Italsky „piemonte“ znamená „na úpatí hor“. Alpy téměř zcela obklopují tuto hornatou vinařskou oblast, jednu z nejznámějších v Itálii, a vlast dvou vynikajících červených vín, Barola a Barbaresca.
Vinařství se v Piemontu rozvíjí již od dob Etrusků, ale svůj věhlas region získal až v 19. století. Od té doby prošel obdobím úpadku i znovuzrození. Celosvětovou proslulost začal získávat na konci 60. let 20. století, kdy piemontská vína byla znovu objevena milovníky vína, kteří dokázali ocenit jejich mimořádnou kvalitu a potenciál.
Je snad nejznámějším a nejpopulárnějším italským vínem a je prvním vínem z trojice italských hvězd zvané „triple B“. Jeho základem je odrůda Nebbiolo. Pozdě dozrávající odrůda, které dalo jméno prostředí, ve kterém je pěstována. Pahorky Piemontu jsou zejména v podzimních měsících zahaleny mlhou (nebbia), z níž vystupují řádky vinic jako přízračný příslib vína, které se z jejich bobulí lisuje. Odrůda sice vyžaduje pečlivou práci na vinici a přísnou redukci výnosů, ale odměňuje se vínem, které je označováno jako víno králů. S trochou nadsázky se dá říci, že se jedná o tak výjimečnou odrůdu, že se jí vyhnulo i řádění mšičky révokaze na konci 19. století. Mimo Piemont nedosáhla uspokojivých výsledků.
Jihozápadně od města Alba v severoitalském regionu Piemonte se nachází obec Barolo. Vinice pro DOCG Barolo se rozkládají na území 11 obcí – Cherasco, Diano d’Alba, Grinzane Cavour, La Morra, Monforde d’Alba, Novello, Roddi, Verduno, Barolo, Castiglione Falleto a Serralunga d’Alba. Jejich celková rozdloha je přibližně 1 700 ha. Vína z tratí Diano d’Alba, Grinzane Cavour, Castiglione Falleto, Serralunga d’Alba a Monforde d’Alba mívají plnější tělo a jsou dlouhověká, ta naopak z Novello, La Morra, Cherasco, Roddi a Verduno, kde je podloží měkčí, bývají vice aromatická a elegantnější, jemnější v chuti a dříve pitelná. Terroir oblasti je skvěle vyvážen a dokáže vínům vetkat plnost, lahodnost a nezaměnitelný projev. Klima se vyznačuje poměrně tuhými zimami s početnými sněhovými přeháňkami, jaro apodzim jsou proměnlivé a léto pak průměrně teplé se srážkami bouřkového typu, občas i s poměrně silným krupobitím. Vznik podloží spadá do třetihor a začátku čtvrtohor, severní část přesněji do miocénu a oligocénu, jižní do neogénu. Castiglione Falleto a Monforde d’Alba leží na vápenato-písčitých slínech, pro Barolo a La Morra jsou typické modré slíny.
Vína s označením Barolo pocházejí z odrůdy Nebbiolo. Ta je bezesporu nejdůležitější odrůdou této části Piemontu. Vyznačuje se velkou morfologickou variabilitou s odlišnými produkčními I vjemovými charakteristikami. Nebbiolo má velký kompaktní hrozen pyramidálního tvaru se středně velkými kulovitými bobulemi, jež mají pevnou slupku. Při dokonalém vyzrání má slupka tmavě fialovou barvu a bobule jsou naplněné šťavnatou dužinou se sladkou, příjemně nainulou chutí. Je to odrůda velmi náročná na pěstování, má nízkou výnosnost a dlouhou dobu vegetace. Daří se jí nejlépe na jižněji položených pozemcích, svědčí jí i kopcovité oblasti, které však musí být dobře prosluněné. Je však citlivá na teplotní výkyvy. Jednotlivé ročníky proto bývají tolik odlišné.
Pravidla pro zpracování a zrání jsou přesně stanovena a jejich dodržování je pravidelně kontrolováno. Maximální výtěžnost hroznů smí činit 3 600kg/ha. Doba zrání musí trvat nejméně 3 roky a počítá se od 1.ledna následujícího roku po sklizni. Z toho nejméně 2 roky musí víno strávit v dubových nebo kaštanových sudech. Vinaři používají jak barikové, tak i větší sudy různých objemů. Vína plná, moderního stylu pochází ze sudů barikových a vína klasická a elegantní z velkých sudů. Vína, jež nesou označení Riserva, zrají celkově 5 let, a z toho nejméně 3 roky v dřevěných sudech. Jméno Barolu dala obec, centrum stejnojmenné Docg oblasti, v jejímž okolí se hrozny pro výrobu Barola pěstují. Jedná se o oblast malou, zahrnující pouhých jedenáct vinařských obcí a 1700 hektarů vinic. Nejslavnější vinice oblasti je Cannubi v Barolu, další špičkové polohy jsou Brunate, Cerequio, Le Rocche a La Serra v La Morra, Bussia a Ginestra z Monforte a Brea v Serralunga d´Alba.
V současné době se na trhu objevují dvě verze Barola. Tradiční, kde je plně zachován charakter dlouhověkého vína, kterému je nutno dát čas i několika desetiletí, aby rozehrálo všechny své nuance. A moderní, kde došlo novými postupy ke zkrácení výroby vína a jeho milovníci nemusí čekat tak dlouhou dobu, aby si jej mohli vychutnat. Na každém pak zůstane, ke kterému táboru se přikloní.
Barolo je jedním z nejvěhlasnějších italských vín: opulentní, tělnaté, bohaté na třísloviny, avšak zároveň delikátně ovocité, elegantně parfémované s finesou jemu vlastní. Je vyrobené z odrůdy Nebbiolo, jehož název je odvozen od slova „nebbia“, což v italštině znamená „mlha“ – údolí v oblasti Piemontu jsou totiž na podzim velmi mlhavá. V sousedních regionech údolí Aosty a v Lombardii je Nebbiolo známé pod synonymy Spanna nebo Chiavennasca. Někteří vinaři regionu rovněž produkují specialitu zvanou Barolo Chinato, což je typ Barola, které maceruje s kůrou chininu ve rmutu, jež mu dodává osobitou nahořklou chuť - amaro.
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy z odrůdy 100% Nebbiolo vypěstovaných na vinicích ita...
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy z odrůdy 100% Nebbiolo vypěstovaných na vinicích ita...
Tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Nebbiolo vypěstovaných na vinicích v italských vinařs...