Amarone della Valpolicella je třešničkou na dortu vinařské zóny Valpolicella regionu Benátska, která leží na sever od Verony. Valpolicella dává vína několika stylů, mladistvá ovocitá, vína zrající v dubových sudech a speciality jako jsou Ripasso, Recioto a Amarone. Vína Amarone se uvádějí na trh až ve čtvrtém roce života. Jsou vyhledávaná po celém světě a jejich produkce se zvyšuje geometrickou řadou (v roce 2000 bylo prodáno 5 milionů lahví, zatímco v roce 2011 činil prodej již 12 milionů). Zejména populární jsou v USA, kde podle sdělení deníku Corriere della Sera je president Obama často podává návštěvám v Bílém domě. Ceny jsou přiměřeně vysoké a odpovídající jejich věhlasu. V posledních letech oblast Valpolicella přitahuje neustále nové a nové vinaře a investory.
Zóna produkce vín zvaná Valpolicella leží v regionu Benátsko (Veneto) mezi Veronou na jihu a pohořím Monti Lessini na severu a táhne se přes několik údolí od jezera Garda na západě, podél řeky Adiže směrem na východ až k hranicím oblasti Soave.Etymologicky je název Valpolicella je odvozen od kombinace latinského a řeckého „vallis polys cellae", jinými slovy „údolí mnoha sklepů", což je zajisté po etymologické stránce velmi zajímavá teorie, o niž se učenci s oblibou opírají. Jisté však je, že révu vinnou v tomto regionu pěstovali již staří Řekové (a byli to možná oni, kdo si oblíbili passito - sladkou variantu vyrobenou ze suchých bobulí a předchůdkyni dnešního stylu Recioto) i Římané. Také v dobách temného středověku zde vinohradnictví a vinařství prosperovalo, dokonce až do takové míry, že ve 14. století bylo 30-40 % veškeré zemědělské půdy osázeno révou vinnou. Tato dlouhá vinařská tradice vedla v druhé polovině 19. století k založení prvních vinařských družstev a v roce 1924 vzniklo Consorzio per la difesa dei vini tipici della Valpolicella (Konsorcium za účelem ochrany typických vín oblasti Valpolicella), které bylo předchůdcem současné asociace Consorzio per la Tutela dei Vini Valpolicella založené v roce 1970.
Valpolicella se dělí na dvě části: „Classico“ neboli klasickou, která zahrnuje údolí Marano, Fumane, Negrar a Sant’Ambrogio, a tzv. „generickou“, ležící převážně na východě v údolích Valpantena, Marcellise, Mezzane, Illasi a Tramigna, přičemž označení „Valpolicella Classico“ na etiketě nese přibližně 40 % vín. Pouze autochtonní modré odrůdy jsou povoleny pro výrobu vín Valpolicella. Hlavní tři jsou Corvina Veronese a Corvinone (45 % – 95 %), které dávají vínům tělo a strukturu, a Rondinella (5 % - 30 %), která jim dává aroma a zaoblenost. Další autorizované odrůdy jsou Forsellina, Oseleta, Molinara, Dindarella a celá řada dalších, avšak ty se nepoužívají pro výrobu Amarone. 24. března 2010 byl vínům Amarone a Recioto udělen statut Docg (do této doby nesla pouze označení Doc ) a vínům Valpolicella Ripasso statut Doc, jež byla do roku 2009 označována jako Igt.
V celé oblasti Valpolicella je celkem zaregistrováno 19 vinařských obcí, z nichž 5 leží v podoblasti Classico a ostatních 14 je „neklasických". Celková plocha osázená révou vinnou činí 30 tisíc ha, z toho 75 % vinic je vysázeno v kopcovitém terénu, 17 % v údolích a 8 % pochází z městských částí. Je zde celkem 208 vinařství, která svá vína lahvují, 7 družstev, 2643 pěstitelů hroznů pro výrobu vín s označením Valpolicella DOC, 1495 pěstitelů hroznů pro styl Recioto/Amarone a 449 sušáren hroznů (fruttai), které jsou nezbytné pro výrobu dvou posledně jmenovaných stylů vín.
