Špičková šumivá španělská vína, nesoucí označení CAVA, jsou vyrobena tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi, podobně jako francouzská vína Champagne nebo italská Franciacorta. První cava byla vyrobena v katalánském kraji Penedes, původně jako „levnější“ alternativa prvotřídním, avšak drahým francouzským šumivým vínům. Postupem času si však získala nejen na kvalitě a popularitě, ale především na prestiži.
První španělské šumivé víno bylo vyrobeno kolem roku 1851, ačkoliv první stopy výroby Cavy jsou datovány do roku 1860, kdy Josep Revento propagoval svá tichá vína po Evropě. Navštívil také Champagne s úmyslem začít vyrábět španělskou verzi tohoto nápoje s užitím stejných výrobních postupů. Místní odrůdy Macabeu, Parellada a Xarel·lo se od té doby staly nejpopulárnějšími odrůdami pro výrobu Cavy. První verze se tohoto šumivého vína nazývaly champán nebo xampany podle Champagne, ale užívání těchto názvů skončilo, když EU udělila Champagne ochranný status. Vinaři z Katalánska pak adoptovali název Cava podle katalánského slova „sklep“, ve kterém tyto šumivá vína zrají.
Podle španělského vinařského zákona může být Cava vyráběna v šesti regionech, ale 95% španělské Cavy je vyráběno D.O. Catalunya a to z hroznů sklizených v Leridě, Ampurdánu a Taragoně, ale především v provincii Barcelona, v San Sadurní D´Anoia, kde je hlavní centrum výroby Cava vůbec. V menším množství se vyrábí Cava také v Campo de Borja, Cariñena, La Rioja a Navarra na řece Ebro, v Burgosu na řece Duero, ve Valencii na řece Jucar a v Badajos na řece Tajo. Nesmíme nikdy spojovat Cava na území jiných D.O. s výrobou vína v těchto denominacích. Cava má vlastní denominaci, i když je výroba situována v různých částech země, v různých provinciích a autonomiích. Vína, která chtějí být nazývána Cava se musí vyrábět výhradně klasickou méthode champenoise.
Většinou je Cava vyrobena ze tří odrůd, jejichž kombinací vzniká nesmírně atraktivní víno. Je to Macabeo (Viura) ovocné a svěží, Parellada s květinovým aroma a Xarello dodávající alkohol a kyselinku. Někdy se přidává malé množství Chardonnay a modré odrůdy Monastrell nebo Garnacha, ale experimentuje se i s odrůdou Pinot Noir. Vyrábí se v malém množství také rosé styl Cavy a to přidáním červených vín jako Cabernet Sauvignon, Garnacha nebo Monastrell. V roce 1981 byla vyrobena první Cava s využitím hroznů Chardonnay. První Cava byla vyrobena tradiční metodou sekundárního kvašení v lahvi v roce 1874. Cava si dobyla pozici na celosvětovém trhu. Je to měkké, lahodné, lehce pitelné, suché a středně suché víno za příjemné a přijatelné ceny.
Jednoznačně jsou geografické a klimatické podmínky i půda pro hrozny z nichž se vyrábí Cava stejné, jako pro ty, z nichž jsou tichá vína. Důležité však je, že výroba všech vín Cava musí být umístěna odděleně od tichých vín. Vína se udržují ve sklepích minimálně 9 měsíců, než jsou uvolněna do prodeje. Většinou je to však déle a vína vyšší kvality zrají až 18 měsíců. Výrobní proces je přesně stanoven a přísně dodržován. Sklizené hrozny se neodzrněné lisují a z moštu je po prvotním alkoholovém kvašení získáno běžné, suché, nezajímavé až kyselé víno. Další biochemický proces je jablečno-mléčné kvašení, kdy dochází k přeměně ostré kyseliny jablečné v měkkou kyselinu mléčnou. Další operací je mísení vína, což je specifický postup k získání stylu a charakteru vína. Ke smísenému základnímu vínu se přidá tirážní likér, což je směs vína, cukru a vybraných kvasinek, víno se pak plní do lahví a uzavře se provizorním uzávěrem. Pak se víno uloží do nejhlubších sklepů, kde kvašení probíhá velmi pomalu, vytvářejí se aromatické látky, vůně i chuť a miniaturní bublinky oxidu uhličitého. Po ukončení druhotného kvašení je nutné uvolnit sediment a dostat ho do hrdla lahve a to otáčením lahví, tzv. střásáním. Potom víno zraje v lahvích, čím déle tím jej jeho kvalita vyšší a výsledek je prestižní Cava. Po odstranění sedimentu, někdy přidání expedičního likéru s malým množstvím cukru, se uzavírá korkovou zátkou, ochrannou kovovou čepičkou a drátěným košíčkem. Před expedicí a konzumací po sjednocení vína s likérem se nechá odležet.
Tradiční cava se tedy vyrábí zpravidla z kupáže odrůd Xarel-lo, Macabeo a Parellada, někteří vinaři ji však dále ozvláštňují svými specifickými kupážemi. Oficiálním znakem šumivého nápoje cava je čtyřramenná hvězda, nebo samotný nápis Cava. Tomuto nápoji také přísluší samostatný D.O. Cava.
kompletní nabídku těchto vín naleznete zde ...