nejsou-li k dispozici vinné kvasinky, dají se použít ikvasinky lihovarnické. Při procesu kvašení dochází k přeměně jednoduchých cukrů na oxid uhličitý a alkohol (přesněji ethanol ). Jenže při alkoholovém kvašení neboli fermentaci nevznikne požadované množství alkoholu. Proto je třeba přejít k další fázi výrobního procesu, tedy k destilaci.
Destilace, filtrace a zrání ovocných pálenek - zhruba po 14 dnech po ukončení kvašení se přistupuje k destilaci, která zajistí požadovaný obsah alkoholu v pálence. Destilace se provádí v rozličných destilačních přístrojích a to většinou dvoufázově. Jako ideální koncentrace alkoholu určeného pro konzumaci se uvádíobsah kolem 47%. Při vyšší koncentraci tím trpí především aroma ovocné pálenky, naopak při nižší koncentraci zas může být pálenka vodnatá. Ke snížení koncentrace alkoholu se tak nejčastěji používá destilovaná nebo měkká studniční voda, ke zvýšení zas levnější čistý líh. Právě přidávání lihu nezřídka kdy zneužívají i palírny, které tak zlevňují výrobu. Obsahuje-li hotový destilát zákal, nastupuje na řadu navíc filtrace nebočiření. K filtraci je nejčastěji používáno filtračního papíru, v případě hrubšího zákalu, anebo dřevěného uhlí. K čiření se zas používá uhličitan hořečnatý, anebo mléko, které je pro tyto účely velmi praktické. Pro harmoničtější chuť je dobré nechat pálenku tzv. uzrát. To se může dít, buď ve skleněných demižonech, kde zrání probíhá velmi pomalu, anebo v dřevěných sudech. V nich je zrání mnohem rychlejší, neboť pórovitost dřeva umožňuje lepší přístup vzduchu, který je pro zrání ovocné pálenky a vlastně všech destilátů klíčový. Během zrání destilát ztrácí na objemu, zkrátka se vypařuje.
Druhy pálenek - vypálit se toho dá opravdu spousta. Ze švestek, slívek a blum dostanemeslivovici, z hrušek zas hruškovici a z meruněk zas meruňkovici.Z jablek se zas vyrábí jablkovice. Jablečné pálence vyráběné ve francouzské oblasti v Dolní Normandi se zas říká calvados. Z vína je zas možné vyrobit vínovici, anebo její kvalitnější formu, brandy. Zpracovat pálením se dá i další ovoce, u nějž bychom to asi zrovna nečekali, třeba maliny, angrešt či fíky. Jak vidno, pálení nemusí končit u běžných švestek, jablek a hrušek.Každá správná pálenka by však měla chutnat po ovoci, ze kterého byla vyrobena. Jsou-li chuť i aroma přebity lihem, nejedná se o zrovna kvalitní pálenku, které by byla věnována dostatečná péče.
Badel Stara Šljivovica je nejznámější pálenkou výrobce Badel 1862. Vyrábí se destilací autochtonní o...
Badel Stara Šljivovica je nejznámější pálenkou výrobce Badel 1862. Vyrábí se destilací autochtonní o...
Ananasovice patří mezi nejlepší destiláty z tropického ovoce. Vyrábí se kvašením přezrálých ananasů ...
Po staletí oblíbený národní nápoj Rakušanů s typickou vůní a chutí meruňkového destilátu. Meruňkovic...
Tříletá slivovice s lipovým medem - kombinace vybraná z desítek variant při téměř rok trvajícím vývo...
Tříletá slivovice s lipovým medem - kombinace vybraná z desítek variant při téměř rok trvajícím vývo...
Tříletá slivovice s lipovým medem - kombinace vybraná z desítek variant při téměř rok trvajícím vývo...
Oblíbený alkoholický nápoj vyrobený průtahovou destilací plodů jalovce (slovensky borievok) bez jaké...
Oblíbený alkoholický nápoj vyrobený průtahovou destilací plodů jalovce (slovensky borievok) bez jaké...
Exkluzivní borovička s příjemnou ovocně jehličnatou vůní. Díky vyváženému podílu destilátu a velmi j...
Borovička Jager. Prvotřídní slovenská Borovička z produkce Old Herold. Tato borovička Vás příjemně p...
Jánošíkova borovička je liehovina vyrobená z rafinovaného liehu, borovičkového destilátu prekvasený...
Trenčianske likérky dlouhá léta pilovali a ladily receptury borovičky z jalovcového destilátu. Prvot...
Na Slovensku se odpradávna pálí borovička. Původně jalovce sloužily k dochucení drsného bramborového...
Na Slovensku se odpradávna pálí borovička. Původně jalovce sloužily k dochucení drsného bramborového...