Valpolicella je výhradně červené víno a uvádí se na trh v mnoha stylech, od základního ovocitého, které se může podávat i lehce chlazené jako perfektní doprovod k salátům, pizzám či těstovinám, přes robustnější a kořenitější Superiore a Ripasso, až po unikátní dva styly této oblasti: Recioto a Amarone.
Vína Amarone jsou vína, která jsou ve světě vyhledávaná a jejich produkce se zvyšuje geometrickou řadou. Jejich cena je pochopitelně úměrná věhlasu a poměrně vysoká, neboť zvyšující se poptávka vyhání ceny nahoru. Jsou populární zejména v USA (podle deníkuCorriere della Sera je president Obama často podává v Bílém domě) a v poslední době se rozšířila přes Rusko až na Dálný Východ. Není divu, že vinařská zóna Valpolicella přitahuje neustále nové investory, kteří zde vysazují vinice a budují velkolepá vinařství specializovaná především na Amarone.
Víno Amarone della Valpolicella bojuje o svoji identitu. Špičkové červené víno z Veneta je ohroženo svojí popularitou a vysokou poptávkou milovníků vína. Amarone bylo vždy víno, které tvořilo vrchol produkce. Byly pro něj použity pouze ty nejlepší hrozny a jeho výrobní postup vyžadoval dlouhou dobu. Dokonale vyzrálé hrozny se nejprve minimálně tři měsíce suší na rohožích, pak se lisují a fermentují speciálními kvasinkami, které přežijí i ve víně s obsahem akoholu nad 15 %. Získá se základní suché víno, který svojí sílou a intenzitou chuti nemá mnoho konkurentů. Aby se dosáhlo harmonizace a zjemnění chuti následuje dlouholeté zrání ve velkých dřevěných sudech. Jedná se se o zdlouhavý a nákladný proces, který dává vzniknout vínu, které by neměl žádný milovních italských vín minout bez povšimnutí. V posledních letech se natolik rozšířila povědomost o tomto plném hutném a vysoce alkoholickém červeném víně, že pro uspokojení obrovské poptávky, zejména v USA, a udržení přijatelné ceny, bylo nezbytné zvýšit produkci a vysadit nové vinohrady. Bohužel tato masovost vedla i ke snížení kvality u některých výrobců, neboť se pro Amarone používají i hrozny z podřadnějších vinic a výrobní proces je maximálně zjednodušen a zkrácen, ale tak aby stále odpovídal podmínkám D.O.C. oblasti. Víno je často modelováno, aby odpovídalo současnému trendu přístupnějších ovocných vín připravených k brzké konzumaci.
Dvanáct vinařství se hrozbě postavilo a založilo spolek Amarone famillies, který vydal manifest Amarone d´Arte. Ve svém manifestu připomínají unikátní postavení a vlastnosti Amarone, jako produktu svého místa původu a originálního výrobního postupu utvářeného generacemi vinařů do jeho dokonalé podoby. Prohlašují, že oni používají hrozny z těch nejlepších vinic, zachovávají tradiční výrobní postup v celé jeho složitosti a zdlouhavosti, a dopřejí vínu dostatek času, aby se přirozeně vyvinulo v autentické a velké Amarone. Velkou pomocí pro zákazníky je nálepka se znakem a velkým A, která zaručuje, že každé takto označené víno pochází z členského vinařství spolku Amarone Families, a zaručuje jeho autenticitu a vysokou kvalitu.
Představení nového ročníku Amarone della Valpolicella a jeho uvedení na trh se koná každoročně koncem ledna v paláci della Gran Guardia ve Veroně pod názvem"Anteprima Amarone – Vintage ".
kompletní nabídku těchto vín naleznete zde ...
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Corvina, Rondinella, Molinara vypěstovaných...
Červená tichá vína vyrobená z hroznů vinné révy odrůdy Corvina, Rondinella, Molinara vypěstovaných...