Bombay Sapphire svojí elegantní a překvapující chutí inspiruje spotřebitele i barové profesionály k neustálému objevování nových míchaných nápojů. Receptura ginu Bombay Sapphire je používána již od roku 1761. Při výrobě se používá prvotřídní skotské obilí a 10 bylinných příměsí, které se přidávají k původní chuti jalovce a dodávají tak tomuto nápoji jeho jedinečnost. Proces jak se Bombay Sapphire vyrábí je známý jako vapour infusion, neboli plynná infúze. Bombay Sapphire je nejen díky své unikátní modré láhvi, která sama představuje zajímavý designérský počin, již více než 20 let přirozeným partnerem světové designérské komunity, která zahrnuje osobnosti jako Marcel Wanders, Karim Rashid, Eva Zeisel, Tord Boontje, Patricia Urquiola, Yves Béhar a Tom Dixon.
Bombay Sapphire patří do kategorie London Dry ginů. Jedná se o gin, který je zdaleka nejrozšířenější a nejpopulárnější na celém světě. Odkud se vlastně vzalo označení London Dry Gin? když se poprvé v Anglii začal vyrábět gin, tak byl velice těžko pitelný, byl hodně ostrý a proto se do ginu začal přidávat med nebo melasa, aby se zjemnila chuť tohoto ginu. Postupem času se zlepšovala kvalita výroby ginu a jeho chuť samotná, takže melasa nebo med byly čím dál míň potřebné a stahovaly se z výroby toho ginu, až zmizely úplně. Proto se používá označení London Dry Gin čili suchý gin, který již není doslazován a převládá v něm aroma jalovce. V 18. století tento kvalitní produkt, chránící zdraví Britů především před nepříznivými vlivy počasí, oslovil chloubu Anglie - námořnictvo Jejího Veličenstva. To se rychle postaralo o rozšíření ginové pověsti do celého tehdy známého světa, což bylo výrazným přínosem pro britský export. Zapálení loďstva pro osvětu skutečně neznalo mezí. A v tomto století začíná i historie a možná i samotný název Bombay Sapphire ginu, jehož etiketu zdobí výrazný portrét královny Viktorie.
Právní definice ginu říká, že je to destilovaný alkohol ochucený jalovcovými bobulemi, ačkoli v praxi jsou používány i jiné rostliny. Kvalitu ginu, tedy především chuť, možnosti použití, ale také třeba pocity následného rána ovlivňuje kvalita použitých surovin, pečlivost a delikátnost výrobního procesu a počet bylin použitých při výrobě. Nejkvalitnější giny používají jako základ pouze jemný obilný alkohol destilovaný nejčastěji ve Skotsku a pouze nejkvalitnější byliny dodávající alkoholu výsledné aroma a chuť. Počet těchto bylin pak rozhoduje o komplexnosti a bohatosti chuti ginu. Standardní giny používají 3 - 4 bylinné přísady, pro velmi kvalitní giny se používá 7 - 8 přísad. Pouze při výrobě Bombay Sapphire se používá 10 druhů bylin a koření, které jsou znázorněny na uvedených obrázcích. Jedná se o citronovou kůru, kosatec florentský, kasiovou kůru, jalovcové bobule, koriandrová semena, kořen děhelu andělika, mandle, lékořice, bobule pepřovníku kubébového a guinejský pepř. To umožňuje ve výsledném produktu příjemně zaoblit chuť a vyrovnat někdy příliš dominující aroma a chuť jalovce. Proto konzumenti, kteří právě nejsou ginovými fanoušky, nakonec obdivně tvrdí: "Nikdy jsem neměl rád gin, dokud jsem neochutnal Bombay Sapphire".
Druhým důležitým faktorem ovlivňujícím kvalitu ginu je způsob smísení alkoholu a bylin. Pro všechny typy London dry ginu je typická v podstatě jedna metoda. Tou je smísení kapalného alkoholu a bylin buď při standardní teplotě, tzv. cold compouding, nebo svaření alkoholu a bylin. Druhou metodu používají kvalitní značky ginu. Jedinou výjimkou je Bombay Sapphire, který vzniká takzvanou metodou infúze. Tato metoda je pomalejší, jemnější, ale i nákladnější. Poprvé se objevuje již roku 1761 a využívá speciální destilační nádoby, tzv. Caterhead Stills. Na celém světě se dodnes dochovaly pouze čtyři a všechny se používají pro výrobu Bombay Sapphire.
Máme tedy nejlepší, třikrát destilovaný obilný alkohol, nejkvalitnější přísady v největším počtu a teď tedy jen zbývá jemná metoda na jejich smísení - infúze. Alkohol se zahřívá, až vytvoří alkoholové páry. Ty procházejí unikátními měděnými koši s vloženými deseti přísadami. Představte si je například jako pytlíčky s čajem. To znamená, že alkohol na rozdíl od jiných ginů přichází do styku s přísadami v plynném stadiu a lépe a jemněji je absorbuje. To je důvodem, proč ginoví experti pak jen shodně prohlašují: "Nikdy bych nevěřil, že gin může mít tak jemnou chuť." I z tohoto důvodu byl Bombay Sapphire house ginem na palubách letadel Concord a proto je také house ginem v nejlepších českých koktejlových barech.
Bombay Gin si můžete vychutnat ve výborných koktejlech, z nichž rozhodně stojí za zmínku např. Sapphire Traditional Martini - Bombay s Martini Extra Dry, Bombay Crushed s Lime juicem, třtinovým cukrem a ovocem Kumquats, Bombay Bramble, Cosmopolitan Bombay Sapphire, Sapphire Rose nebo Sapphire Silk.
oficiální stránky značky : www.bombaysapphire.com
Bombay Sapphire English Estate - limitovaná edice jednoho z nejznámějších ginů na světě. Infůzovaná ...
Druhý výraz v limitované edici inspirovaný jemným teplem a zlatavě oranžovou září zapadajícího slunc...
Druhý výraz v limitované edici inspirovaný jemným teplem a zlatavě oranžovou září zapadajícího slunc...
Druhý výraz v limitované edici inspirovaný jemným teplem a zlatavě oranžovou září zapadajícího slunc...
Styl je nezaměnitelný ze skvělých Gin Bombay Sapphires, ale v tomto případě má extra výbavu. Premie...
Potřebujete gin, který je ideální pro koktejly Bramble. Bombay Sapphire má právě to - Bombay Brambl...
Bombay Citron Pressé se vyrábí z čerstvě vymačkaných středomořských citronů, které byly ručně sbírá...
Jeden z velkých old-school stylu Londýnských dry ginů, Bombay Original byl poprvé představen v roce...
Bombay Sapphire cestuje na východ pro jeho novou tvář , infuze s thajskou lemongrass a vietnamského...
Silnější verze ginu . Bombay Sapphire je oblíbeným ginem po celém světě a mnoho příznivců si našel t...
Bombay Sapphire je oblíbeným ginem po celém světě a mnoho příznivců si našel také v České republice....
Bombay Sapphire je oblíbeným ginem po celém světě a mnoho příznivců si našel také v České republice....
Bombay Sapphire je oblíbeným ginem po celém světě a mnoho příznivců si našel také v České republice....
Bombay Sapphire je oblíbeným ginem po celém světě a mnoho příznivců si našel také v České republice....
Bombay Sapphire je oblíbeným ginem po celém světě a mnoho příznivců si našel také v České republice....