Kvalitně vypálené ovoce může dát vzniknout opravdu skvělým destilátům. Nejčastějšími z nich jsou slivovice, hruškovice, meruňkovice, ale i další ovocné pálenky jako třeba jablkovice či vínovice.
Rmutování ovoce - je-li ovoce sklizeno a vyčleněna část na „zušlechtění“, je možno přistoupit k první fázi výroby pálenky. Tou je rmutování. Při tomto procesu dochází k rozmělnění ovoce a vytvoření tzv. břečky. U ovoce, které neobsahuje dostatek vody je nutno přidat vodu, třeba u švestek to však nutné není. V této podobě jsou cukry, na kterých si v další fázi pochutnají kvasinky, nejpřístupnější.
Kvašení – měníme cukr na alkohol - v další fázi přichází na řadu výše zmíněné kvasinky, které si pochutnají na cukru obsaženém v ovocné břečce. Při výrobě opravdu kvalitních a chutných ovocných pálenek se používají pro tyto účely ušlechtilé vinné kvasinky. Nejsou-li k dispozici vinné kvasinky, dají se použít ikvasinky lihovarnické. Při procesu kvašení dochází k přeměně jednoduchých cukrů na oxid uhličitý a alkohol (přesněji ethanol ). Jenže při alkoholovém kvašení neboli fermentaci nevznikne požadované množství alkoholu. Proto je třeba přejít k další fázi výrobního procesu, tedy k destilaci.
Destilace, filtrace a zrání ovocných pálenek - zhruba po 14 dnech po ukončení kvašení se přistupuje k destilaci, která zajistí požadovaný obsah alkoholu v pálence. Destilace se provádí v rozličných destilačních přístrojích a to většinou dvoufázově. Jako ideální koncentrace alkoholu určeného pro konzumaci se uvádíobsah kolem 47%. Při vyšší koncentraci tím trpí především aroma ovocné pálenky, naopak při nižší koncentraci zas může být pálenka vodnatá. Ke snížení koncentrace alkoholu se tak nejčastěji používá destilovaná nebo měkká studniční voda, ke zvýšení zas levnější čistý líh. Právě přidávání lihu nezřídka kdy zneužívají i palírny, které tak zlevňují výrobu. Obsahuje-li hotový destilát zákal, nastupuje na řadu navíc filtrace nebočiření. K filtraci je nejčastěji používáno filtračního papíru, v případě hrubšího zákalu, anebo dřevěného uhlí. K čiření se zas používá uhličitan hořečnatý, anebo mléko, které je pro tyto účely velmi praktické. Pro harmoničtější chuť je dobré nechat pálenku tzv. uzrát. To se může dít, buď ve skleněných demižonech, kde zrání probíhá velmi pomalu, anebo v dřevěných sudech. V nich je zrání mnohem rychlejší, neboť pórovitost dřeva umožňuje lepší přístup vzduchu, který je pro zrání ovocné pálenky a vlastně všech destilátů klíčový. Během zrání destilát ztrácí na objemu, zkrátka se vypařuje.
Druhy pálenek - vypálit se toho dá opravdu spousta. Ze švestek, slívek a blum dostanemeslivovici, z hrušek zas hruškovici a z meruněk zas meruňkovici.Z jablek se zas vyrábí jablkovice. Jablečné pálence vyráběné ve francouzské oblasti v Dolní Normandi se zas říká calvados. Z vína je zas možné vyrobit vínovici, anebo její kvalitnější formu, brandy. Zpracovat pálením se dá i další ovoce, u nějž bychom to asi zrovna nečekali, třeba maliny, angrešt či fíky. Jak vidno, pálení nemusí končit u běžných švestek, jablek a hrušek.Každá správná pálenka by však měla chutnat po ovoci, ze kterého byla vyrobena. Jsou-li chuť i aroma přebity lihem, nejedná se o zrovna kvalitní pálenku, které by byla věnována dostatečná péče.
GYYN je postavený na nádherně voňavých květech ylang-ylang, grepu, citronové trávě, grains of par...
Esence privátního Eccentric Clubu, vydestilovaná na závěr roku, na který chceme všichni zapomenout...
Vínovice stařená v dubovém sudu od Martina Žufánka, tu již jednou byla. Psal se rok 2011, a byla p...
vynikající německá slivovice vyrobena z čerstvých, plně zralých plodů švestek
Ještě před rokem 1989 byly mandarinky symbolem Vánoc. Jindy se totiž nedaly sehnat a každý je dostáv...
Excelentní destilát vyráběný z hrušek odrůdy Williams. Tato odrůda dodává destilátu výraznou vůni po...
Zámek Seyring nedaleko od Vídně, býval nemovitostí císařských rodin a ožívá dál stejně jako období ...
Odrůdová hruškovice Williams, vyrobená z hrušek z chilských sadů je základem tohoto likéru. Vzniká ...
Kombinace úžasné hruškové pálenky s plodem hrušky Základní surovinou hruškovice pálenky jsou máslové...
Williamine Poire se vyrábí z vynikajících hrušek Williams. Po fermentaci a následných destilacích a ...
Morand Mirabelle je švýcarský likér vyrobený z mirabelkových švestek ručně vybraných z polí Švýcarsk...
Ovocná pálenka od českého výrobce Kleiner. Varianta Wild Pin (divoký špendlík) byla na trh uvedena v...
Na rozdíl od konkurence zásadně nepoužíváme při výrobě macerátu líh, ale naší oceňovanou ušlechtilo...
Malosériový destilát odrůdového ovoce původem od drobných pěstitelů a sadařů. Devítiměsíční fermenta...