Pálenka ( nebo také destilát, lidově též kořalka, či gořalka nebo i šňaps) je ušlechtilá lihovina, která vzniká destilací případně opakovanou destilací zkvašeného rmutu, jenž je připraven z rozdrcených plodů nebo jiných částí rostlin, z nichž právě pálenka získává své osobité aroma.
Vykvašený rmut ( chcete-li kvas ) připravený z různých částí rostlin se destiluje. Vzniká takzvaný surový destilát, který se další destilací ( rektifikací ) upravuje na pitnou lihovinu, tato se už z pravidla nepřislazuje. Po rektifikaci a případném rozředění se lihovina případně ukládá k dalšímu zrání. U některých druhů pálenek se k ukládání používá dubových sudů, z něhož lihovina přejímá barvu a částečně i chuť. Moderní pálenice v současné době bývají i vybaveny ultrazvukovým zařízením pro umělé stárnutí pálenky, tak pozor. Objem alkoholu se má pohybovat mezi 36–50 %. Jeho vyšším obsahem někdy trpí chuť a vůně lihoviny.