Špičkový sekt Franciacorta a „pekelné“ víno z Valtelliny jsou hlavními trumfy italského regionu Lombardia, z provincie Brescia se statusem DOCG vyrobeného výhradně z hroznů vypěstovaných v rámci hranic stejnojmenného území Franciacorta, regionu nacházejícího se na kopcích mezi jižním břehem jezera Iseo a městem Brescia. Vínu byl původně přiznán status DOC v roce 1967, označení bylo přiděleno včetně bílých a červených tichých vín. Od roku 1995 je šumivé víno povýšeno do klasifikace DOCG, zvýšení bohužel zatímvztahuje výhradně na šumivá vína v této oblasti.
Výroba vína v této oblasti Itálie má dávnou tradici, s odkazem na Virgila a Plinia staršího, podle dokumentovaných událostí v městské knihovně města Brescia je lahodné víno z oblasti " Franciacorta " zmiňováno již v roce 1277, a idea aby víno neslo název Franciacorta je zmiňován od roku 1957, kdy vzniklo ve vinařství pana Guido Berlucchiho bílé víno s názvem Pinot di Franciacorta. Ambiciózní mladý vinař Franco Ziliani pracovat pro Berlucchi, a byl pověřen pokračovat ambici výroby jemných šumivých vín, a v roce 1961 se nechal vyrobit prvních 3000 lahví šumivého vína, také prodával pod tradičním názvem Pinot di Franciacorta. Okamžitý zájem o toto víno vedl k ideím pokračovat a následující ročník již nabídl produkci 20.000 lahví, a dále pak byla roční výroba tohoto vína 100.000 lahví. Krátce na to byl regionu udělen status DOC. V roce 1967 bylo registrovaných 11 výrobců šumivého Franciacorta, Berlucchi představoval již v té době více než 80% produkce. Franciacorta se stala prvním DOC určujícím pro Italské vinařství, že jeho šumivá vína musí být vyrobeny výhradně metodou Classico . V roce 1990 byla založena Consorzio per la Tutela del Franciacorta, společnost intenzivně podněcuje kódy samoregulace s postupným snižováním výnosů a eliminace použití odrůdy Pinot Grigio. Od 1. srpna 2003, se Franciacorta stala jediným italským vínem kde výrobce není povineno uvádět zkratku DOCG v rámci pojmenování na etiketě, obdobně jako u Champagne jnení na etiketách uváděno AOC. Od roku 1996 do roku 2006, prodeje šumivých vín Franciacorta vzrostly z 2,9 milionu na 6,7 milionu lahví. Podle Toma Stevensona, je oblast Franciacorta nejkompaktnější vinařská oblast s výrobou prvotřídního šumivého vína v Itálii.
Hrozny pro vína Franciacorta jsou pěstovány na přísně vymezených vinicích, v obcích Adro, Capriolo, Cazzago San Martino, Cellatica, Coccaglio, Cologne, Corte Franca, Erbusco, Gussago, Iseo, Monticelli Brusati, Ome, Paderno Franciacorta, Paratico, Passirano, Provaglio d'Iseo, Rodengo Saiano, Rovato a Brescia, s půdními podmínkami bohatými na minerály, silikátové štěrky a písčité morainal půdy, které pokrývají vápencové skalní podloží.
Vinice zahrnují 2,200 hektarů (5.400 akrů) a zastoupení povolených odrůd jsou 85% Chardonnay, 10% Pinot Nero a 5% Pinot Bianco.
Rozeznáváme čtyři základní typy :
Označení šumivých vín Franciacorta je obdobné pro označení jiných šumivých vín, příp. Champagne :
Jestliže Valtellina Superiore na své širší objevení teprve čeká, lombardský sekt se jménem FranciacortaDOCG získal sebevědomí a respekt expertů již před mnoha lety. Jeho vyznavači nepochybují o tom, že je to nejen nejlepší sekt Itálie, ale hned po Champagne také druhý nejlepší na světě. Franciacorta se vyrábí výhradně klasickou šampaňskou metodou a podobně jako v tomto regionu představují hlavní zdroj surovin pro její výrobu odrůdy Chardonnay a Pinot Noir. Na vzestupu jsou také suchá vína z této podoblasti, která nesou název Terre di Franciacorta DOC a nabývají bílé i červené podoby ( prosím nezaměňovat se šumivými víny) . Vždy vznikají z několika odrůd a v cuvée se tak setkávají světoběžníci Cabernet a Merlot spolu s místním Nebbiolem, Barberou a dalšími. Spojení neobvyklé, ale rozhodně ne špatné.
kompletní nabídku šumivých vín Franciacorta naleznete zde ...
Toto dárkové balení obsahuje lahev 61 Nature Millesimato, lahev 61 Franciacorta Satén, 4 skleničky...