Kvalitně vypálené ovoce může dát vzniknout opravdu skvělým destilátům. Nejčastějšími z nich jsou slivovice, hruškovice, meruňkovice, ale i další ovocné pálenky jako třeba jablkovice či vínovice.
Rmutování ovoce - je-li ovoce sklizeno a vyčleněna část na „zušlechtění“, je možno přistoupit k první fázi výroby pálenky. Tou je rmutování. Při tomto procesu dochází k rozmělnění ovoce a vytvoření tzv. břečky. U ovoce, které neobsahuje dostatek vody je nutno přidat vodu, třeba u švestek to však nutné není. V této podobě jsou cukry, na kterých si v další fázi pochutnají kvasinky, nejpřístupnější.
Kvašení – měníme cukr na alkohol - v další fázi přichází na řadu výše zmíněné kvasinky, které si pochutnají na cukru obsaženém v ovocné břečce. Při výrobě opravdu kvalitních a chutných ovocných pálenek se používají pro tyto účely ušlechtilé vinné kvasinky. Nejsou-li k dispozici vinné kvasinky, dají se použít ikvasinky lihovarnické. Při procesu kvašení dochází k přeměně jednoduchých cukrů na oxid uhličitý a alkohol (přesněji ethanol ). Jenže při alkoholovém kvašení neboli fermentaci nevznikne požadované množství alkoholu. Proto je třeba přejít k další fázi výrobního procesu, tedy k destilaci.
Destilace, filtrace a zrání ovocných pálenek - zhruba po 14 dnech po ukončení kvašení se přistupuje k destilaci, která zajistí požadovaný obsah alkoholu v pálence. Destilace se provádí v rozličných destilačních přístrojích a to většinou dvoufázově. Jako ideální koncentrace alkoholu určeného pro konzumaci se uvádíobsah kolem 47%. Při vyšší koncentraci tím trpí především aroma ovocné pálenky, naopak při nižší koncentraci zas může být pálenka vodnatá. Ke snížení koncentrace alkoholu se tak nejčastěji používá destilovaná nebo měkká studniční voda, ke zvýšení zas levnější čistý líh. Právě přidávání lihu nezřídka kdy zneužívají i palírny, které tak zlevňují výrobu. Obsahuje-li hotový destilát zákal, nastupuje na řadu navíc filtrace nebočiření. K filtraci je nejčastěji používáno filtračního papíru, v případě hrubšího zákalu, anebo dřevěného uhlí. K čiření se zas používá uhličitan hořečnatý, anebo mléko, které je pro tyto účely velmi praktické. Pro harmoničtější chuť je dobré nechat pálenku tzv. uzrát. To se může dít, buď ve skleněných demižonech, kde zrání probíhá velmi pomalu, anebo v dřevěných sudech. V nich je zrání mnohem rychlejší, neboť pórovitost dřeva umožňuje lepší přístup vzduchu, který je pro zrání ovocné pálenky a vlastně všech destilátů klíčový. Během zrání destilát ztrácí na objemu, zkrátka se vypařuje.
Druhy pálenek - vypálit se toho dá opravdu spousta. Ze švestek, slívek a blum dostanemeslivovici, z hrušek zas hruškovici a z meruněk zas meruňkovici.Z jablek se zas vyrábí jablkovice. Jablečné pálence vyráběné ve francouzské oblasti v Dolní Normandi se zas říká calvados. Z vína je zas možné vyrobit vínovici, anebo její kvalitnější formu, brandy. Zpracovat pálením se dá i další ovoce, u nějž bychom to asi zrovna nečekali, třeba maliny, angrešt či fíky. Jak vidno, pálení nemusí končit u běžných švestek, jablek a hrušek.Každá správná pálenka by však měla chutnat po ovoci, ze kterého byla vyrobena. Jsou-li chuť i aroma přebity lihem, nejedná se o zrovna kvalitní pálenku, které by byla věnována dostatečná péče.
Koniferum borovička je lehká svěží borovička s mimořádně oblíbenou recepturou, vyrobená z borovičko...
Tradiční maďarský hruškový destilát s intenzivní vůní a chutí hrušek Wiliamsek. Hruškovice ”Vilmoška...
Světoznámá slivovice, bez které se nemá ze Slovenska odcházet. Pověstná ovocnářská tradice Slovensk...
Hruškovice - delikatní vyzrálý destilát z hrušek odrůdy Williams vyroben tradiční metodou má bezpoch...
Meruňkovice je čirý destilát vyznačující se sladkou vůní meruněk s lehkým podtónem pecek a jemnou ov...
Třešňovice je pálenka charakteristická svou třešňovou vůní a jemnou chutí s lehkým nádechem peckovin...
Příjemná vůně vyzrálých jablek přechází i do tohoto pravého destilátu. Opakovaná destilace a dlouhod...
Vynikající destilát vyrobený ze šťavnatých jihoamerických hrušek odrůdy Williams si našel své i v Če...
Tento typ slivovice je světově ojedinělý. Svou vůní připomíná koňak, chutí pak velmi jemně švestky....
Tříletá slivovice společnosti Rudolf Jelínek a.s. je výrobek té nejvyšší kvality, vyniká jemnou chu...
Pětiletá košer slivovice R. JELÍNEK je čirý destilát ze švestek opatřený certifikací „košer“, ktero...
Odrůda hrušek Williams je přímo předurčena k výrobě nejaromatičtější hruškovice. Má skutečně výsadní...
Slivovice z původní, témeř vymizelé odrůdy - tzv ""karlátek"". Karlátka jsou stará odrůda švestek s...
Oblíbený alkoholický nápoj vyrobený průtahovou destilací plodů jalovce (slovensky borievok) bez jaké...
Ještě koncem června jsme netušili, jestli vůbec budeme nějakou meruňkovici letos pálit, tak špatně...