V 19. století, předci Alda Conterno emigrovali do Argentiny, ale po různých rodinných proměnách se vrátili po několika letech do Itálie. Giovanni Conterno přivedl svou rodinu zpět do malé vinařské vesice na farmu svého otce, Giuseppe v Monforte d'Alba mu začal pomáhat při výrobě místního vína. S jeho návratem do podnikání Conterno zvýšil produkci vína, které mají být prodány v sudech a to nejen v Itálii, ale také v Americe, a to díky svému příbuznému, který zůstal v Argentině. V reakci na poptávku na trhu Conterno pak cítil potřebu vytvořit vynikající vína, která se vyrábí výhradně z nejlepších ročníků, s dlouhou dobou vinifikace a schopné dlouhého nazrávání v průběhu času. V roce 1920 byla poprvé nalahvována rezerva. Na konci 30. let Giovanni předal otěže podniku plně synovi, Giacomo, který pokračoval v otcově tradici s předvídavostí navštěvovat své klienty osobně, využil prestiže a proslavil víno v mnoha regionech Itálie. Během těchto let, jeho synové Giovanni a Aldo začali pomáhat a následovat tradičně svého otce v chodu podniku. V polovině 50 - tých let se Aldo rozhodl po vzoru svých předků vyrazit do Ameriky, s ambicí vytvořit podnikání ve vinohradnictví s pomocí strýce, který žil v Kalifornii. Toto období ve Spojených státech se ukázalo být velmi konstruktivním a nezapomenutelným pro Alda, ale z různých důvodů musel opustit zemi a vrátit se domů do svého rodinného podniku v Itálii. Giacomo předal činnost svým synům v roce 1961 jako prosperující a prestižní vinařství s věhlasem po celém světě.
Nicméně, pět let praxe ve Spojených státech zažehlo v Aldovi touhu založit firmu vlastní. Bylo to z toho důvodu, že pracoval po značnou dobu po boku svého bratra, který si plnil svůj sen, ten jeho italský byl přerušen v Americe. Koupil farmu "Favot" a založil vinařství "Poderi Aldo Conterno" v roce 1969.
V současné době společnost provozují jeho tří synové : Franco, Stefano a Jakub, kteří pevně kráčí ve šlépějích svého otce a pokračují v rodinné tradici.
Rodina představuje pro Conternovi středobod všech jejich aktivit. Pět generací věnovalo své životy vínu, což vtisklo do jejich duší úctu k jedinečnosti krajiny, jejíž charakter je pevně vtisknut do vína. Cílem rodiny je nabídnou interpretaci svého vkořenění do krajiny a zprostředkovat to vyváženým poměrem tradičních i inovativních postupů při výrobě vína.
Farma Poderi Aldo Conterno se rozkládá v oblasti Bussia ve vesnici Monteforte d´Alba, která je skutečným srdcem nejtypičtější oblasti výroby Barola. Pro výrobu vína jsou používány výhradně vlastní hrozny z 25 ha vinic rozkládajících se v nadmořské výšce okolo 400 m n.m. s jižní a jihozápadní orientací. Půda je převážně šedavě písčitá, místy vystřídaná bílým až namodralým vápenitý jílem.
Jedinečné vinice Cicala, Colonnello a Romirasco si svojí kvalitou zaslouží označení cru a z jejich hroznů se vyrábí vína vyjadřující nenapodobitelný terroir. Každá z těchto vinic představuje vlastní mikrokosmos a pouze na základě jeho hluboké znalosti a vinařské zkušenosti je možno jej vtěsnat do láhve špičkového Barola.
Fermentace probíhá v nerezových tancích při kontrolované teplotě. Barolo je školeno v tradičních sudech ze slovinského dubu, zatímco další vína ve francouzském bariku.